Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2013. gada 24. septembris

Amfībijtanki, vakar un šodien-II.

  PSRS izstrādātā flangu koncepcija radija satraukumu neitrālajā Zviedrijā. Iemesls ,PSRS radītā bruņtehnika  ir apveltīta ar pietiekami lielu jūrgājību un 100km lielu gaitas autonomiju. Zviedrijas militāriem plānotājiem apšaubot Somijas spēju nodrošināt neitralitātes principus dzīvē. Par realitāti pieņemot Somijas teritorijas izmantošanu agresora spēku tranzītam. Līdz ar to PSRS desantspēkiem kļūtu pieejams Botnijas līča ''jūras šaurums'', demilitarizētais Ālandu salu arhepilāgs.  Ar atbilstošu tehniku aprīkotiem spēkiem īsākais ceļš Zveidrijas galvaspilsētas Stokholmas sasniegšanai. Ņemot vērā apdraudējumu, Zviedrija rada savu spoguļatbildi, amfībijtanku IKV91.Bruņtehnika paredzēta darbībai ūdeņiem bagātā apvidū, precīzāk varbūtējo draudu realizācijas rajonā. Amfībijtankam aizpildot smagai bruņtehnikai nepieejamo Zviedrijas apvidus areālu un papildinot tās aizsardzības taktiku ar jauniem elementiem. Nodrošinot krasta aizsardzības vienībām bruņtehnikas 90mm  lielgabala ugunsatbalstu. Tanka munīcijas liste pielāgota mērķuzdevumam, strēlnieku ugunsatbalsts  un cīņa ar sev līdzīgu pretinieku. Salīdzinot pretstatus PT76 un IKV91, ugunskavlitāte ir zviedru pusē, bet skaitliskais pārākums PSRS.  
                                       
                                          Amfībijtanks IKV-91

Līdzar PSRS sabrukumu un militāro draudu atslābumu Zviedrijas ziemeļu flangā  amfībijtanks IKV91 demobilizējas. Zviedru BS pienācīgs IKV91 aizstājējs neseko. Par daļēju kompensējošu elementu kalpo krasta aizsardzības vienību CB-90 kaujaslaivas. Neskatoties uz demobilizāciju, amfībijtanku sniegtās priekšrocības turpina saglabāt savu aktualitāti. Pirmkārt ,manevrs apvienojumā ar ugunsspēku. Manevra izpratni neaprobežojot tikai ar kaujaslauku, bet ietver plašāku karateātra vai starpteātru stratēģisko. Pateicoties nelielam svaram konstrukcija ir peldoša un aviotransportējama. Airomobilitātes īpašība ir ļoti aktuāla mobiliem spēkiem.Tas ir viens no iemesliem kapeic tieši Krievijas GdS un jūras kājinieku vienības pieņem bruņojumā amfībijtanku 2S25 ''Sprut-SD''.

                                           2S25 ''Sprut-SD''

Jaunākaluma amfībijtanks ''Sprut-SD'' pārmanto tradicionālās priekšģājēju priekšrocības. Kardināli uzlabojot ugunspēku ,galvenais bruņojums 125mm tanku gludstobra lielgabals ! Munīcijā atkārtojot tanku 125mm mērķnozīmes pārklājumu ,ieskaitot no stobra raidāmas lāzernovades raķetes. Vienlaicīgi ar augušo ugunsspēku amfībijtanks saglabā priekšgājējiem raksturīgos trūkumus, niecīgo bruņas aizsardzību. Moderno amfībijtanku ''Sprut-SD'' papildus trūkums ir to nelielais skaits . Krievijas BS plānos līdz 2015 gada termiņam iegādāties 53 bruņtehnikas vienības.                                                  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru