Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 29. jūlijs

Flotes ''otro-roku'' platformas un izmaksas.

Flotes platformas tradicionāli ir izbūvē un eksplotācijā sarežģītākās bruņojuma vienības. Katras platformas būvētājvalsts ir pielāgojusi tehniskās prasības JS izvīrzītiem mērķuzdevumiem. Kā mazāk ievērīgs faktors paliek eksplotācijas un apkopes izmaksas projektētā dzīves cikla garumā. Kuģiem izdienot  pusmūžu 10-13 gadus daudzi izbūves laikā ietvertie tehniskie risinājumi ir kļuvuši par finasiālu apgrūtinājumu eksploatantam. Viens no eksploatācijas sadārdzinājuma avotiem ir labi atalgotais personālsastāvs. Valstij jabūt finansiāli spējigai algot personālsastāvu tirgus(starptautiskā) konkurences apstākļos. Ar to domājot tirdzniecības flotē pastāvošos personālsastāva bāzes izcenojumus. JS ierindas ''0'' matroža bāzes izcenojums sākas no 800-1100$/mēnesī*. Tādejādi šādu platformu eksploatācija saistās ar ievērojamām finansēm ko var atļauties tērēt ekonomiski stabilas valstis. Ekonomijas risinājumi ir eksploatācijā dārgāko flotes vienību novietot rezervē ar vēlāku izlikšanu tirgos. Britu fregašu līnijai T-22''Broadsword'' un tās tālākai evolūcija T-23''Duck'' uzskatāmi damonstrējot ekonomiju metālā. Abu projektu fregatēm saglabājot savus tehniskos rādītājus nemainīgus ,bet savstarpēji atšķiroties ar apkalpes skaitlisko daudzumu. Plānotā dzīves cikla garumā ļaujot apkalpes atalgojumā ieekanomēt vairāk kā 12% no kuģa iegādes cenas. Apkalpes skaitliskā sarukuma iemesls slēpjas ievērojami augušā automatizācijas līmenī. ''Broadsword'' Bach 1/2/3 fregatēm apkalpes atšķiras skaitliski ,sākot no 220 līdz 275 vīriem. Uzlabotai fregašu līnijai ''Duck'' Bach 1/2/3 ietverot no 171 līdz 185 vīram. Starp abu modeļu fregatēm veidojas 100 vīru apkalpes finansu hadikaps ! Izmaksu spiediena ietekmē vadošās pasaules lielvalstu flotes meklē veidus kā realizēt ''lētas'' platformas jaunajām ''jūras lielvalstīm''. Kā apskates piemēri ir Polija un Rumānija. Ambīciju iepaidā Polija iegādājās 2 ASV dotētās FFG-7''Oliver Hazard Perry'' klases fregates. Iespaidīgiem tehniskiem rādītājiem aizēnojot faktu ka lieliem kuģiem ir 180 vīru liela komanda. Valsts vadībai emocionālā uzpludu momentā izsakot vēlmi iegādāties veselas 3 šādas fregates ! PolijasJS  divu fregašu komponentes darbībai nepieciešami 360 vīri ,bet lai nodrošinātu 180 vai 240 jūras dienu rādītāja sasniegšanu vajadzīgs pāriet uz 1,5 apkalpju organizātorisko formu. Militāri un politiski Polijas JS iegūst Baltijas jūrā cienijamu spēku*, bet finansiāli tauvas joslas floti. ASV dāvāto 4100t FFG-7 izdienas ''noskrējiens'' saņemšanas momentā bija 31 un 32 gadi ! Platforma FFG-7 raksturojas kā ''aukstā kara'' tipveida ierindnieks ar atbilstošiem tehniskiem risinājumiem. Šodien, tiem kļūstot par šķērsli tehniskai renovācijai. Fregašu FFG-7 bruņojuma un elektroniskā aprīkojuma modernizācija ir finansiāli ietilpīgs pasākums. Ikdienas kaujasspēju uzturēšana prasa lielus finansu tēriņus. Veicinot mazefektīvu finansu līdzekļu izlietošanu un neļaujot flotei veikt platformu listes atsvaidzināšanu.
Atšķirīga pieredze ir Rumānijai, iegādājoties britu T-22 bach II fregates kuru ekipāža ietver no 250 līdz 274 vīru un sievu lielu apkalpi
.
                                               Frgate T22 Bach II - F95 HMS LONDON
  
 Divas 4800t T-22 Bach II  HMS London un HMS Coventry  korpusi  ar 12 gadu noskrējienu  Rumānijas JS izmaksāja 116 milj.GBP !!! Lielās izmaksas pamatojas ar T-22 fregašu specifiskām pretzemūdeņu funkcijām optimizēto korpusu, to salīdzinošo mazo izdienu un pirmspārdošanas tehnisko renovācijas programu. Praktiski, pēc ''kalibra'' standartiem pircējs iegādājās iznīcinātāju klases korpusus. Kā atzīmēts The Guardian rakstā , Rumānijai iepirkto 2 fregašu bruņojuma un elektronikas komplektācijai nepieciešams papildus tērēt līdz 250 milj. GBP* ! Polijas ''dāvana'' un Rumānijas JS iepirkums ir pieredze ar atšķirīgu rezultātu. Skaitiliski, 2 vienību eksploatācijai nepieciešamais personālsastāvs Polijas JS ir 360 vīru ,bet Rumānijas JS 550 vīru. Polijas iegādāto FFG-7 un Rumānijas T-22 Bach II fregašu nesamā bruņojuma iespējas nau slīdzināmas. Polijas JS rīcībā nonākot pilnībā kaujas spējīgas fregates, bet Rumānijas JS karoga demonstrēšanai domāti korpusi. Otrā plānā paliekot kopējam dzīves cikla ilgumam un pircējvalsts flotes izbūves koncepcijai. Polijas FFG-7 ir tuvu noskrējiena sliekšņa maksimumam bez iespējām veikt finansiāli saprātīgos apjomos kuģa modernizāciju. Rumānijas JS  T-22 Bach II korpusiem piemīt ''noskrējiena'' rezerve . Atlikuma resurs ir 2/3 no paredzētā izdienas laika. Sākotnējam trūkumam , korpusiem iztrūktot bruņojumam un elektroniskam aprīkojumam ir plusi. Platforma nau piesaistīta pārdevēja bruņojuma tirgum un ir pretimnākoša izvēles modernizācijai. Rumānijas JS modernizācija darbi noteikti saistīsies ar Dānijas TERMA  kompānijas C-Flex kaujas pārvaldes terminālu instalēšanu. Bruņojuma komplektācijā ietverot Izrēlas  Barak-1 vai  Evolved Sea Sparrow ZRK ,bet pretkuģu triecienspējas audzēt ar Excoset MM-38 MK3 palīdzību.
 Militārā jomā lētas dāvanas nepastāv ,bet patiesa resursus  ekonomija saistās ar maksu.
 Diviem piemēriem ilustrējot īstermiņa un ilgtermiņa flotes izbūvi. Domājams ka finansiāli, ilgtermiņā ieguvēji ir Rumānijas JS.

līdz 250 milj. GBP*-britu bruņojuma un elektroniskā aprīkojuma analoga izmaksas.                     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru