Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2013. gada 20. septembris

Unversālie kompleksi-I.

Prasība mūsdienu ieročiem un to munīcijai ,mērķos unversāla. Vēstures pieredze liecina ka sākotnējā ieroču mērķnozīme tiek papildināta. Arī šodien tradīcija turpinās, ieroču kaujas pielietojums atklāj jaunas neuzskaitītas īpašības. Piemēram, PTRK ''Javelin'' primārā mērķnozīme, bruņtehnikas satriekšana. Karadarbība Irakā un Afganistā deva jaunu pienesumu ''Javelin'' mērķtēlu listē, pretpersonāla ! Mazcenas mērķu satriekšanas procesa izmaksas ierosināja pārskatīt ''Javelin'' prettanku raķetes tehnisko specifikāciju. Aizstājot dārgos IIR sensorus ar lāzernovadi. Uzlabojumiem skarot novades kontūra algoritmus , kaujasdaļu, papildinot ar INS/GPS kontūru. Jaunajā, lāzernovades-INS/GPS bezdzinēja veidolā PTVR ''Javelin'' iegūst ''Griffin-A'' apzīmējumu. Svarīgi ,minētās izmaiņas saglabā raķetes svara un ģeometriskos gabarītus.Izmaiņas kaujas daļā optimizētas dzīvāspēka satriekšanai. Ipatnība, eksplozīvo materjālu daudzums ir minimāli nepieciešamais vientuļa vai kompaktas grupas objekta satriekšanai. Palaidējs ietver 3  iestatijumus sadursmes ,kavēto un preventīvo-1,8 m detonācijai no virsmas ar to veicinot eksplozijas iznīcinošo efektu. Redzamā tendence, munīciju pielāgot karadarbības videi , realizēt satriekšanu ar minimālām blaknēm. Raķešu ''Griffin-A'' sākotnējais platformizvietojums saistas ar C-130J transportlidmašīnām, precīzāk JKK* tankeriem KC-130J un ugunsliellaivām MC-130W''Dragon Spear''. Raķetēm ''Griffin-A'' kalpojot par JKK konteinerizētās ieroču sistēmas ''Harvest HAWK'' sastāvdaļu.

                                          KC-130J ar moduļsistēmu ''Harvest Hawk''.

Sistēmas ''Harvest HAWK'' uzbūves pamatā likta moduļieroču princips. Ļaujot ar ''ro-ro'' palešu un ārejās piekares konteneru palīdzību ātri konvertēt tankerlidmašīnu par ugunsliellaivu. Atsaucoties uz ''Combat Aircraft monthly'' oktobra N10 publicēto rakstu''A Helluva Hawk'' : lidmašīnas aprikošana ar aplikāciju aizņem aptuveni nedēļu laika. Gadijumā ar C-130 parauga klāju JKK iegūst sekojošas priekšrocības: līdz 11h ilgu ugunsmisiju ! Ipašība kura ir ļoti, ļoti svarīga no''ārpasaules atrautiem'' karadarbības teātriem, piemēram Afganistāna. Ilglaicīgā patruļiespēja atslogo tankerflotes resursu. Ar ''Harvest hawk'' aprīkota KC-130J trankerlidmašīnas munīcijas racions ietver 4 VR ''Hellfire'' un 10 plb* Griffin-A.

                                           Unversālā ,daudznozīmes lāzernovades ''Griffin''
            
 Izvēršana uz ''lielgaballaivu'' klāja rada divas priekšrocības, ļauj audzēt raķetes ''Griffin-A'' sniedzamību un klāja arsenālu. Transportlidmašīnām C-130 bāzei pielāgotais raķetes/planierbumbas ''Griffin-A'' varianta īpatnība ,raķetes starts notiek uz leju, atmuguriski. Pneimatikai izmetot planierlādiņu, līdzīgi kā pretzemūdeņu aizsardzības sonorboju. Pretstatā sauzemes PTVR ''Javelin'' -2,500m oriģināla sniedzamībai ,''Griffin-A'' ralizācija no 6,000m ešalona* ļauj veikt lidz 20.000m* tālus raidijumus. Virsmas starta ''Griffin-B'' variantā ietver uzlabotu dzinēju, sasniedzot 5000m. Ietvertais INS/GPS kontūrs pieļauj mērķrealizāciju veikt ārpus taisnās redzamības robežām, realizējot NLOS. Ar to saprotot ka mērķa lāzeriluminēšana tiek uzsākta pēc starta, raķetei atrodoties trasē. Turpmāk ,raķete ''Griffin-B'' papildina nelielu JS kuģu, pilotējamu un bezpilota lidaparātu, helikopteru un sauzemes platformu arsenālus.Ņemot vērā to apstākli ka Ln-INS/GPS raķete ''Griffin-B'' ir saglabājusi svaru un gabarītus, iespējama PTRK ''Javelin'' munīcijas nomenkalatūras papildināšana ar ''Giffin-B'' munīciju. Pēdejā gadijumā karēvji iegūst ļoti efektīvu cenā un pielietojumā atbalsta ieroci. Veicamo uzdevumu liste ietver : atklāti un apbūvē slēpta ienaidnieka, bezbruņas transportlīdzekļu , mazizmēra peldlīdzekļu satriekšana.
Novērojama konkurence starp APKWS-II un ''Griffin'' koncepciju katrai saglabājot savas priekšrocības. Pretnostatot ,raķete ''Griffin-B'' virsmas startā paspēlē APKWS-II  artilērijas balistikas sniedzamībā, pielietojuma unversālumā*, standartā un  vienības cenā*. Priekšrocības, NLOS realizācijas iespēja ko sniedz INS/GPS kontūra* ietveršana, munīcijas kompaktums ,un ''Griffin-A'' planierbumbas sniedzamība. Unversālums: virsmas ,gaisa nesējplatformas un atsevišķi ņemts karēvis ! Raķetei ''Griffin-B''piemīt svara priekšrocība kura izsakāmā kā 1: 3 attiecībā pret ''Helfire'' ļaujot pilotējamiem un bezpilota lidaparātiem audzēt racionu aizstājot 2VR ''Helfire'' ar 6 ''Griffin-B''.

JKK*-Jūras Kājinieku Korpus.(MARYNES)
no 6000m ešalona*-raķetes/planierbumbas slīdējuma attiecība 1 : 3
līdz 20.000m*- ''Griffin-A'' klasificējama kā planierbumba.  Ņemot vērā dzinēja trūkumu ''Griffin-A'' sniedzamības maksimumu robeža realizējama no 6000m augstuma un tikai 10*līdz 20* atkāpē no nesēja centra ass. Izskaidrojas ar attīstītu airodinamisko virsmu trūkumu. Maksimālās sniedzamības raidijumam nepieciešams ārējais ''otro acu'' komplekts. Sauzemes spēku -FAC ,bezpilota aparātu mērķa geotelpisko datu informatīvais atbalsts.
pielietojuma unversālumā*-70mm izmantojas kā nevadāmais lādiņš un kā precīzā, lāzernovades munīcija.
slīdējuma* -diognāle-/slant range/- šajā gadijumā, nesēja augstuma un virsmas mērķa atstatums.
INS/GPS kontūra*-''Griffin-A/B''- mans pieņēmums, A-variants no 80m/s līdz 110m/s takas ātrumu, B-variants līdz 270m/s zemāks ātrums nepieciešama komplicētāka navigācijas sistēma. Uzskatāmi: 600-650m/s ''Cirit-70''  ietver lētu IMV. Izskaidrojas ar pavadīto laiku takā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru