Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2012. gada 15. septembris

Nākotes kaujaslauka bruņinieki .

Spriežot pēc robotubūves tendencēm par pirmiem robotizētiem karēvju ekipējuma elementiem kļūs ekzoskeletoni. Tehniski attīstītajās valstīs tādās kā Japāna, ASV, Francija ,D-Koreja ,Vācija notiek plaši pētniecības un konstruēšanas darbi. Ekzoskeletonu* konstrukcijas ''idejas''pamats dot cilvēkam ''papildus spēka un mobilitātes '' avotu. Civilā jomā dodot iespēju cilvēkiem ar vajadzībām nomainīt ratiņkrēslu pret ko daudz labāku, ekzoskeletonu. Attīstību ierobežo civilā tirgus mazais apjoms, sadrumstalotība un galvenais iztrūkst apjomīga pasūtītāja ar atbilstošu pirktspēju. Perspektīvās ''idejas'' tālakvirzība tiek saistīta ar militāro resoru. Sākotnēji, izstrādājumus iekļaujot apkopes ieroču* sistēmu nomenkalatūrā tādās kā kaujas iznīcinātāji ,helikopteri, artilērija utt. Visur  tur kur cilvēkam nākas saskarties ar nestandarta smagumiem ekz-s. pielietošana ļauj samazināt personāla skaitu. Paredzams ka perspektīvā ekz-s.* pirmā pielietošana notiks ASV flotē uz ''Dž.Ford'' klases k-avn*. To eksploatācija flotē aizsāksies vienlaikus ar jauniem taktiskiem-iznīcinātājiem. Izskaidrojas ar flotes vēlmi samazināt avsp.* apkalpojošo personālu ,bet tehniski iespēja izmantot energotīkla pieslēgumu. Ar to ikvidējot akumulātoru radīto slieksni. Turklāt armijas ''apkopes ieroču'' klasei pastāv iespēja nodrošināt enegopievadu no autonomā ģenerātora vai tehnikā iebūvēta lielas ietilpības akumulātoru bloka.No drošības viedokļa ,apkopes ieroču sistēmas atrodas atstatus no ugunsaskarsmes līnijas, ļaujot eksploatāciju uzsākt ar nepilnībām. Nākamais solis, ekz-s. iekļaušana  standarta strēlnieku ekipējumā. Ekz-s. energo ''celtspējai'' nosakot tā mērķnozīmi apgādes, ugunsatbalsta vai triecien. ASV, ''mūziku ko spēlēt ''primāri nosaka militārais finansējums, ekz-s. SARCOS izstrāde.

                                                 ekz-s. SARCOS. 
Viens no Eiropas paraugiem jamin Francijas inženieru inovāciju mazfirma RB3D.  Kompānijas darbības sfēra manipulātori ,roboti un 2PT* ietveroši ekzoskeletoni. Militārai jomai domāts ekz-s. HERCULES. 
 Apgādes ekz-s. pildot munīcijas un provianta nesēja funkciju, ugunsatbalsta  ruņojuma''uzkabē'' ietverot  ložmetējus vai kombinētās munīcijas ieročus. Triecien ekz-s. pildot ''bruņinieka'' lomu apvienojot sevī strēlnieka ieročus ar paaugstinātu bruņas aizsardzību. Izstrādājumu vājā vieta ir energo atkarība ,salīdzinoši īsu laiku spējot darboties autonomi -20km (4km/h). ASV -HULC izmēģinājumi. Trūkumiem netieši norādot uz perspektīvo mērķoperāciju lauku kur pirmoreiz ''izgaismosies'' šādu iekārtu pielietošana. Laikā terminētas specoperācijas: ķīlnieku atbrīvošana- evakuācija vai triecien operāciju ietvaros atbalst punktu pārņemšana-izveidošana. Sauzemes operācijā ekz-s. apvelta katru vienības karēvi ar lielu ugunsspēju un aizsargātību. Izsīkstot energoautonomijas laikam un ''lietai'' iegūstot neparedzētu attīstību  karēvji turpina kauju bez ekzoskeletona.  ASV BS kaujas ierindā parādīsies ekz-s. kaujas ''energo'' brigādes. Perspektīvo vieglo brigāžu veidolu veidos dubultā bruņa, BTR+ ekz-s. strēlnieki.  Ierindas ekz-s.radot vajadzību pēc apjomos lielākiem BTR ar atbilstošas energo caurlaides ekz-s. uzlādes kontūru. Militārās nozīmes ekz-s. trieciengrupu plānošanas sadaļā parādīsies jauns svarīgs elements: ,, tuvākās un tālākās ''rezerves rozešu'' izvietojums pretinieka objektā ! Ekz-s. perspektīva  ir saistīta ar ātri uzlādējamu , energoietilpīgu  akumulātoru.  Lai to nodrošinātu ''tuvākās rītdienas'' triecien ekz-s. akumulātoru svars var sasniegt no 8 līdz 24 kg.

 ekzoskeletons*-ekz-s.
apkopes ieroči* -atbalsta ieroči, platformas un to tehniskā apkope ,remonts. 
k-avn*-kodolavionesis
avsp*-aviospārns
2PT*-divējadi(2) Pielietojama Tehnaloģija.     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru