Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2012. gada 8. septembris

NATO Baltijas mācību 2012 gada specifika.

Atsaucotie uz Air FORCES Monthly septembra numurā veltīto rakstu. No militārās kapacitātes viedokļa par 2012 gada  BRTE* XII mācību galveno elementu  uzskatāms aviouguns koriģētāju praktiskais treniņš.
 Jebkuras valsts armijā aviouguns koriģētāja iemaņas/amats tiek uzskatītas par spēka reizinātāju. Ļaujot atsevišķi ņemtam karēvim vai grupai norādot pretinieka atrašānās apvidus koordinantes to satriekt ar aviācijas vai citiem ieročiem. Atkarībā no pielietotās munīcijas un satiekšanas veida  atšķirās arī aviouguns koriģētāja aprīkojums. Vienkāršākais ir  mērķobjekta mērķordināšu datu ģenerēšana un noraide uguns sniedzējam, dumjās munīcijas realizēšanai. Sarežģītākais elements ir  mūdienās populāro lāzerkorekcijas munīcijas izmantošana. Tai iedaloties mērķa iluminēšanas vidā : no gaisa vai virsmas. JTAC/FAC karēvim vai grupai izmantojot Graund Laser Target Desingnator (GLTD) mērķa iezīmēšanai/iluminēšanai. Ar tā palīdzību ļaujot izdalīt mērķi, iluminējot to aviācijas lāzernovades raķetēm vai bumbām. Ieskats BRTE XII-Baltic Region Training Event. Notikušās mācību ir nozīmīgas ar to ka pirmoreiz Latvijas ,Igaunijas ,Lietuvas apvienotā JTAC/FAC'' klase'' veica teorijas praktisko mērķnorādes slīpēšanu. Izmantojot dažādus taktiskos risinājumus kuru vidū lāzer mērķnorādes iekārtu izmantošana lāzernovades aviobumbu realizācijai. Norādot uz jaunumiem Latvijas armijas tehnisko un praktisko zināšanā ekipējumā. Latvijas sadaļas tehniskais ekipējums sastāv no Šveices kompānijā VECTRONIX iegādātiem mērķa ģeolokalizātora komplektiem VECOR IV NITE un Vector 21.

                           JTAC/FAC -''Vectronix'' spices tehniskais ekipējums.

 2008 gada žurnālā Armada International minētie dati liecina ka laika posmā no 2006 gada decembra līdz 2007 gada aprilim Latvijas BS artilērias uguns koriģētāju un snaiperu vajadzībai iegādātas attiecīgi 20 un 10 šādas iekārtas.
Latvijai izvēloties modulāru zema riska risinājumu. Modulārais risinājums paver iespēju attīstīt tālākās tehniskās iespējas. 2006-2007 gadā veiktās iegādes ir ļāvušas armijai evalucionēt tehnisko iespēju vertikālē. Ļauj izdarīt secinājumus ka laika posmā no 2010 līdz 2012 gadam finanses ir novirzītas papildus moduļu iegādei un FAC ''klases'' saformēšanai. Nodomu pieteikums JTAC/FAC  ''Baltijas grupas'' kadru apmācības programai ir uzsākta aptuveni 1,5 gadu atpakaļ.Mācībām BRTE-XII kļūstot par apmācības programas kulmināciju ar sarežģītāko elementu praktisko pielietošanu. Kopējais Baltijas JTAC/FAC  ''klases'' lielums nepārsniedz 17-34 karēvjus*. Ir pamanāms ka JTAC/FAC karēvji mērķnorādes kordinācijai izmanto Remote Operations Video Enhanced Receiver (ROVER) ''Rover''III terminālus.
Saistībā ar LV BS ''ekspedīciju'' kontingents ir ieguvis ugunsnovadē tehniski izglītotus karēvjus.Turpmāk Latvijas BS kontingentam  veidojot funkcionāli patstāvīgas kaujas grupas.   

 Franču 170 darbinieku lielas hi-tec kompānijas CILAS ražotais mērķnorādes iluminētājs DHY-307.
 GLTD*- Graund Laser Target Desingnator -sauzemes mērķu, lāzera iluminētājs ( noteicējs ,izdalītājs utt.)
 17-34 karēvjiem*-  kritisks apreiķins.                                                 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru