Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 6. oktobris

Precīzā munīcija un karadarbība.

Karadarbība Afganistānā sniedz iespēju izmēģināt reālos kaujas apstākļos jaunākā kaluma ieročus ,precīzos GPS- signālnovades artilērijas lādiņus ''Excalibur''.Kā redzams videopielikumā ,signālnovades lādiņa beigu trajektorijas korekcija iegūst CEP =5m* ! Pietiekami lai ar atsevišķu artilērijas raidijumu satriektu punktveida mērķi. Afganistānas pielietojums atklāj ka lādiņi, pretēji video demonstrētai stacionāru objektu satriekšanai tiek pielietoti arī lēnu, kustīgu mērķu satriekšani. To secinot pēc pielietojuma ilustrāciju apskatīšanas. Artilērijas 155mm ''Excalibur'' lādiņu pielietošanas specifika saistas ar mērķa ''laika logu''. Tas izskaidrojas ar mērķa pārvietošanos apvidū un saplūšanu ar nevēlamām blaknēm, civiliedzīvotājiem. Artilērijas sitēmai M-777/L39 veicot raidijumus tiek reiķināts ka 155mm ''Excalibur'' lādiņš līdz mērķa sasniegšanai atradīsies trajektorijā kā minimums -1min. !!
                                     Afganistāna, 155mm haubice M-777 raida ''Excalibur''
  
Viens no iemesliem, munīcijas pielietojuma specifika. Raidijumi notiek ar augstiem stobra vertikālā izvērsuma leņķiem nodrošinot lādiņa lidojumam un korekcijai nepieciešamo augstumu. Ņemot vērā ''Excalibur'' tehnisko izpildijumu, raidijuma sniedzamība 80% tiek nodrošināta ar artilērijas ''stobra-kurtuves lādiņa'' piešķirto balistiku ,bet ne airodinamiskām virsmām. Lādiņa izvāžāmās virsmas sāk koriģēt trajektoriju lejupejošā beigu posmā. Autora pieņēmums, nodrošina līdz 1km -PR2 lielas izmaiņas, tāluma un plaknes rādītājos. Pielietojuma kritiskais elements ir lādiņa ierāšanās laiks un mērķa veids (kustīgs-statisks). Kā atzīmē militārie avoti ,izmēģinājumos iesaistītās artilērijas sistēmas atkarībā no 155mm stobra L39/45/52 tehniskiem rādītājiem uzrāda no 32km līdz 50km sniedzamību. Arī maksimālajā raidijuma distancē, trajektorijas beigu korekcijas sistēma nodrošinot minēto CEP=5m.  Šodiena, Afganistānas prakse, veiksmīgas mērķrelizācijas nopels ir FAC /JTAC karēvja pareiza mērķa izvēle. Ar to domājot pretinieka un parskatāmu blakus faktoru pareiza novērtēšana : apbūve, nepiederīgas personas*, apvidus reljefs/veģetācija, FAC/JTAC pārskatu aizsedzoša (mērķdatu ģenerācijas paŗtraukšana) apvidus elementam. Definētā mērķa pārvietošanās ātrums un virziens.    

Izmēģinājumi.

 Par ''Excalibur''lādiņu lielāko trūkumu tiek minēta to lielā dārdzība. Maztirāžas iepirkuma kontrakti ar fiksētu iepirkuma cenu uzrāda no 82.000$ līdz 84.000 $ par vienību. Cenas apreiķiniem ņemot 765 ''Excalibur'' lādiņu iepirkuma partiju par 56,6milj.$. Efektivitāti ilustrējot ar piemēru :''Excalibur'' lādiņš mērķa satriekšanas gadijumā ir līdzvērtīgs no 10 līdz 50 parastiem lādiņiem*. Atzīmējot ka precīzā munīcija atslogo loģistikas ķēdi: 10 lādiņi + pulvera lādiņš +tara =1t. Minētā 1=50 attiecība ir pilns mobilās haubices racions. Salīdzinot cena/sniedzamības efekts pretstatus: PTVR ''Javelin''-85-120.000$ ar sniedzamību no 2500m līdz 5000m. Ziemeļeiropas kaujaslauka apvidus korekcijām 60 % to samazinot līdz 1500m ,tātad 1500m Pr2. !! Pretstatā, 155mm /L39/45/52 artilērija ar ''Excalibur'' lādiņu nodrošina no 24 km līdz 42km sniedzamību. Apļa laukums, PR2-155mm/L52 artilērijas stobra gadijumā  līdz 20.000km2 ugunspārklājumu ! Atceramies ,Latvijas teritorija =64.000km2. Apskatot iegādes cenu un precīzās uguns sniedzamības pretstata tā ir vairāk kā pieņamama. Turklāt tuvākā nākotnē uzsākot lielapjoma ražošanu un procesam kļūstot automatizētam , cena samazināsies līdz 39.000-50.000 $. Ieguvumi, munīcija nodrošina pretinieka tehnikas un karēvju grupu precīzo satriekšanu bez aviācijas atbalsta ,jebkurā d/n laikā un meteoapstākļos ! Nemzsvarīgs faktors saskarsmē ar pretinieku kura rīcībā atrodas augstas klases PGA kompleksi ! Demonstrētā kaujas noturība* : pretiniekam apspiežot GPS kanālu ,dublējošā IMV* nodrošina līdz 15m lielu atkāpi. Veiksmīga pielietojumam nepieciešams statisks vai lēns mērķis ,piemēram izvērsta kājnieku grupa. Liela nozīme šādas munīcijas kaujas pielietojumā ir FAC/JTAC-artilērijas/taktiskiem uguns koriģētājiem. Precīzāk, jauktas iedarbības formējumiem kuru ieroču liste ietver pretinieka bloķēšanai apvidū paredzētos PTRK , viedmīnas apvienojumā ar kaujas grupā ietilpstošiem FAC/JTAC karēvjiem, ģeotelpisko datu ģenerātoriem. Pēc kompānijas ''Raytheon'' tehniskā departementa paziņojuma ,kompānija turpina uzlabot ''Excalibur'' lādiņus. Papildinot tos ar lāzernovadi un datu atsvaidzināšanas iespēju lādiņam esot trajektorijā. Artilērijas munīcijai atkārojot aviācijas JDAM aviobumbu evalūcijas taku. Apveltot FAC/JTAC karēvi ar lielāku satriecamo mērķu listi : stacionāri, lēni un ātri, punktveida mērķi*. Rezultātā artilērijas sistēmas kuru racions ietver ''Excalibur'' kļust patiesi daudzfunkcionālas mērķu satriekšanā. Piemērs ,krasta aizsardzības funkcijas atsevišķi ņemtai artilērijas vienībai nodrošinot pretkuģu satriekšanas funkcijas.

 apbūve,nepiederīgas personas*- varbūtējās, nevēlamās blaknes                                            

CEP=5m*-nozīmē ka lādiņi gulstas mazāk vai vienāds ar 5m apļa rādiusā no mērķa.                                      PTVR*-PretTanku Vadāmā Raķete
50 parastiem lādiņiem*- jaunu ,50.000 lādiņu partijas cena no 800$ līdz 1000$ /par vienību.
Saņemot M107 no armijas rezervēm, sākot no 200$.
kaujas noturība*- pretinieks izmanto standarta ''jamming'' ,bet ne ''snofing'' tehniku.
INV*-InerciāloMērijumu Vienība /iekārta
lēni un ātri*-lēni (karēvis) ātri -kaujasmašīnu kolona-50km/h
punktveida mērķi*- >1m    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru