Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 17. janvāris

Ķīnas jaunākā bruņojuma izstrādne: pretkuģu balistiskā raķete .

Kā pirmā sensacionālā vēsts Ķīna ir izstrādājusi un izvērsusi pretavionešu balsistisko raķeti  ar sniedzamību 900j.j.(1700 km). Ķīna ir papildinājusi angļu valodas militāro terminaloģiju ar apzīmējumu: Anti-Carrier-Ballistic Missile(ACBM) vai  Anti- Ship-Ballistic-Missile(ASBM)
Izstrādnes pamat nesējs DF-21D(CSS-5 Mod-4) mobilā, vidējā rādiusa ,cietvielas raķete. Raķetei ir vairākas modifikācijas ar dažādu sniedzamibu un lietderīgo kravu. Šī raķete kalpoja par nesēju pretpavadoņu variantam. Tehnaloģijas demonstrējuma laikā notriecot nefunkcionējošu MZP*. Kā pierādijums pretkuģu balistiskās sistēmas funkcionālai gatavībai , pieminās Ķīnas izvērstais optiskās un radiolokācijas izlūkošanas MZP zvaigznājs. Ārvalstu tehnisko apskatnieku vidū domas dalās jautājumā par Ķīnas pretavionešu balistisko raķešu tehnisko gatavību. Vieni atzīmē, ka šo jautājumu savulaik risināja PSRS,tai atsakoties no projekta realizācijas, pamatojot to ar tehnisko sarežģītību. Aizrādot ka šāda uzdevuma veikšnai vajadzīga rinda sarežģītu tehnaloģiju,kuru pielietošana nau raksturīga esošai Ķīnas armijai. Otri, militāras aprindas, sistēmas funkcionalitāti saista ar mūsdienu Ķīnas rīcībā esošām tehnaloģijām kosmiskās izlūkošanas ,datu apraides un raķešu pašnovades jomā. Tie uzsver ka līdz ar mērķņorādes MZP zvaigznāja izvēršanu, Ķīna ir ieguvusi iespēju veikt reālālaika mērķnorādi. Raķešu DF-21D pašnovade ietver optisko vai radiolokācijas principus.Samazinātais darbības tālums izskaidrojams ar diviem iemesliem, optimāli, mērķnorāde-satriekšana procesā patērējamo laiku un raķetē pielietotiem vairākiem pašnovades elementiem.
Aceroties aukstā kara gadus, Pershing-2 (1500km) VFR*-Maskavas pievārtē esošo BR bāzes satriekšanai patērējot vien 8 min., bet 2000km robežu sasniedz mazāk kā 12 min.  Kodolenerģētiskais avionesis ir mobils mērķis ar maksimālo ātrumu 39/42Me(72-74 km/h), tātad 8-10min=10/12,5km . Atrodoties pārklājuma zonā iespējas fiziski izvairīties no PKBR* trieciena ir minimālas. Turklāt speciālisti uzsver ka tās veiksmīgākā šāviena spējās būtu trāpīt iznīcinātāja vai kreisera izmēra kuģim. Domājams ka, tehnaloģiju kuru Ķīna apgūst ir ne mazāk sarežģīta kā pretpavadoņu tehnaloģijas radīšana. Kā vieni tā otri nešaubās ka dotajā momentā Ķīna turpina-izmēģinājum eksploatāciju. Katra ieroča pieņemšana eksploatācijā saistās ar tā kvalifikācijas apliecināšanu satriecot reālu mērķi. Ilustrācijai, 2011 gada janvārī ķīniešu izcelsmes miljonārs Londonas izsolē par 5 milj.GBP (Lielbr.sterliņ,mārciņa) iegādājās norakstīto britu avionesi  INVINCIBLE*.
Likteņa ironija, varam noprast ķīnieši ir apņēmušies pārbaudīt vārda nesējam piedēvēto īpašību patiesīgumu praksē.
Ķīnas jaunradītā ieroču klase rada būtiskas pārmaiņas ASV spēka dominancē .Kā atzīmē  viens no ASV.JS. Institūta profesoriem, pirmoreiz kopš 2.p.k. laikiem ASV avionešu dominances koncepcija ir pakļauta nopietnam apraudējumam.
.U.S. NAVAL INSTITUTE
washingtontimes.com
 INVINCIBLE*- neuzvaramais/neuzveicamais
sinonīmi: nesatriecams,neievainojams un nenogremdējams.
Anti-Carrier-Ballistic Missile(ACBM)-pretavionešu balistiskā raķete.
ASBM*- Anti- Ship-Ballistic-Missile(ang.)
PKBR*-PretKuģu Balsistiskā Raķete.
VFR*-Vācijas Fedaratīvā Republika (Rietum-Vācija)
BR*- balistiskā raķete.                     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru