Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2013. gada 21. septembris

Amfībijtanki, vakar-I.

 Tanka PT-76 rašanās saistas ar PSRS flangu manevru kaujas filozofiju. Tās realizācijai nepieciešama vieglā bruņtehnika. Papildinot arsenālu ar viegliem PT-76 flangu manevra taktikai piemērotiem tankiem . Centrāl Eiropas kaujas teātrī ,flangu taktikas teorija atspoguļojās PSRS JKF jūras kājinieku vienību bruņojumā. Galvenais mērķuzdevums veikt desantoperāciju pretinieka flangos un aizmugurē.Veicinot savu spēku panākumus piejūras apgabalos un saistot pretinieku apvidū. Peldošā tanka ideja izrādijās pietiekami veiksmīgs tehnisks risinājums. Pateicoties lieliskai peldprasmei kļuva iespējams šķērsot lielus iekšējo ūdeņu un jūru klajumus. Latvijas teritorijā PT76 kļustot slavens ar Irbes j.šauruma forsēšanu. Pateicoties savām raksturīpašībām un tehniskā izpildijuma vienkāršībai PT-76 iegūst atzinību rindā ārvalstu. Tam kļūstot par tipveida eksportproduktu. Atzīmei, tieši Izrēlas trofeju PT-76 ļāva tai veikt spīdošu flanga manevru. Realizējot teoriju dzīvē, šķērsot Suecas kanālu un veikt dziļu reidu pretinieka aizsardzībā. Darbībai izraisot apjukumu un paniku Ēģiptes armijā kam seko sakāve.

                                         
 Amfībijtankā PT76  ietvertais drosmīgais tehniskais risinājums ir galvenais iemesls tā ilglaicīgai eksploatācijai. Vairumā ārvalstu armiju PT-76 saimes šasijas, pateicoties demonstrētai augstai apvidus pārgājamībai un nepārspētai peldprasmei iemantojušas lielu atzinību. Noteiku Āzijas valstu militārās aprindas nevēlas atteikties no šādas konstrukcijas. Iemesls ,līdzvērtīga aizstājēja iztrūkums.Tehniski, peldprasmē līdzvērtīgs pretendents ir BMP-3F, bet šķērslis to iegādei ir cena. Klientu nevēlēšanās šķirties no uzticamas un pārbaudītas tehnikas ierosina modernizācijas darbus.
PT76 modernizēts ar BTR80-30mmlielgabala kaujas moduli.

Krievija kā PT-76 ražotāja reaģē uz tirgus pieprasijumu.Modernizācijas paketēm skarot uguns novades sistēmu ar bruņojumu ,dzinēja un pārnesumkārbas agregātu aizstāšanu.Atkarībā no pasūtītāja vēlmēm un maksātspējas tiek piedāvāti 3 dažādas komplektācijas varianti. Paredzot bruņojuma tipveida standartizāciju ar : BTR-80A -30mm lielgabala moduli , ar BMP-3 un modulis ar 57mm rekonfigurēta zenītlielgabala C-60 integrāciju. Piedāvājuma liste pilnībā nosedz klientu vēlmes ļaujot armijai veikt bruņojuma moduļu standartizāciju, saglabājot BTR50/PT-76 platformas. Gadijumā ar automātiskā 57mm lielgabala izpildijumu PT-76/C60 kaujas mašīna iegūst rindu uguns priekšrocību. Pirmkārt, 57mm raiduguns lielgabalu ar pietiekami lielu sniedzamības distanci. Nemazsvarīga īpašība ir vienkārša un lētas munīcijas iegāde. Amfībijtanks PT76 iedvesmoja Ķīnu pārņemt un uzlabot tehnisko risinājumu ,izveidojot pilnveidotāku T-63 klonu. Mūsdienās, tankā PT76 ietverto koncepciju atkārto BMP-3 šasijas ugunspēks+ apvidus pārgājamība+ lieliska peldprasme.      .                                        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru