Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2020. gada 25. oktobris

Kaujas dronu saulēkts..

Īsā laika sprīdī ir vērojama kvadrokopteru tehnaloģijas pārtapšana no izklaides par kaujas lauka ieroci. Kļūstot par sava veida kājinieku nodaļas-vada standarta''rokas granātu''.  Turcijas MRK pārņemot perspektīvos Izrēlas ,ASV un Ķīnas militāros jauninājumus.  Izskaidrojams ar tehnaloģijas pieejamību un efektivitāti. Pretēji raķetēm,piemēram: ''Javelin''-''Spike''-''Kornet ''utt. drons ir lēns bet salīdzinoši ilgi lidojošs ar manevra un izgaidīšanas iespēju.  Nostrādā princips, ''defekts kā effekts'', kura trūkst perfektām raķetēm. Īpašības kuras ir svarīgas šķēršļotā kaujas vidē tai skaitā pilsētvidē. Arī cīņā ar pretinieka bruņtehniku, kvadrokoptera -drona pielietojums ir racionālāks par PTRS . Pirmkārt svars , kompakts un pielietojumā vienkārš -tēmēšana caur dronu. Augušais akumulātoru energoblīvums pārvērš dronu par unversālu triecienieroci. Piemēram , spēja nest no 1kg līdz 4 kg kaujas daļu nodrošina netikai pretinieka dzīvospēka bet arī bruņtehnikas satriekšanu.Aprīkojot dronu ar 3-4kg EF-TE* bruņtehnikas satriekšana notiek vertikālē-distancionāli no 10-20-50m izvēlēta augstuma.  Līdzīgi kā ''Pancirj S1'' ,modernakās aktīvās aizsardzības sistēmas'' Trophy'' /''Arena'' utt. nav paredzētas  lēnu  attālu un trajektorijā mainīgu- haotisku mērķu pārtveršanai. Ātruma variēšana no 0 līdz 100km /h, neapdraudošā trajektorija šodien liedz klasificēt kaujas lādiņu nesošu dronu kā apdraudējumu, mērķi ! Turklāt  EF-TE* paceļ iedarbes griestus līdz 50m vai 100m augstumam, tanka aktīvās aizsardzības Trophy/Arena radiolokātora ārejā robeža vai paliekot aiz tās... Droniem mainot taktisko kaujaslauku, veicot  pretinieka aizsardzības līnijas izlūkošanu,  svarīgus pretestības punktus: ložmetējnieku, balsta granātmetējus, prettanku sistēmas, snaiperi-''vanagaci' atklāšanu ,lokalizāciju un satriekšanu. Atklāt pretinieka taktiskos atbalsta elementus, kaujasmašīnas ,tankus to manevru, tātad taktiskos nodomus. Satriekt tuvējā, līdz 8km ''taktiskā aizmugurē'' bruņteņhniku vai  to bloķēt apvidū. Kājinieku manevra grupa atrodoties pretinieka transport-helikopteru darbības joslā var izmantot vieglo kvadrokoptera-dronu kā zenītlīdzekli.  Unversālā mērķnozīme diktē  tehnisko raksturlilelumu optimumu, līdz 200 gr. kaujas lādiņš... Vienam kaujas dronam veicot vairākas izvēles uzdevumus: izlūkot, satriekt vai bloķēt !                                                      


 Perspektīva , 3 gadu termiņā kaujasdronu attīstība: iegūs  signālnavāigācijas*  un kaujas mērķtēla atpazīšanas autonomiju. Panākot imunitāti pret elektromagnētiskā spektra -REC aizsardzības līdzekļiem. Nozīmigs ir dronu kaujas potencionāls specnozīmes grupu ietvaros. Piemēram ,kļūst iespējams pielietot pret pretinieka sevišķi aizsargātu , šodien pretdronu drošiem objektiem: militārie lidlauki ar atklāti stacionētiem lidaparātiem, radiolokātoru anttenas,   degvielas vai munīcijas noliktavas-arsenāli, kuģi ostās -ārejā arhitektūrā izvietotie elementi :radiolokātori, gaisa  kondicionēšanas sistēma. Piemēram, NATO izplatītākā lidaprāta F- 16 konstrukcija raksturojas ar sevišķām skrejceļa  tīrības prasībām.
 Pielietojot dronu ar atbilstošu skrošu kravu vai drons- mīna funciju var realizēt pretinieka aviobāzes preventivu, laicīgo bloķēšanu bet aviāciju satriecot citiem līdzekļiem vai otrā viļņa  jau. stacionāro mērķu  - ''kamikadze''' dronu spietu.

 
Minētais attiecas arī uz armijas garnizoniem. Piemēram , Krievijas  izvēstā Krimas.ps. aneksijas laikā  ''pretinieka''  garnizonu bloķēšanai izvērsa  rotas un bataljona mērķēgrupas. Dronu tehnaloģijas, minēto uzdevumu veikšanu panāktu ar vada vai uguns grupu palīdzību, ievērojama resursu ekonomija!  Algoritms attiecinot uz visu kaujas vidi.  Vienota plāna ietvaros  SnG iegūst iespaidīgu ieroci pretinieka militārās, civilās infrastruktūras un kaujas tehnikas atslēg elementu neitralizācijā. Maina kaujaslauka principus. Specoperāciju ietvaros droni+4/5G tehnaloģija +  viedtelefonos izmantotā tēalatpazīšanas(seja)  biometrika ,apvienojuma rezultātā kļūst par punktveida atslēgpersonu likvidācijas ieroci. Piemēram,valsts militārās un valdības atslēgpersonu laikā terminēta likviācija. Piemērs; militrā flote: kuģa -fregates cena -350milj.S....Kuģa kajas gatavību veido tehniskais un cilveku(apkalpes) faktors. Kuģa gatavību iziet jūrā un veikt nozīmētos kaujas uzdevumus nosaka vadība : kapteins ,stūrmanis , vietnieki,motoristi kā arī kaujas daļas oficieri ,kopumā nepārsniedz 20 karēvju skaitu. Neitralizējot 7(1/3) no  vadošā sastāva sistēma tiek bēloķēta. Aviācijā, lidaparāta iegādes cena no 30 milj.$ līdz 140 milj.$ par vienību. Lielākajā vairumā valstu katra lidaparāta  ikdienas  eksplotāciju  nodrošina no 1 līdz 1,5 piloti uz lidaparātu. Tā nu sanāk ,ka 100milj.$. lidaparāti atrodas labi apsargātās aviobāzēs  bet to piloti ikdienas civilā apritē. Kā liecina Ukrainas pieredze , pretiniekam izmantojot pārsteiguma faktoru kaujas tehnika var palikt neizmantota.Tehniskiem jauninājumie paverot  plašas taktiskē pielietojuma iespējas.
EF-TE*-Eksplozijā Formēts- Triecien Elements.
kaujas mērķtēla atpazšanas sistēma*- vienkārši 3D tēli :tanks,kkm,BTR, bruņots karēvis utt.
Signālnavigācija* - labvēlīga vide, drona pielietojums notiek ierobežotā areālā(kastē), apsorbējot uzlabotu,dronu paudzei piemērotu, optiski adaptīvu-3D DSMAC  tehnaloģiju. Līdzīga , Izrēlas-  avb.'' Spice''

                                                                                                                                   
      


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru