Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2020. gada 11. oktobris

Armēnijas-Azerbaidžānas konflikts-III.

Abu valstu karadarbība iesaistoties vidutājiem cenšas uzsāktas pārunas.  Precīzāk, paglābt Armēnijas un KK spēkus no nenovēršamas sakāves tuvāko -7/14 d/n laikā. Azerbaidžānas Bs demonstrējot savu pārākumu gaisā, bezpilota tehnaloģijai karadarbības telpā. Realizētā bezpilotnieku gaisa doinante konvertējas sauzemes panākumos..Iegūtā iespēja izlūkot reāllaikā karadarbības telpu sniedz virkni priekšrocību. Tai neaprobežojoties tikai ar  atsevišķu pretestības punktu vai atslēgelemetu izlūkošanu. Pateicoties kompakta bezpilota''spieta'' *  un to vadības automatizētai sistēmai, skaitam aptverot visu karadarbības teātri. Sniedzot iespēju iegūt kompaktu reāllaika  karadarbības teātra bildi un preventīvi atklājot pretinieka taktiskos nodomus. Bezpilota sistēmas kaujas ierindas uzbūvi veido 2 segmenti : lēti un mazi- izlūkošanas(Orbiter) bet dārgie un mazskaitīgi, triecienfunkcijas veicošie. Izlūkošanu nodrošina'' Orbiter'': atklāj , klasificē un ģeolokalizē pretinieka tehniku pozīcijās. Pilda uguns straumētāja funkcijas.Triecien bezpilotnieki ierodas precīzi norādītājās koordinantēs, satriec mērķi un atiet pārlādēties. Autors,  Azerbaidžānas izvērstās bezpilota izlūkošanas-tiecien sistēmas funkcionēšana var kapot par tiešu  liecību  Turcijas REC  ''Koral'' sistēmas klātbūtni. Izskaidrojas , ka MZRS ''Osa-AK'' nespēj realizēt savu potencionālu , mērķi līdz EAV= 0,2m2. Pretstatam, Ukrainas Bs pieredze Donbasā apliecina, ka  ''Osa-AK/M'' un ''Buk''M1 stariec daudz mazākus par ''Bayraktar'' TB2 (EAV=1m2).  Štābam nosakot atklāto mērķu satriekšanas secību un ieroča viedu.  Piemēram, atklātā REC ''Repilent', RLS P-15 un 19z6 pozīciju un citu svarīgu mērķu satriekšanai izmantojot ''Harop/Harpy'' triecienmunīciju. Sevišķi interesant ir KK ,Stepanokertā satriektā ZRS S-300PT ! Nozīmīgi ,ka  pirmoreiz reālā kaujasdarbībā iznīcinot  izvērstu S-300PT sistēmu. Iznīcinot ugunsvadības RLS un KVC* bet dienas vēlāk jau atsevišķus elementus : zenītraķešu starta plattformar.

                                           

                                                  RLS-19z6 * satriekšana ar Harop/Harpy.

 Vienlaicīgi, bezpilota izlūku skaitam ļaujot no 11.000km2 līdz15.000km2 lielā teritorijā iegūt reāllaikam tuvu kaujaslauka izlūkošanas ''bildi''-lasīt pretinieka nodomus. Iegūtās informācijas masīvam konvertējoties reālā rezultātā, pretinieka kaujasgrupas(brigāde) sakāvē. No 08.10 līdz 09.10. Armēnijas un KK apvienotie spēki  ziemeļu sektorā raida prettriecienu bet  pretinieka 24/7 akumulētais informatīvais masīvs ļauj preventīvi atkāt nodomus. Varam salīdzināt ar šaha galdu, plāns piedzīvojo sāpīgu neveiksmi. 

                                                  

                                               Bruņgrupas iznīcināšana.

 Trieciengrupa, tanku bataljons(31) un mobilās artilērijas atbalsta grupa , tiek pilnībā iznīcināts. Aptuveni no 6 līdz 8 T72AMT un līdz 10 BMP-2 iegūst trofejas statusu.  

                                          

                                               Azerbaidžāna, Džebrailas kaujā gūtās trofejas.



 Lejāk video redzam minētās trieciengrupas mobilās artilērijas 2S1''Gvozdika'  metodisku iznīcināšanu. Trieciengrupu iznīcina distancionāli ''Bayraktar'' TB2 un armijas PTRS ''Spike''. Lokālam, konfliktam kārtējo reizi demonstrējot pārbīdes kara taktikā, atkārtojot Sīrijā, Lībijā, Jemenā demonstrēto.

                                          

                                          Armēnijas un KK ,-122mm 2S1 bat. satriekšana*

 Atkāpei,  savukārt Armēnijas politiskai elitei neveiksmi meklējot ģenerālštābā ,  Spiegi ! Azerbaidžānas Bs līdz ar Džebrailas pilsētas ieņemšanu nodemonstrēja tehnaloģiju sniegto pārākumu ko stūrgalvīgi negrib saprast Armēnijas un KK politiskā vadība ! Neskatoties uz nozīmīgo Džebrailas pilsētas ieņemšanu(atbrīvošanu) kauju sīvums norāda, ka turpmākā Azerbaidžānas Bs vīrzība prasīs papildus dzīvāspēka un tehnikas rezerves. Izvēlētais sektors, raksturojas ar šķēršļotu apvidu, liela nozīme panākumu attīstīšanā būs dzīvāspēka skaitiskam apjomam. Kājinieku grupām virzoties un attīrot apvidu no pretinieka kurš zaudējis artilērijas atbalstu. Ar to nodrošinot flangus, kontrolējot augstienes ļaujot netraucēti virzīties ielejās bruņkolonām. Atšķirībā no pretinieka Azerbaidžānai ir sagatavota un apmācīta rezerve....Azerbaidžānai gūtos panākumus turpinot attīstīt- 10.09.  jau vakarā notiek sīvas kajas otrā, taktiske nozīmīgā KK apdz. vietā- Gadruta. Azebaidžāmas panākumi dienvidu sektorā izskaidrojas arī ar apvidu, no gaisa labi caurskatāma pauguriene ar tālāku pāreju veģetāciju klātā kalnienē... Pretspēlētājam, teritorijas aizsardzībai nepieciešams veikt analoģiskus pretpasākumus, izvērst lielu skaitu vēlams viegli motorizētas* kājinieku grupas. 

                                             

                                              kājinieku grupu virzība...

 Svarīgi ,saglabājoties pretinieka nometnē nemainīgiem tehniskiem lielumiem*, karadarbības iznākums ir tikai laika jautājums. Kā redzam  no lejāk pievienotā video: triecieni ir mainijuši uzsvaru. Ir notikusi pāreja no atsevišķu tehnikas un bruņojuma satriekšanas uz atsevišķu karēvju grupu(3-4-6) satriekšanu.Redzam arī , ka mērķētam triecienam tiek pakļauti aizsardzības pozīcijās izvērsti atsevišķi  ugunspunkti: 12,7mm balsta ložmetēji, PTVR apkalpe utt.  Aizsardzības pozīcijās izvērstie ieroči atrodas atklāti, trūkst fortifikācijas  un maskēšanās , viegli satriecami.   

                                            


                                             Uzsvaru maiņa,  personāla medību sezona....*

 Atkāpei , panākumam Azerbaidžāna Bs  sektorā koncentrēja uzbrukumam  1 un 3 Armijas kropusus( apt. no 9000 līdz 12.000) bet Ziemeļu sektorā izvēršot ekvivalentu mobilizēto Rezervi. Azerbaidžanai perspektīva līdz 30.10.20.  ir maksimāli neizdevīgi saistīt armiju ar pamieru vai miera pārunām. Pamiers nepieciešams spēku pārgrupēšanai jo KK teritorijā notikusī Gadrutas pilsētkauja 10.10. izbeidzās ar neizšķirtu....  Pretinieks, Armēnijas un KK spēki pēc piedzīvotā ''Džebrailas nakdauna'' atrodas zināmā apjukumā bet nezaudē cīņas gribu.  Turpmākā Azerbaidžānas Bs virzīšanās dienvidu flangā sastaps avidus maiņu , veģetācijai apgrūtinot BPLA darbību pretinieka kājinieku uguns grupu atklāšanu.  Azerbaidžānai laika sprīdis ir maksimāli labvēlīgs gūtā panākuma tālākai attīstīšanai. Pretinieks, ir cietis nozīmīgus dzīvāspēka un tehnikas zaudējumus.  Atkāpei , Azerbaidžānas panākumi arī nav devušies viegli  ir zaudējumi. Perspektīvā , karadarbībai piedzīvojot sadursmes veida maiņu no bezkontakta uz kontakta, zaudējumiem pieaugot ....Pretinieka patrons,Krievija -izolēta no karadarbības teātra un formāli ieņem neitrālu pozīciju. Turklāt Armēnijas sakāve KK nozīmētu valdības maiņu Erevānā un pavērtu jaunu perspektīvu kremlim. Kauju atsākšanās vienlaicīgi nozīmēs karadarbību netikai kaujaslaukā bet arī masveida  raķešu triecienus civiliem mērķiem- Baku. Tikai nodarot maksimālus zaudējumus civiliedzīvotāju vidū un to infrastruktūrai kā arī  ekonomikas atslēgas infrastruktūrai var piespiest pretspēlētāju sēsties pie pārunu galda. Kā pierāda karadarbība KK rīcībā  atrodas TBR ar sniedzamību no 115km līdz 300km, skaits zināms. Precīzākās un vērtīgākās ir ''Točka-U''(115/185 km) raķetes bet iebiedēšanai un triecieniem civiliem infrastruktūras objektiem 9K72''Elbrus''(SS-1 Skad) 

19z6*-RadioLokātorS , tikai viens no kod. apzīmējumiem , paredzēts zemi lidojošu ar mazu EAV apveltītu mērķu atklāšanai (spārn. raķetes). Kā redzam , operātors no attālinātā pārvaldes bloka skrien brīdināt .... Radiolokātors atklāj... izlūku-bezpilotnieku (nekaitīgs) bet izrādās'' kamikadze''- ''Harpy'' patruļmunīcija. 

viegli motorizētas *- grupa kuru rīcībā atrodas 4x4/6x6 kvadrocikli un krosa motocikli, pik-up apvidnieki . Uzdevums izsēties un vairot mazsvarīgu mērķu skaitu (kājinieks, 4x4 kvadrocikls , motociklists).  Katra atsevišķa mērķa satriekšana ir  saistīta ar munīcijas patēriņu (40.000-50.000$). Turklāt ''Bayraktar'' kaujas krava ietver līdz 4 ''lielkalibra'' -tehnikai paredzētu vai 6-8''mazkalibra'' -personālam.  Azerbaidžānas rīcībā atrodas Izrēlas ''Airostar'' patruļ-triecienmunīcija  ''Orbiter-1K'' un vieglie izlūki ''Orbiter-3''. Minētie aparāti tiek ražoti (montāža)Izrēlas-Azerbaidžānas kopuzņemuma ''Azad Sistema''ietvaros.

Nemainīgiem tehniskiem lielumiem*- Armēnijas un KK spēkiem trūkst BPLS *- 1)-neitralizācijai niepieciešamo  REC/P līdzekļu. 2)- Armija,saglabā nemainīgu, pretinieka ieročiem un taktikai ērtu organizātorisko formu. 3)- Trūkst lētu inovatīvu tiešās iedarbes risinājumu, pret-BPLA- patruļ ,iznīcinātāju- pārtvērēju bezpilotnieku. 

bat.satriešana*- trieciengrupējuma ,mobilās artilērija. 

BPLS*-BezPilota Lidaparātu Sistēmas. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru