Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 8. janvāris

Ziemeļvalstu JS stealth platformas.



Vairumam pasaules miltāri tehisko interesantu ASV saistās ar zemas signatūras tehnaloģijām aviācijā,jeb stealth , tad Zviedrija un Norvēģija ar to ieviešanu jūras platformās. Kā pirmā kuras būvniecība balstijās uz stealth principiem, jamin zviedru Visbju korvete kurai sekoja norvēģu raķeškuteris Skjold. Abu platformu galvenais konstrukcijas materjāls ir oglekļa šķiedra un no tās veidotās kompozitīv struktūras. Līdz šo konstrukciju tapšanas brīdim oglekļa šķiedru izmantoja aviācijā un raķešbūvē, turklāt tās daudzums kopējā lidaparāta massā nepārsniedza 20%, pretēji Visbju un Skjold platformām, kuru korpuss un superstruktūra ir veidota no 100% oglekļa šķiedras.
 Konstruktoriem izmantojot oglekļašķiedru , rodas vairākas tehniskās un taktiskās priekšŗocības. Iegūtā  svara ekanomija rada mazāku iegrimi, rezultātā iegūst lielākus gaitas ātrumus,tālumu un manevra elastību. Kā zviedriem tā norvēģiem kuģu iegrime spēlē vienu no noteicošiem konstrukcijas raksturlielumiem. Samazinātā iegrime ļauj saglabāt un atīstīt izstrādoto taktiku, palielinot operatīvā pielietojuma areālu.

Kā otrs faktors ir fizikālo lauku minimizācija.Radiolokācijas atklāšana izmēros lielākai platformai YS 2000 Visbju: rāmā jūrā ir 22 km, bet 5-6 bales jūrā vien 13 km, atzīmējas ka pielietojot radioelektronisko pretdarbību attālumi sarūk līdz 13km un 8km atbilstoši. Minētie dati nau konkrētizētizēti kādam radiolokatoram un kādā diapozonā. Pieņemts uzskatīt ka ir minēts ieroču vadības radiolokātors ar cm-diapozonu. Kā trešais elements, kuģa arhitektūra kura iemieso sevī 1.paaudzes steals lauzto ģeometrisko formu, F-117 stūrainību. Apvienojot stūraino fasonu ar pasīvo reālā laika signāl monitoringu iegūstam zviedru terminaloģisko apzīmējumu, priekšrocības zona.* Elektoniskās-signal izlūkošanas pamatuzdevums atklāt reālā laikā pretinieku, ģeolokalizēt tā atrašanās vietu un izstrādāt datus šavienam ar galveno kalibru (PKR) neaktivizējot savus radiotehniskos (RLS) līdzekļus.
     
 Pēc ūdensizspaida rādītāja, 640t Visbju atrodas korvešu etalon standartos. Bruņojuma mērķnozīme : Visbju korvetes rīcībā atrodas Bosfor- 57mm artilērijas kompleks, PZA* uzdevumu veikšanai  torpēdas un reaktīvie bumbmetēji , PKR* RBS-15 Mk2/3 (240/300km), ZRK* Umkhonto-IR (12km)  un ir aprīkots ar helikopter klāju.
 Pamat bruņojums ļauj Visbju platformai operatīvi veikt kā uzbrukuma tā aizsardzības uzdevumus. Pēc sava triecien un aizsardzības bruņojuma ir salīdzināma ar lielākām fregates klasei piederošām platformām Piemēram: tās rīcībā esošis Umkhanto-IR ZRK ir tehniskās spējās pārāks par Lielbritānijas JS fregašu T23 /Duke aprīkojumā esošo  SeaVulf  GWS-26 (6-10km) ZRK.Galvenā atšķirība slēpjas uzbūves principos . Kuģa arhitektūras uzbūve ietver modulāro-misiju- koncepciju. Paredzot ka atbilstoši apstākļiem, platforma var tikt ātri aprīkota ar papildus tehniskiem elementiem, piemēram izvēršot pretmīnu aprīkojumu. Ikdienas eksploatācijai dalās divās pamat versijās, aizsardzības un uzbrukuma. Aizsardzības, ietver sevī pretmīnu meklēšanas-iznīcināšanas autonomos līdzekļus. Kā otra jau triecienfunkcijas, PKR apvienojumā ar PGA ZRK .

Norvēģu Skjold tipa platforma ūdensizspaidā ir vairāk saistāma ar klasisko raķeškuteru klasi. Klasificējas gan pēc ūdensizspaida-270t ,gan pēc galvenā bruņojuma optimizācijas. Korpusa tehniskās īpatnības nodrošina: zemu iegrimi, lielu jūrgājību, ātrumu un tālumu. Projekta īpatnība, katamarāns ar gaissa spilvenu. Tehniskais risinājums ļauj iegūt divas būtiskas priekšrocības, jau minēto mazo iegrimi ,vien 0,9m un lielu maksimālo ātrumu 65Me(110km/h). Lielais ātrums ļauj pārvietoties pretinieka spēku pārklājuma zonā, paliekot tehniski neaizsniedzams pretinieka uguns līdzekļiem. Japiemin viena būtiska detaļa, līdz p.gs.90g., kuģu satriekšanai domātās PKR, precīzāk tās novades bloki nespēja satvert objektu kuri bija ātrāki par 50 Me(93km/h).Mūsdienās Skjold izdzīvot  palīdz mazā efektīvā atstarojošā ( mazāka par Visbju)  virsma apvienojumā ar lielo ātrumu un izsmalcinātu radioelektronisko pretdarbību. Skjold pamat triecien ierocis jaunā Norvēģu  PKR NSM/JSM (150km) artilērijas aprīkojums pārstāvēts ar unversālo 76 mm Oto Melara kompleksu, bet kā palīg ierocis PGA pašaizsardzības veikšanai, individuālais zenītraķeš kompleks* Mistral-2.(4-6 km). Pieticīgais PGA bruņojums izskaidrojams ar platformas pielietošanas areāla specifiku. Īpaši jauzsver Norvēģu pretkuģu raķete NSM kuras iespējas neaprobežojas vien ar virsmas mērķu satriekšanu. Tā optimizēta kā unversāls virsmas-sauzemes mērķu satriekšanas līdzeklis.Tādejādi Skjold bruņojumam ir plaša satriecamo mērķu nomenkalatūra.
Papildus mērķnozīmes pielietojums PZA* un  PMA*. Izvēršot PZA operāciju kuteris aprīkojas ar buksējamu un maināma-dziļuma sonoru, bruņojumam izmantojot PZA-torpēdas un dziļumbumbas. Pretmīnu-aizsardzības uzdevumu ietvaros uz platformas izvēršās specialie pretmīnu autonomie līdzekļi.
Savā pielietojuma koncepcijā maksimāli optimizēts Norvēģijas ziemeļos esošo šēru-fjordu apgabaliem.
PGA*-pretgaissa aizsardzība.
ZRK*-zenītraķešu kompleks.
PKR/K*-pretkuģu raķete/kompleks.
PZA*-pretzemūdeņu aizsardzība.
PMA*-pretmīnu aizsardzība.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru