Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2020. gada 31. oktobris

Armēnijas-Azerbaidžānas konflikts-VI.

 Karadarbība KK apgabalā izdalās uz lokālo konfliktu fona ar tehniskām detaļām. Bezpilota. tehnikai demonstrējot speciālām operācijām raksturīgus  punktveida risinājumus. Azerbaidžānas Bs demonstrē video kurā redzama KK militārā ,politiskā līdera transportlīdzekļa satriekšana. Šādu iespēju demonstrācija liecina par Azerbaidžānas kontrolē esošo tehnisko izlūkošanas līdzekļu un militāro- iekšējās drošibas  konsultantu klātbūti , kopdarbu. Izlūkošana skārusi pretinieka atslēgpersonu ikdienas funkcionālo areālu, lietoto transportlīdzekļu ,sakaru -viedierīču lokalizāciju un novērošanu. Viedierīču jomā liela loma pieder signālizlūkošanai, piemēram automobīļos iebūvēto navigātoru-GPS signāla lokalizāciju. Pretinieka vadošās atslēgpersonas neitralizācija ilglaicīgi praktizē Izrēla.  Faktam apliecinot, ka tehniskais ekipējums un specifiskās zināšanas tiek izmantotas Azerbaidžānas drošibas spēkos netikai iekšējā bet arī ārējā drošibas jomā. 

                                             KK.Atslēg personu-Arika Arutinjana likvidācija.

Pievienotajā video redzam  ZUS BM-27 ''Smerč'' medību procesu ar divām daļām. Pirmajā daļā atklāj un novēro uguns raidijumus bet otrajā izseko, atklāj ,lokalizē un satriec slēpto izvēršanas rajonu.  Mazā ilustrācija norāda kā mainās kardarbības vide. Piemēram,  ZUS vietā varēja būt jebkura mobilā sistēma. Bezpilotnieka nesodīta klātbūtne nonivelē jekuru sauzemes ieroču sistēmu. 


Azerbaidžānas Bs laika posmā no 25.10. līdz 31.10. veicot spēku manevru, uzbrukumus pārnesot no dienvidos sastaptās pretestības uz ziemeļu sektoru. Nojauna gūstot būtiskas taktiskas uzvaras Suša pilsētas rajonā. Pielietojot jau pārbaudītu kājinieku mazo kaujas grupu, flanga aptvēriena manevrus, apvienojumā ar  bezpilotnieku uguns iedarbi.  Pretinieka bēgšana un regulāra atkāpšanās ir liecība  ka tā vienības nav taktiski gatavas jaunajai kaujas videi. Azerbaidžānas Bs taktikā ir skaidri redzama  pieredzējušu padomnieku rokraksts. Pretēji plašam manevram un apjomīgu spēku grupējumiem, Azerbaidžāna iezīmē atšķirību: kaujas norit ar mazskaitlīgu kaujas grupu un pārdomātu taktiku, mazo soļu secību.  Citiem vārdiem, maizi ēd nelieliem gábaliem...  Izmantojot militāros resursus ar maksimāli iespējamo atdevi. Katrā no etapiem ,taktiski apspēlējot pretspēlētāju-Armēniju. Bezpilotnieku gaisa dominance nodrošina preventīvu pretinieka pretpasākumu atklāšanu un neitralizāciju. Sava loma pretinieka salīdzinoši vieglā ātklāšanā ir  kalnainās-stepes apvidum. Trūkstot pretdarbībai, pretinieka galvenajam ierocim-bezpilotniekiem apvidus loma ir otršķirīga ,  atklāšana un satriekšana ir laika jautājums.
                                          
                                    Armēņu  diversijns kaujas grupas atklāšana un iznīcināšna.

Piemēram, lokālie konflikti ir bagāti ar taktiskiem jauninājumiem, Izrēlas un Irānas rokaspišu ''Hezbolla'' grupējumu sadursmes pieredze . Tās apkopojums un secīga armijas kapacitāšu izvērtēšana būtu lieti noderējusi Armēnijas un KK spēku adaptīvas taktikas izstrādei.  Panākot pretinieka plānu bloķēšanu jau agrīnā stādijā. Priekšlaicīgi sagatavotā kaujas laukā, tehniski apsalūti pārāks pretspēlētājs sastop bremzējošu pretestību bet tās pārvarēšana notiek ar kontrolēto tehnisko līdzekļu listi. Piemēram , maskētā nocietinājumu rajonā bezpilotnieku nestā mini-avb.- munīcija ir bezspēcīga , nepieciešama pilnvērtīga viedā- aviomunīcija bet, sauszemē iesaistīties nepateicīgā tuvcīņā. Atšķirībā no Izrēlas pretinieka, Azebaidžānas aviāciju bloķē Armēnijas, KK izvērstā PGA sistēma. Kā redzaam tā ir mazefektīva cīņā ar BPLA bet pietiekama tradicionālo mērķu neitralizācijai. Sadursmei nonākot tuvcīņā liela nozīme ir motivēta, labi taktiski apmācītiem, pieredzējušiem karēvjiem-durkļiem. Šo elementu abām pretespēlētāja valstīm nav bet vienai no tām ir ''surogāti -kompensātori'': bezpilota lidaparāti un ārpakalpojuma nodrošināts kavalitatīvs kaujinieku resurs. Šodienas rezultāts, likumsakarīgi atspoguļo aizvadītos 26 gados iespēto, precīzāk  Armēnija nav centusies veikt patstāvīgus intelektuālus mājasdarbus bet akli paļāvusies uz ''lielo brāli''-Krieviju. Pretspēlētājs, Azerbaidžāna ir nemitīgi investējusi  aizsardzībā bet galvenais mērķtiecīgi pārņēmusi pasaules ''mazo karu'' progresīvākos risinājumus.  Armijas kapacitāšu izbūvē nekautrējusies piesaistīt pasaules ''mazo karu'' ekspertvalsti -Izrēlu. 
                                             
                                              Bezpilotnieks,  kā aitu gans...
 Mazo soļi ilustrējami ar zenītsistēmu ,artilērijas ,bruņtehnikas un. pretinieka munīcijas apgādes arsenāla iznīcināšana. Azerbaidžānas diversiju izlūkgrupa vai bezpilotnieka darbības rezultātā tiek iznīcināta ziemeļu sektora munīcijas apgādes arsenāls. Bezpilotnieku gaisa dominance nodrošian operāciju rajonu izolāciju. 
                                             
                                                     Ziemeļu sektora arsenāla iznīcināšana.

  Sekas , sektorā izvērstie spēki zaudē artilērijas un ZUS nepieciešamo munīciju. Armēnijas un KK spēkiem nemainot taktiku un turpinot haotisko kaujas praksi, sagrāve ir gaidāma tuvāko nedēļu vai mēneša laikā. Pastāv liela varbūtība ,ka armēņu spēku vadība norit bez moderno sakarlīdzekļu izmantošanas bet kamandējošā personāla profesionalitāte ir nepietiekama trūkuma kompensācijai.
 Karēvju ilgstošais skaitliskavis trūkums veicina pretineiku izlūk-diversiju grupu darbību apvidū kā arī liecina par mobilizācijas  procesa buksēšanu ''kontinetālājā'' Armēnijā. Kalpojot par liecību armēņu motivācijas, cīņas gribas sarukumam. Autors , Azerbaidžānas neatlaidība un metodiskā karadarbība nodrošina panākumus ar minimāli iespējamo zaudējumu apjomu. Būtiskas izmaiņas karadarbībā var notikt tikai Krievijas iejaukšanās gadijumā. Piemēram ,trieciens Azerbaidžānas Kaspijas jūras ekonomiskā zonā izvietotai energo-infrastruktūrai. Līdzšinējā nostāja liecina ,ka Krievija nemēģinās glābt vasaļvalsts teritoriālās pretenzijas. . Neskatoties uz Krievijas pasivitāti tā neliedz Armēnijai izmantot aviotiltu munīcijas un atsevišķu bruņojuma elementu iegādi. Turklāt neskatoties uz traģisko stāvokli frontē Armēnija joprojām nav pielietojusi precīzo ieroci TBR ''Iskander-E''(300km). Armēnijas Gs transportlidmašinu parka skits kā arī  garais apkārtceļš caur Irānu  nevar kompensēt karalaukā piedzīvotos  tehnikas un munīcijas zaudējumus.
                                          
 aitu gani*- redzam, video fiksē  armēņu OMD karēvju skrējienu, atgādina WW2 krievu karēvjus 1941...,   Vai ienaidnieks redzams, galamērķis kolhoza lopu kūts kā iedomu patvērums,....no kā ?  Uzskatāmi cik liels izglītojošais darbs ir ''veikts''- ierindnieku vidū un iegūtais rezultāts.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru