Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 15. jūlijs

Mīnu ieroči-I

 Prettanku mīnas, ir viens no amijas arsenāla sastāvdaļēm. Ieroča evalūcija iedalāma trijos posmos. Tos nosakot pēc izvēršanas veida un ierosinātāja. Pirmam posmam raksturīga manuāla izvēršana un laika ietatīšanas mehānisma iztrūkums ,bet otrā mehanizēta vai distancionāla apvienojumā ar laika iestatīšanu.
Kā pirmā, tā otrā veida ieroči ir samērā primitīvi un mūsdienu kaujasdarbībā mazefektīvi. Saskarsmē ar militārā zinātnē izglītotu pretinieku tie zaudē savu sākotnējo efektivitāti. Galvenais trūkums ,mazais ''uguns'' iedarbības areāls . Tā novēršanai uzlabojot ierosinātāju sadaļu. Mehāniskos palaidējus pilnveidojot un papildinot ar fizisko lauku (elektomagnētisko, vibrācijas) kontūru. Kombinētiem palaidējiem ļaujot PT-mīnas iedarbības laukumu palielināt vairāk kā par 1000% ! Fizisko lauku palaidējiem ''uguns'' iedarbībai kāpurķēžu platuma līdz korpusa virsmas ekspozīcijai un vairāk ! Augusī efektivitāte nelikvidēja galveno trūkumu, salīdzinoši mazo iedarbības laukumu. Mīnu problēma ierosinot smagsvara bruņtehnikas standarta komplektācijā ietvert lemešus kā arī ietvert kolonās speciālo inženier-sapieru tehniku. Līdz ar lemešu un mehāniskās rotācijas traļu ietveršanu pretinieka kolonā, mīnu lauka pārvarēšana vairs nesagādāja grūtības. Vieglās, mehanizētās vai motorizētās kolonas papildinot ar buksējamiem moduļveida detonācijas ''kabeļu''  tralēšanas sistēmām.

                                              Inženier-sapier tanks , M1 ''Grizzly'' .

 Traļu izveidotās takas neitralizē  atlikušā mīnu lauka taktisko nozīmi, padarot 99,9% izvērsto mīnu par kaujasdarbības sārni ! Ļaujot pretiniekam turpināt nospraustos mērķuzdevumus. Mīnām kā ierocim p.gs. 90 gados pakāpeniski zaudējot galveno militāro mērķnozīmi,  pretinieka nodomu kavējošo iedarbību ! Mīnu ieročiem piedzīvojot tehniskā lūzuma punktu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru