Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 1. jūlijs

Vācija, Projekta 212/214 zemūdenes.

Vācijā kodolenerģētikas pielietošana militārai mērķnozīmei sastop valsts vadības politisko pretderbību. Parādība izskaidrojama ar vācijas vēstures mantojumu. Šodien, valstij esot ekonomiski varenākai par kaimiņiem: Franciju ,Lielbritāniju ,Itāliju tā nevēlas uzņemties Eiropas militārā līdera lomu. Nostājai attainojoties arī jūras bruņojuma platformu izbūvē. Viens no svarīgākiem flotes kaujas elementiem ir zemūdenes. Savā spēka projekcijas ietekmē pielīdzinās kodolavionešiem. Tradicionāli, Eiropas kodolzemūdeņu floti pārstāv  Lielbritānija un Francija. Kodolenerģētikas radītās priekšrocības ir : neierobežota sniedzamība , ātrums un klātbūtnes ilgums.Nesamā arsenāla lielums un tā daudzfunkcionalitāte jūras-zemes mērķi. Sniedzamības un ātruma priekšrocībām ļaujot ātri izveidot neredzamu spēka klātbūtni krīzes vai interešu rajonā.  Pastāvošo kodolenerģētisko zemūdeņu ''ekonomiskie'' trūkumi ir sistīti ar izbūvi un eksploatāciju. Atsevišķā kategorijā izdalama politiskā neērtība. Politiskais elements ir galvenais šķērslis Vācijas kodolzemūdeņu flotes izveidei. Tā ietekmē Vācijas izpētes darbi zemūdeņu enerģētikā  aprobežojas ar ''alternatīvo'' energojomu . Pateicoties tiem, dīzeļzemūdeņu* enerģētika piedzīvoja kardinālus uzlabojumus. Tehnisko jauninājumu rezultātā konvencionālām zemūdenēm iegūstot iespēju ievērojami uzlabot autonomijas kaujas rādītājus. Viens no energo revalūcijas līderiem ir 212/214 zemūdeņu projekts kam pamatā ir polimēru elektrolīt-membrānu* energo šūnu pielietojums . Pašreiz pastāv divas energo ietilpības 40/120kw PEM-šūnas. Ar 40kw šūnām apgādājot 212A modeli ,bet 120kw šūnas ietver eksportam domātā 214 modelī kā arī laikā pārbaudīto 209 modeļa atvasinājumiem.

                                           Uzlabotā 212A modeļa būves cikls.
 
Iegūtās priekšrocības ir 100% zemūdens režīmā pavadītā laika pieaugums. Distances maksimumam izaugot no pastāvošiem 450/650km* līdz 3000/3600km* ,bet zemūdens uzturēšanās laikam vidēji no 3-5 d/n  līdz 14-21 d/n !!! Rezultātu panākot nezaudējot dīzeļzemūdeņu galveno taktisko rādītāju, pārvietošanās klusumu . Projekta 212 zemūdenes ieroču nomenkalatūra kopš 2008 gada ietver ''Atlas Elektronik IK '' SEAHAKE DM-2A4 mod 4 torpēdu. Apzīmēt DM-2A4 kā klasisku ieroci ir kļūdaini.  Korpusa moduļveida izpildijums apvienjumā ar unversālu pārvaldi paver elastīgas komplektācijas iespējas. Ietverot: torpēdas ,autonomo pretmīnu izlūkošanas un neitralizācijas variantu ar atgriešanās iespēju nesējā.  Klasiskiem zemūdens ieročiem piepulcinot interaktīvās novades triecienraķetes. Līdzīgi kā ''Spike'', Vācijas JS radīta kompakta ,caur opisko šķiedru koriģējama IDAS* daudznozīmes triecienraķete. Tās mērķlistē ietverti : PZA helikopteri ,virsūdens kuģi un jūras pierastē esoši objekti. Raķetei no 20km līdz 40km garā distancē veicot divējādas, aizsardzības vai uzbrukuma funkcijas. Vācu platformu izbūves pamatos dominē ''izmaksas/rezultāts'' racionalitātes princips. Raķešu IDAS izvietojums ,533mm torpēdu standarta konteiners ietver 8 VR ļaujot no 2 līdz 4 konteineriem izveidot iespaidīgu arsenālu.  

dīzeļzemūdeņu*-galvenā energo iekārta ir dīzeļdzinēji-ģenerātori, nodrošinot 97% patērejāmās enerģijas.
450/650km*-rādītāji kuri piemīt statistiski vidējai kaujas zemūdenei. Precizēšanai: batareju tips ,nolietojums ,eksploatācijas vides temperatūra , energo tīkla kvalitāte un gala elementu energoietilpība utt.
1400/3200km* -zemūdenes modelis (209/212A/214) ar  atbilstošu energošūnu skaitu.
PEM*-Polimēru Elektrolīta, Membrānu vai Protonu Apmaiņas*, Membrānu energo šūnas.    
IDAS-(Interactive Defence and Attack System for Submarines)-Interaktīvā Aizsardzības un Uzbrukuma Sistēma ,zemūdenēm. Precīzāk: Zemūdenēm domāta Interaktīvā aizsardzības un Uzbrukuma sistēma.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru