Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 24. janvāris

Aviācijas cīņa ar PGA sistēmu.N1

 Piedzimstot aviācijai  radās tās pretmets pretgaisa aizsardzības sistēma. Pirmoreiz savas spējas  PGA sistēma apliecināja II.p.k.cīņā par Lielbritāniju, vairākkārtēji neitralizējot Vācijas uzbrukuma plānus. Turpmākā evalūcijas procesā,  pretgaissa sistēmelementi  papildinājās ar zenītraķešu kompleksiem* To esamība kļuva par būtisku šķērsli pretinieka nodomu realizācijas ceļā. Pēckara posmā iezīmējās izteikta šķīrēj josla, finansiāli bagātākās valstis uzsvaru lika uz vienpusēju avio komponentes attīstību. Mazāk bagātām veidojot PGA kompozīciju no ZRK elementiem. Konfliktu nestās atziņas, esošo ZRK tehniskās spējas apgrūtina vai liedz realizēt  nospraustos mērķus.Tādejādi aviācijas tiecienkoncepcijā parādijās jauna mērķnozīme, cīņa ar pretinieka PGA sistēmelementiem. Par tādiem kalpo komandpunkti, radiolokātori un zenītraķeš kompleksi. ASV aviācijas reglamentos parādijās termini SEAD* un DEAD*. Ar tiem apzīmējot kompleksu darbību summu kuru mērķis, apspiest/traucēt un iznīcināt pretinieka PGA sistēmu. Koncepcija SEAD/DEAD veido strukturizētu  izlūkošans, ģeolokalizācijas* , elektroniskās traucēšanas un fiziskās satriekšans funkcionālo ķēdi.
                          F-4G WILD WEASEL- PRLR SHRAIK/HARM (Persijas līcis.)

 Kā galvenie RLS*un ZRK*satriekšanas instrumenti kalpo specializētas platformas F-105G/ F-4G Wild Weasel un to nesamās pretradiolokācijas raķetes*. Par pretradiolokācijas raķešu aizsācēj sistēmu uzskatāma ASV radītā PRLR* AGM-45 SHRIKE . Tās radīšana un pielietošana saistās ar karadarbību Vjietnamā. Raķete kļuva par nopietnu biedu RLS un  ZRK uguns novades RLS* operātoriem. Kā jebkuram ierocim arī  raķetei AGM-45 Shraik bija nepilnības, ļaujot pretiniekam ātri izstrādāt tās neitralizācijas tehniku un taktiku. Novades sistēma neietvēra slēg mērķa kordinātes,  pretiniekam vienkārši izslēdzot vai fiksējot RLS antenu sāniski ar izstarojuma turināšanu , tās pašnovades sistēmas radītās kļūdas rezultātā vairs neapdraudēja mērķobjektu. Neskatoties uz trūkumiem PRLR Shraik tehniskie rādītāji apmierināja SEAD koncepcijas pamatprasību apspiest un traucēt. Ieroča vienkāršība un līdz ar to cena ļāva ražot un pielietot to masveidā.

SEAD*-Suppression of Enemy Air Defenses -Apspiest/traucēt/Pretinieka Pretgaisa Aizsardzību
DEAD*-Destroy of Enemy Air Defenses.-Iznīcināt Pretinieka Pretgaisa Aizsardzību
PRLS*-pretradiolokācijas raķete.
ZRK/ZRB*-zenītraķešu kompleks/batareja. Pamatos atkarībā no tipa sastāv no ZVR* starta platformas, atklāšanas RLS un mērķnorādes RLS , komand-vadības punkta /centra.
PGA*-pretgaisa aizsardzība.
ZVR*-zenītvadāmā raķete.
RLS*-radiolokātors
ģeolokācija*- mērķa ģeotelpisko kordināšu notikšana.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru