Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2013. gada 21. septembris

Unversālie kompleksi-II.



Pretstatā 70mm aviācijas standarta APKWS-II / Cirit-70 un Griffin-A/B lāzernovadei, atšķirīgu skatijumu piedāvā Krievijas PTRK''Krizantēma''. Īpatnība, PTRK ietver dublēto novadi, lāzernovadi un radionovadi. Ieguvumi , augsta traucējumnoturība un iespēja veikt 2 raidijumus vienlaicīgi. Ņemot vērā to ka PTRK ''Krizantēma''primāri veidota cīņai ar pretinieka jaunākā modeļu bruņtehniku, ugunsraidijumu noturība ir svarīgs faktors. Atceramies, mūsdienīgas bruņtehnikas aprīkojums ietver lāzeriluminācijas atklāšanas sensorus kuri atmodina aizsardzības sistēmu. Radiofrekvences novade saglabā noturību pretinieka tipveida pretpasākuma apstākļos.Izmantojamais risinājums kalpo kā uzskatāms piemērs tehnaloģiskās atpalicības pārvarēšanai termovīzijas jomā. Ietvertais radiofrekvences kanāls nodrošina lāzernovades kanāla bloķēšanas apstākļos, naktī un nelabvēlīgos meteo apstākļos turpināt pretinieka ugunsatriekšanu.Varam teikt ka šeit saskatāma līdzība ar flotei domātiem ieročiem, pretkuģu raķetēm.Minētais PTRK ''Krizantēma'' pēc ietvertās munīcijas listes ir definējams kā unversāls. Mērķliste ietver bruņtehniku ,fortifikācijas celtnes, pilsētas apbūvi un zemu lidojošus helikopterus. Risināmo uzdevumu pārklājuma pamatā 400 m/s liels raķetes ātrums. Jaņem vērā ka kompleks 9M123''Krizantēma'' radās p.gs.80 gados ,laikaposmā kad NATO bruņtehnikas parks sāka papildināties ar jauna kaluma tankiem.

                                             9M123 ''Krizantēma''

                                           Divi vienā , lāzernovade un radionovade.

Kompleksa 9M123 acīmredzamā nepilnība ir projekcija pretinieka taisnās redzamības distancē.To kompensē nesējplatformas zemais siluets un raķetes 6000m sniedzamība. Pamatā tai 2x pārsniedzot tanku 120mm lielgabala precīzā raidijuma distanci. Cits jautājums, kuros platuma grādos atrodas 9M123/9P 157 ''Krizantēma'' maksimālo tehnisko iespēju realizācijas vide ? Pastāvošajā variantā, kompleksa tehnisko iespējas aprobežojas ar izdalītiem kaujasteātra apgabaliem ,piemēram jūras krasta aizsardzība.
 Latvijas jūras piekrastes piemērā ,kompleksa izvietojumam jatrodas krastā vai netālu no krasta  ! Iemesli kuri diktē izvietojumu ir apvidus ierobežotā pārskate. Tātad, pat krasta aizsardzības funkciju veikšana saistas ar vides diktētiem ierobežojumiem. Tas ir viens no galveniem maztirāžas iemesliem.        .          

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru