Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2011. gada 12. janvāris

N4.Cīņa ar bruņutehniku: šodien+

Sākot no p.gs.94/96 g.ASV bruņojumā parādijās III.paaudzes prettanku raķešu kompleks.
Galvenā prasība kuru izvirzija III.p.PTRK radītājiem, autonoma mērķa satriekšana reaizējot principu (fire and forget) izšāvu-aizmirsu.
Par pirmo PTVR* kuras pašnovade ietvēra izšāvu-aizmirsu principu kļuva ASV ražotā FGM-148 / M-98 JAVELIN (Dževelin).
Operātora pienākumos ietilpa, mērķa izvēle un tā satriekšanas trajektoriju., pamatā divu veidu, plaknes vai vertikāli-uzkārto.  Pielietojot vertikālo satriekšanu, raķete sasniedz 50m vai 160m virsotni ar sekojošu lejupeju tālumā 500-2000m. Plaknes režīmā no 50m augstuma aizsniedz maksimālo 2000 m robežu . Izskaidrojas ar lidojuma takā realizēto enerģētisko algoritmu kad raķetes degviela tiek patērēta pirmajās 3-4s lai vēlāk izmantotu iegūto kinētiskā(enerģētiskā) kalniņa priekšrocības. Novadē pielietots  LOCK-ON-BEFOR launch princips, tas paredz ka raķetes pašnovades sistēmai pirms starta ir jabloķējas ar mērķi. Turpmāk jau norisinās autonoms proces. Tādejādi operātors no šāviena brīža varēja aizmirst par mērķi un pamest starta pozīciju. Šādu spēju pamatā atradās IS-sensortehnaloģijas un signālprocesori kuri ļāva kompaktā konstrukcijā veikt sarežģītu mērķu atpazīšanas un novades funkcijas.
ASV koncepcija paredzēja ka pašnovades procesā raķetei ir jaatpazīst , jaizdala funkcionējoša bruņtehnika no jau satriektas. Turklāt diskriminācijas procesam notiekot pretiniekam pielietojot zināmos pretdarbības līdzekļus. Beztam jaunajai PTVR vienlīdz labi jaspēj funkcionēt diena /nakts, sliktos meteoapstākļos(lietus,sniegs,migla). Pielietojumā paredzot iespēju veikt startu no slēgtas telpas. Sākotnēji kompleksa kaujas daļa ietvēra prettanku specializāciju. Izvēršot karadarbību Irākā un Afganistānā, kaujas daļas nomenkalatūra papildinājās ar bezbruņas* mērķu satriekšanai domātu aplikāciju. Uzlabojumi saistijās ar optimizāciju, ļaujot to detonēt virs mērķa vai aiz šķēršļa, kavēto. Javelin raķetes pastāv A/B/C versijās. Savā bāzes variantā raķetes sniedzamība atradās 2000m robežās, bet jau turpmākajās sasniedzot 2500m. Satriekšanas tālumrādītāji, minimālais-75 m ,maksimālais-2500m.Modifikācijās savstarpēji atšķiroties galvenokārt ar kaujas daļu un dzinēja jaudu. 
Pašnovade balstās uz fokālā plaknē izvietotu IS 64x64 matricu. Sensormatricas tehniskā izpilde balstās uz kadmija-merkūrija-telūra elementu ķēdi(Cd HeTe).  Šīs tehnaloģijas elementi strādā 8-12um garo IS viļņu diapozonā. Raksturojas ar lielu jūtību, signāls/fons(db) attiecību. Mīnus, signāla apmlitūdas izsvaide ,peldējums no elementa uz elementu prasot sarežģītu, jaudīgu signāla apstrādes procesoru un  algoritmus.
Tehaloģija ir sarežģīta, efektīva un dārga.
Vidēji 2009/10 gada cenās kompleksa izmaksas ir mērāmas ar 240.000+ USD (120.000 LVL) no kuriem 150.000 USD(75-80.000 LVL) sastāda Javelin raķetes cena.
Javelin-virtuālais trenažieris.
Kompleksa mīnus : tehnaloģijas dārdzība, būtiskākais šķērlis tā izplatībai.
Kā otrs, tehniskā nepilnība.
Starta-mērķnorādes moduļa termovīzijas kanālam nepieciešamas 2,5min lai atvēsinātu līdz funkcionēšai nepieciešamam līmenim. Apvidos ar zemu temperatūru (-30*C/-40*C),  kompleks prasa sevišķu eksploatācijas kultūru.
 Realizētais pašnovades princips paredz vienīgi lock-on-befor lauch režīmu, kuram ir trūkumi.
Viens no tiem, šķēršļotais apvidus. Valstīs ar zemu veģetāciju un labi pārskatāmu apvidu šis kompleks ir tuvu ideālam, ko nevar teikt par Eiropas apvidu.
Eiropā pielietojot virsmas vai vertikālās satriekšanas režīmā pastāv liela varbūtība ka mērķis nokļūst meža lapotnes ēnā, bet raķetei zaudējot  slēg-mērķi tiek zaudēta arī pati raķete. Tādejādi kompleksa pielietošanas rezultivitātē zināmu lomu spēlē cilvēka faktors, operātora izvēlētais apvidus, distance un satriekšanas traektorija.
Netradicionālā karadarbībā satriecamie objekti definējās kā bezbruņas(soft-target). To satriekšanai, primārais ir starta kompleksa optikas izšķirtspēja.  Pielietojums Irākā un Afganistā galvenokārt  saistās ar dienakts tumšo laiku kur satriekšanas distanci nosaka kompleksa termovīzijas kameras tehniskie raksturlielumi, tās izšķirtspēja. Opikas izšķirtspējai ir droši janodefinē satriecamā objekta pazīmes: nemiernieks / civilais. Pamat noteikums lai realizētu raķeti, izvēlētam mērķim ir jabūt pietiekami siltum kontrastainam. Kā saprotam, personas izdalītītā siltuma signatūra nevar sacensties ar bruņtehnikas radīto.
Lai arī reķetes pašnovades bloks spēj izdalīt un satvert personas niecīgo siltumum signatūru , slēg noturība ir ievērojami mazāka. Netradicionālie mērķi  prasa ilgāku laiku šāviena sagatavošanai un raksturojas ar savu atrašānās vietas nepastāvību. Īsais pretinieka eksponēšanās laiks rada lielu iespēja zaudēt raķeti trajektorijā. Lai veiksmīgu satriektu , primārais ir precīza mērķa lokalizācja, tā statiskums laikā un telpā.
Medijot snaiperus.
Vairums bezbruņas satriecamo mērķu aprobežojas ar laukuma trāpijums. 
Kā maksa par netipisku mērķu satriekšanu, pielietojuma tāluma sarukšana.
Tādejādi raķetes autonomais pašnovades proces ir arī tās ahileja papēdis.
JAVELIN pielietojums soft-target.
Traucējošā uguns.
Kā redzam pat šķietami tehniski pilnīgs ierocis netradicionālā kaujas vidē  kļūst visai mazefektīvs.
Izmantojot JAVELIN kā pretinieka kājinieka satriekšanas instrumentu ir neataisnojami dārgs prieks.
Turklāt pielietojuma rezultivitātei piemīt mainīgs raksturs. Pamatā pretinieka aktivitāšu pārtraukšanai nākas tērēt vairāk kā vienu raķeti, bet rezultivitāte ir atkarīga no Javelin trieciengrupas pareizi izvēlētā apvidus, distances un citiem blakus faktoriem. Pie taktiskā līmeņa plusiem pieskaitāma iespēja operatīvi satriekt vai apspiest atklāto pretestības punktu. Strēlnieku grupai netērējot laiku aviācijas vai artilērijas uguns izsaukšanai.
Kā netradicionālie mērķobjekti figurē : improvizēto-eksplozīvo uzrikšu dēstītāji, pretinieka snaiperi, mīnmetēju apkalpes, atklātie pretestības punkti.
Britu armijas  grupējums Afganistānā līdz 2010 gada beigām izlietojis vairāk kā 1200 Javelin(Dževelin/šķēps/) raķešu, pašnovades munīcijas izmaksas sasniedz 180.miljoni USD. Netradicionālās karadarbības raksturiezīme, izlietotās Javelin raķetes nau satriekušas nevienu primārās nozīmes mērķi, tanku !
lock-on-befor lauch *-satvert mērķi (bloķēties,slēgties) pirms starta.          
soft-target*- bezbruņas mērķis. Ar to domājot pretinieka personālsastāvu un transporta,speciālo tehniku.
top-attack *-vertikālās satriekšanas režīms, mērķa ugšējā( pussfēra) virsma.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru