Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2012. gada 18. jūnijs

Kompaktie triecienieroči.

 13.06  The Guardian -ASV karēvji Afganistānā  tiek iepazīstināti ar jaunu kompaktu, mikro klasei piederīgu bezpilota triecienieroci- Swichblade. Militārās aprindas ir izvairīgas komentāros par ieroča klātbūtni Afganistānas kaujaslaukā. MARYNES Times ziņu vietne piemin faktu ka ar Swichblade triecienieroci ir bruņotas Seciālās nozīmes Spēku grupas ,bet armijas 1.strēlnieku  divīzijas ,brigādes kaujas grupa ieroci saņems tekošjā gadā. Netiešs informācijas apstiprinājums pienāk no ražotāja AeroVironment Corp.-kuras tehniskie pārstāvji ir saņēmuši armijas cenu aptaujas pieprasijuma formas par 500, 1000 un 5000 partiju iegādes izmaksām. Swichblade bezpilota munīcija, definējas kā distancionāli koriģējama lidojoša granāta. Pirmoreiz , bezpilota aparātā Swichblade ir apvienots granātmetējiem raksturīgais  kompaktās ''trubas-konteinera'' tehniskais risinājums.To nodrošina spārnu izvāžamais risinājums. Inženieriem ietverot strēlnieku ieroču klasikos standartus.  Vairums ieroču ekspertu  prognozē ierocim daudzsološu nākotni. Uzbūve, Swichblade enerģētikā izmantojot elektroakumulātoru ar elektropiedziņas darbinātu propeleru . Pārejās apakšsistēmas ietver mūsdienu precīzājā munīcijā sastopamos risinājumus GPS navigāciju, novadē  CCD-TV / IIR mikrokameras un datu apraides kanālu (3/5km).Munīcijas nelielais svars ierobežo tās darbības laiku ar 10 min un ātrumu 150/180 km/h (35-44m/s).

                             Lidojošā granāta, dežurmunīcija- ''Swichblade''.
  
Pateicoties mazam svaram 1,5 kg un gabarītiem kompleks ietilpinās karēvja mugursomas uzkabē. Tieši konteinerizācija un airodinamisko virsmu oriģinālais risinājums, ļāva tam apsteigt ''Textron'' kompānijas radīto konkurentu  T-Ram.  Tuvākajā perspektīvā ierocim kļūstot par karēvja standarta bruņojuma listes neatņemamu sastāvdaļu.
ASV JKK avīze MARYNE Times apraksta jaunā ieroča pielietošanas variantus.
Kā norāda jūras kājinieku komandieri starp lielākiem kaujas lauka ieguvumiem ir ugunsatbalsta ķēdes saīsinājums. Ierocim ienesot atbilstošas izmaiņas armijas oganizātoriskajā struktūrā un taktikā. Prognozējamās pārbīdes taktikā ir salīdzināmas ar PTRK ''Spike'' pienesamu. Jaunam ierocim ļaujot perspektīvā veidot mazskaitlīgas autonomas kaujas grupas ar lielām autonomas izlūkošanas un satriekšanas iespējām. Otrais, ļaujot atteikties no ilgstošās un komplicētās uguns atbalsta saņemšanas procedūras.
Perspektīvā atsakoties no izlūkošanas un ģeolokalizēšanas funkciju pildošiem taktiskiem BPLA-  RQ-7 Shadow.  Bezpilota lidaparātiem līdz ar Swichblade triecien munīciju integrāciju  pārkvalificējoties par ''hunter-killer''*. Ļaujot  salīdzinoši niecīgām bezpilota platformām izsēt virs pretinieka aktivitāšu rajona ''dežūrmunīciju''.
Dežūrmunīcijai Swichblade veicot pretinieka medīšanu izdalītajā '' kill-box''* segmentā.
Ieroča ienestās izmaiņas kaujas taktikā un organizātoriskajā struktūrā ir milzīgas ,bet tam piemīt arī milzīgi trūkumi. Saskarsmē ar tehnaloģisku pretinieku tā tehniskās iespējas tiek daļēji vai pilnīgi degradētas. Kā vājās vietas jauzskata : datu līnija (radio), signalnavigācija(radio)un lidaparāta nelielais ātrums ar svaru. Pretiniekam  kaujas vienības sastāvā ietverot platjoslu radio kanālu slāpētāju noliedzot datu apraides darbību ,bloķējot lidaparāta vadības kanālus. Ietverot GPS signālnavigācijas slāpētāju ģeolokācijas datu ieguve netiek nodrošināta. Strēlnieku vienības fiziskā aizsardzība ir nodrošināma ar atbilstošas strēlnieku munīcijas izstrādi . Kā risinājums jamin standarta 40 mm zemstobra granātmetējs ar atbilstošu hard-kill un soft- kill munīciju. 20/40mm munīcija nodrošina uzbrukuma atvairīšanu 100/150m distancē. Lidaparāta mazais svars, nelielais ātrums, lidojuma taka kā arī airodinamisko vadības virsmu esamība, dara to ievainojamu. Zemie uzbrukuma leņķi pastāvošajā veidolā noliedz triecienieroča pielietošanu mežiem klātos karadarbības teātros.
 Viens no Soft-kill munīcijas risinājumiem ir ''zivs tīkla''izvēršana lidojuma takas ceļā. Kā rezultātā lidaparāta airodinamiskās vadības virsmas tiek bloķētas un mērķrealizācija netiek sasniegta. Ierocis ir radīts konkrētai mērķauditorijai -vientuļa  ,atsevišķi ņemta nemiernieka satriekšanai labvēlīgā kaujas teātrī.
 Neskatoties uz to ierocī ietvertā ideja ir ar milzīgu perspektīvo attīstības potencionālu tradiconālai un netradicionālai karadarbības videi.     

 
 Infantry Brigade Combat Team, 1st Infantry Division*-1Strēlnieku Div., Strēlnieku brigādes kaujas grupa
Hunter-Killer*-mednieks-slepkava (atklāt un satriekt)
Kill-box*-nāves kvadrāts, izdalīta medijuma zona '' atklāt un satriekt''
Soft-Kill*-nomānīt ,imobilizēt utt. fiziski-neiznīcinot tehnisko objektu.
Hard-kill*- fiziski iznīcināt tehnisko objektu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru