Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 1. septembris

Zemūdens tehnoloģijas.

Pasaules jūras kara flotēs norit tehniskas izmaiņas attālināti pārvaldāmu zemūdens aparātu aprīkojumā.  Pastāv minimums 2 iemesli kuri ierosina šādas pārmaiņas . Pirmais no tiem ir tehnaloģiskās pārmaiņas. Tās saistas ar energobateriju kapacitāti, navigāciju, speciālā sonoraprīkojuma kompaktumu utt. Otrais ,moderno  jūras mīnu apdraudējumu. Objektīvā realitāte, reģionālā sadursmē ir jareiķinās ka pretinieks pielietos aktīvo mīnu aizsardzību, mīnas-torpēdas. Izvērtējot specializēto mīnumeklētāju-traleru tehnisko aprīkojumu, tas neatbilst perspektīvā apdraudējuma ''tēla'' neitralizēšanai. Pirmkārt, savā vairumā mīnumeklētāji-traleri izmanto novecojušu mīnu neitralizēšanas tehnisko aprīkojumu un līdz ar to taktiku. Taktikas būtība, izmantojot kuģu sonorus mīnu atklāšanai ,bet to klasificēšana notiek ar attālināti pārvaldāmu zemūdens aparātu palīdzību. Ilustrācijai, aparātu klasisko sadaļu pārstāv franču PAP-104. Lielākie trūkumi, tie saglabā salīdzinoši īsu 800/1500m garu fizisku saiti ar nesēju, ''šņores'' uzdevumi informatīvā pārvalde. Veicamie uzdevumi aprobežojas ar objekta optisko atpazīšanu. Turpinājumā pie darba ķeras sapieri-nirēji.  Izmantojot aktīvo mīnu aizsardzības taktiku, mīnumeklētāju apkalpes kļūst par upurējamu kaujaslauka vienību. Izskaidrojas, mīnumeklētāju kuģu sonoru darbība ''atmodina'' mīnas-torpēdas. To novade uz mērķi atkārto pretradiolokācijas raķetēs ietvertos principus. Izpaužas kā divu pakāpju proces: aktivizēta mīna-torpēda traucas uz sonora-signālu izstarojošo nesēju, mērķi. Satuvinoties torpēda aktivizē ķīļa sliedes lokācijas režīmu, neatvairāmi ! Cīņai ar šāda rakstura apdraudējumu ir nepieciešams jauns tehnisks risinājums. Atbilde apdraudējumam, autonomie zemūdens aparāti ! To tapšanai ir radīti visi nepieciešamie tehniskie elementi :  lielas kapacitātes energoelementi(energošūnas) , kompakta,autonoma un pietiekami lēta navigācija(LINS) , kompakti  ar lielu sniedzamību-izsķirtspēju sonori, kompakti, lielas veikspējas skaitļošanas elementi.*
 Kā viena no tādām konstrukcijām jamin norvēģu kompānijas ''Kongsberg'' -REMUS-100.
Spriežot pēc 2013 gada 27 marta publikācijas Ņūkāstlas* THE JOURNAL - Lielbritānijas KJS un kompānija MODUS Seabed Intervention izveidojuši vienību-kopuzņēmumu ar 12 autonomiem zemūdens aparātiem* Remus-100. Tehniskam aprīkojumam ir divējāds pielietojums: civilais/militārais.

                                          Lielbritānijas KJS- pirmā AzA vienība.

                                          Kongsberg, Remus-600
 Autonomo zemūdens aparātu sniegtās ikdienas ekonomiskās priekšrocības saistas ar ostu un akvatoriju hidrogrāfiju, naftas-gāzes platformu un to komunikāciju sonorogrāfijas apsekošanas darbiem.Militārā resora interesi izraisa  sonorogrāfivijas pielietošanas iespēja pretinieka izvērsto mīnulauku atklāšanai. Autonomo zemūdens aparātu sniegtās taktiskās priekšrocības, izvēršana notiek attālināti no jūras vai gaisa platformām. Aparātu iegūtā interešu rajona sonorogrāfiskā bilde palīdz izstrādāt optimālu tā pārvarēšanas plānu.          
Vēlamā blakne, civilā aprite dod iespēju uzturēt divējāda pielietojuma personālu ! Militārie rezervisti savu civilo profesiju saista ar divējāda pielietojuma  tehniku. Ieguvēji ir gan valsts aizsardzības resors ,gan civilā nozare. Sasniegtā autonomijas pakāpe ļauj pārskatīt zemūdens ieroču uzbūves filozofiju. Priekšdarbi notiek kompānijā Bluefinrobotic  projekta Proteus ietvaros. Abu kompāniju izstrādes atšķirās ar apjomiem ,tātad patrulēšanas ilgums,sniedzamība utt.


                                                       
 Piemēram, mūsdienu konvencionālās piedziņas zemūdeņu iegādes izmaksas saistas ar 250milj.$ vai 350milj.$.Ikdienā zemūdenes uzturēšana prasa izdevumus personālsastāvam un korpusam. Zemūdens autonomos aparātos ietvertā tehnaloģija ļauj paskatīties uz problēmu no cita skatpunkta. Veidot no 50t. līdz 300t. lielus ''mazkalibra''autonomās zemūdenes. Ieguvumi ko sniedz jauna veida ierocis, ir...N1- slēpta uzglabāšana un izvēršana -pārsteiguma faktors. N2-ekonomija ko sniedz bezapkalpes dzīves cikls. N3- veicamo uzdevumu plašums -izlūkošana, pretkuģu-pretzemūdeņu un ''jūra-krasts'' uzdevumi. N4-uzdevumu veikšanas ilgums un ievainojamības koificenta* sarukums, cilvēka iztrūkums ! Domājams ka šāda tehniskā perspektīva sniegs iespēju daudzām valstīm uzturēt slēpti, kompaktus autonomus zemūdeņu spēkus. To izvēršana var notikt krīzes laikā. Liela nozīme šādām zemūdens konstrukcijām ir seklās un slēgtās jūrās, piemēram Baltijas. Netieši izgaismo lietu stāvokli LV JS, cik nopietni spējam veikt savu ūdeņu pretmīnu aizsardzību no modernu jūras mīnu radītā apdraudējuma. Jautājums ,kam tērējam finanses?
NEWCASTLE*-Ņūkāstla
ievainojamības koificents* -nosaka attiecība starp zemūdens un pievirsmas(šnorkeļa) režīmā pavadīto laiku.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru