Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 30. janvāris

Aviācijas cīņa ar PGA sistēmu.N3.

Kā redzam SEAD koncepcijas izpildinstrumenti ir ieguvuši šķietamu pilnību. Pretradiolokācijas raķetes klasificējas kā precīzie satriekšanas ieroči ar atbilstošu iegādes cenu. Tā PRLR HARM agrīnās versijas ASV GS domātā iegādes cena tiek minēta kā 285.000 $ par vienību.
Raķešu HARM pirmais mazskaitlīgais* kaujas pielietojums saistās ar operāciju El-Dorado canyon, aviotriecienu Lībijai. 
Plaši, sākot ar 1991gada I. Persijas līča karu un tam sekojošo II. Persijas līča karu.
2003 gadā realizējot Iraqi Freedom tikai pirmo 24h laikā izlietoja pāri par 500 PRLR HARM.
Kopumā radiotehnisko mērķu apspiešanai patērējot vairāk kā 2000 PRLR HARM.
Pirmajā Persijas līča karā, operācijā Desert Storm pielietoto HARM raķešu rezultivitātes analīze paliek slēpta un aprobežojas ar vispārinātām frāzēm. Taču interesantiem nepaliek nepamanīti divi fakti.
Pirmais vilnis, 800 km attālo Irakas agrās brīdināšanas radiolokātoru P-14/18 neitralizācijai izveido reidgrupu. Tajā ietilpst, triecienhelikopteri AH-64 Apach ar lāzernovades Hellfire raķetēm kurus atbalsta smagsvara CH-53E Jolly Green transporthelikopteri. .
Otrais vilnis, starp F-117 mērķobjektiem atrodas PGA sistēmas komand punkti, RLS un ZRK uguns-novades RLS, kurus satriec ar lāzer novades bumbām. Abos gadijumos mērķnomenkalatūra piederīga HARM.
.
Kādēļ I.Persijas līča kara sākumā tipveida HARM mērķu satriekšanai pielietoja aternatīvu bruņojumu un taktiku, paliek neatbildēts. Analītiķi vien norāda ka izvēle saistās ar HARM tehnisko pusi un P-14/18 radaru specifiku. Sekojošais 1999 gada konflikts Dienvidslāvijā atklāja HARM patiesās tehniskās iespējas. Dodot ilgi gaidīto atbildi kapeic to izvairijās pielietot svarīgāko elementu neitralizācijai Persijas līcī 1991 gadā.
Dienvidslāvijas PGA ietvēra sekojošus radioizstarojošus mērķus :  3 P-14, 2 P-40/15, 16 S-125/SA-3 Goa /Low Blow, 25 SA-6 Gainful /Straight Flush kopumā veidojot 46 primāro izstarojošo mērķu.
Sekojošo 78 diennakšu laikā alianses aviācija raida pāri par 1000* PRLR HARM pretinieka RLS apspiešanai. Karadarbības laikā aviācijai veicot kopumā 38.000 lidojumu no kuriem 21.111 ir kaujas. Savukārt 21% jeb 4538 kaujas lidojumu ir veltīti SEAD uzdevumu veikšanai. Rezultātā no 41 ZRK uguns-novades RLS tiek iznīcināti 10 no kuriem tikai 3 pieder mobilam ZRK SA-6 Gainful.
Vēlāk, ziņojumā ASV Kongresam norāda, izlietot 1000 PRLR ar cenu 250.000 $ gabalā lai iznīcinātu vien 1/4 pretinieka ZRK ir pārāk dārga maksa. Rezultivitāte 10:1000-lai satriektu vienu RLS nācās izlietot 100 PRLR. Optimistiskajā variantā 10:745 jeb 1:74,5. Vel  jaatzīmē ka no iznīcinātiem 10 ZRK RLS kā minimus  2- 3 tika iznīcināti ar citu precīzo ieroču AGM-130 ,AGM-154 JSOW palīdzību.
Jautājums, kapeic aviācijai baudot 100% dominanti gaisā nevarēja pārliecinoši satriekt novecojuša parauga PGA ZRK ? Atbilde sastāv no trim sadaļām.  Pretinieka tehniskā izglītotība, mobilu karadarbības praktizēšana  un  esošo precīzo ieroču šķietamā pilnība.
Tehniskā izglītotība izpaudās kā īslaicīgu 20 sek. ilgu telpas apskates režīmu pielietošanu tādejādi radot laika deficītu mērķētam HARM triecienam.
Apvidus, pretēji caurskatāmiem tuksnešainiem līdzenumiem alianse saskārās ar dienvideiropas kalnaini- mežoto reljefu, apvienojumā ar manevru radija problēmas aviācijai atrast un satriekt.
Perecīzo ieroču tehniskās nepilnības kalpoja par galveno pamatu to nesamērigam patēriņam.
Pēckonflikta analītiskā apskatā uzsverot,  konfliktam turpinoties nākamās 30 dienaktis, precīzo ieroču krājumi būtu izsmelti..

Dienvidslāvijas konfliktā HARM pielietoja pamatā apsteidzošā/preventīvā režīmā.
Trūkumi, raķetei zaudējot slēg-mērķi tiek satverts jebkuš cits tuvumā esošs izstarojošs objekts.
Mazefektīvi un galvenais Bīstami !
Tādejādi radot draudzīgā uguns* apdraudējuma varbūtību.
Ilustrācijai, konflikta laikā 6 HARM raķetes ielidoja Bulgārijas teritorijā.
Vienā no gadijumiem zaudējot sleg-mērķi, armijas sakaru centra vietā raķete satrieca internet apraides terminālu.
Ģenerālim Mihailam Šortam* raksturojot raķetes apsteidzošo/preventīvo /režīmu šādi, zaudējot vai neatrodot slēg-mērķi tā uzvedas kā traks suns.
Finansiāli, tērētās PRLR munīcijas izmaksas vien ir lēšamas ar 250-300 milj.$, jeb vidēji 25-30+ miljoni $ novecojuša parauga ZRK satriekšanai. Šādu rezultātu iespaidā rodas jautājums vai ir iespējams teorētiski veikt veiksmīgu pretdarbību pretinieka ZRK neesot super lielvaras statusā ?     
           
Ziņojums ASV Kongresam par Dienvidslāvijas kara rezultātiem.

mazskaitlīgais*- uzlidojumā Lībijai izlietoja 36-40 PRLR.
1000*-skaitlis kurš tiek minēts ASV Kongresam domātā atskaitē.
ASV militārie avoti sniedz informāciju par 745 HARM izlietošanu.
Radusies atšķirība domājams neietver pārejās alianses  izlietoto HARM arsenālu.(Itālija,Vācija, Lielbritānija)
Lielbritānija konfliktā bez HARM izlietoja 6 PRLR ALARM

draudzīgā uguns*- satriec draudzīgiem spēkiem piederošu objektu,tehniku,karēvi utt. Savējo.
Michael Short*-Mihails Shorts -skat. ASV Kongr. ziņojums. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru