Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 15. septembris

Artilērija ,netradicionāls skatijums-II.

Turpinot. Artilērijā apskatot zalvju uguns sistēmas. Telpiskais pārrāvums  pastāv starp kaujaslaukā eksponēto grupu un atbalsta vienību, precīzāk artilērijas ugunsatbalstu. Telpiskais pārāvums ietver reakcijas laiku un ieroču ēnas zonu. Pirmais elements attiecināms uz sakariem. Pasaules labākajās armijās, ideālos apstākļos nodrošinās līdz 3min.+ liela novēlošanās. Kavēšanās iemesls, bremzējošā starposma, cilvēka klātbūtne ! Risinājums, vispāŗēja ķēdes : ''atklāju-mērķordinantes-raidijums'', automatizācija. Sistēmas racionalizācija novērš kavēkli, cilvēka elementa klātbūni. Vienlaicīgi , automatizācija vairo sistēmas ievainojamību. Saskarsmē ar tehniski spēcīgu pretinieku jareiķinās ka tā darbības primāri tiks vērstas uz sakaru kanālu bloķēšanu. Tātad pat saglabājot adaptīvo sakaru tīklu funkcionalitāti ,informācijas aprite ir kavēta ! To nosaka sistēmā iebūvētais traucējumiem adaptīvais algoritms. Ūdeni salīdzinot ar informāciju, caurteces ātrumu nosaka šaurākās vietas curlaide ! Artilērijas gadijumā, kavējums = novecojusi, nerealizējama informācija(dati). Viens no iemesliem, atbalstartilērijas savrupais izvietojums, telpas plaisa. Konkrētos fiziskos lielumos, no 10km* līdz 50km+ ! Likums, sistēmas noturība pieaug līdz ar elementu skaitlisko sarukumu un otrādi. Otrs elements ir ieroču munīcijas tehniskie raksturlielumi, ēnas zona. Sevišķu nozīmi tā iegūst saistībā ar zalvju uguns sistēmām. Piemēram, BM-21/122mm munīcijas maksimālā sniedzamība atrodas no 20km līdz 40km ar ēnas zonu no 5 līdz 13 km.

                                            220mm-BM-27 ''Uragan''      
 Pieaugot sistēmas kalibram un sniedzamībai minētie raksturlielumi progresē. Krievija, lielkalibra 220mm ZUS BM-27 ''Uragan'' un  300mm ZUS BM-30 ''Smerch'' raidāmo lādiņu ēnas zona ir no 10km līdz 20km plata! Redzam ka lielkalibra-mm saistas ar ēnas zonas pieaugumu. Nodefinējot turpmākos organizātoriskos priekšraktus.Minimālie atstatumi no kaujaslauka ''frontes līnijas'' ir no 10km līdz 25km. Tehniskiem datiem nosakot organizātorisko formu un attālinot artilēriju no kaujaslauka-saskarsmes punkta.  Ar to iegūstot ''4 pretiniekus'' : laika-inerci un sakaru ievainojamību, uguns izkliedi un pielietojuma drošības distance*. Vienkāršāk, lielkalibra zalvju uguns sistēmas ir radītas citiem kariem un pretinieka tipveida tēliem. Vēlamais un parocīgais : lielas pretinieka tehnikas formācijas un stacionāri mērķi , tātad laukums ! Lielkalibra ''dinozauru'' vājā vieta ir.. Atsaucot atmiņā 300 Spartiešus : naidnieks, mēs esam tik daudz(lieli) ka mūsu raidītās bultas aizsegs jums sauli ! Mēs cīnīsimies ēnā !

 10km* - domāts ,atstaus no kaujaslauka grupas.
liela izklaide ar drošības distance*-pieaugot attālumam, pieaug izklaide--->drošības distances pieaugums. Liels attālums+ izklaide + laukuma apstrādes munīcija---> liela drošības distance. Vairumā gadijumu pastāvošās ZUS nau pielietojamas atklāto mērķu satriekšanai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru