Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2012. gada 17. jūlijs

Mīnu ieroči-II.

Tradicionālās mīnas ar virsmas izsējas mīnām ir vienojoši trūkumi , izvēršanas lauka atklātums ,patērejāmo resursu skaitliskais lielums un zemā noturība no pretinieka pretpasākumiem. Tehniski un vizuāli viegli atklājami mīnu lauki zaudē, pārsteiguma efektu. Sniedzot iespēju pretiniekam atbilstoši nokomplektēt kaujas grupu. Patērejamo resursu daudzums prasa izveidot un uzturēt milzīgus mīnu ieroču arsenālus. Kā piemērs ir Korejas pusalā izvietotie mīnu arsenāli. Tikai Dievidkorejas un ASV rīcībā esošā arsenāla skaitliskais daudzums tiek vērtēts ar 7-8 miljoniem vienību. Minēto faktoru iespaidā mīnu ieroča kaujas efektivitāte strauji degradējās. Netieši tehniski uzlabojumi mīnu izsējā radija GPS munīcija ar ķekar izpildijumu. Ļaujot artilērijai, zalvju artilērijai vai aviācijai operatīvi izvērst nelielus mīnu laukus. Panākot pārsteiguma atjaunošanas efektu. Militārā saskarsmē atceroties ka GPS-signāl munīcija ir viegli degradējama ar radiolektronisko līdzekļu palīdzību.Pretdarbībai noliedzot precīzu mīnu izvēršanu apvidū. Tehniskam  faktam nojauna aktualizējot mīnu ieroču efektivitāti mūsdienu kaujaslaukā.
 Labvēlīgos apstākļos, konkrētu mērķuzdevumu veikšani izsējas mīnas ir viens no efektīvākiem pretinieka objekta bloķēšanas līdzekļiem. Saistībā ar stacionāriem, labi zināmiem mērķiem izsējas mīnu pielietošana ir militāri efektīva. Piesaistot pretinieka aviāciju airadromam ļaujot iegūt gaisa dominanti. Bloķēt airadromu ar tajos esošo aviāciju , piekļuvi munīcijas noliktavām utt. Liekot pretiniekam svarīgāko objektu aprīkojumā ietvert inženieru-sapieru tehniku. Šādai mīnu mērķnozīmei iegūstot ''laicīgās paralīzes''  apzīmējumu.  Taktikas pielietojums , Irakas ,Dienvidslāvijas konfliktu ietvaros. Irakā, lai bloķētu apvidū atklātās taktisko BR ''SCUD'' starta kompleksus ,aviobāzes utt. Dienvidslāvijā, bloķējot zenītraķešu arsenālus vai fiksēt apvidū atklāto mobilo ZRK''Kub''.  
Pretēji ir ar mobiliem pretinieka bruņtehnikas formējumiem, to kavēšana laikā ir salīdzinoši nenozīmīga. Iemesls, pavadošā inženieru-sapieru tehnika ļauj ātri , 10 min*.laikā neitralizēt  radīto apdraudējumu. Mīnām esot bezspēcīgām traļu priekšā !

                      Abhāzija ,Atmīēšanas Kaujas Mašīna-3(Sapier tanks)

 Pretēji ir ar stacionāriem, labi zināmiem mērķiem kur izsējas mīnu pielietošana ir militāri lietderīga.
Neskatoties uz  mīnu ieroču efektivitātes kritumu, daudzas pasaules valstis turpina saglabāt mīnas savos arsenālos. Pasaulē mīnu problēmas rašanās aizsākās ar reģionāliem konfliktiem kuru laikā mīnu izmantošana  notiek bez reglamentējošo priekšrakstu ievērošanas.Tādai praksei radot apjomīgas pēckonflikta blaknes  civliedzīvotāju vidū. Starptautiskā arēnā ierosinot mīnu noliegšanas kampaņu - International Campaign to Ban Landmines (ICBL). 1997 gadā  tā vainagojas ar Ottavas Konvenciju par mīnu ieroču aizliegšanu .Konvenciju parakstijušas ir 143 valstis no kurām 9 ar atrunu ,bet 42 ieroča ražotājvalstīm un to lielāko arsenālu turētājām šo konvenciju ignorējot.
 Maldīgi ir domāt ka ka līdz ar Pretmīnu Konvenciju  mīna kā ierocis ir norakstāms kā neefektīvs bruņojuma elements. 

10min*- operācijas ''Tuksneša vētra'' tanku triecien smailē atradās inženieru-sapieru tanki.To uzdevums izveidot mīnu laukā kolonu ceļus. 10 min-reāllaikā. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru