Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2013. gada 12. oktobris

Turcijas izvēle.

Turcija ir darijusi zināmu savu izvēli, par tendera  Turkysh-Long Range Air and Missile Defence System (T-LORAMIDS)  uzvarētāju pasludinot Ķīnas ZRK HQ-9/FD-2000/.  Zenītkompleka HQ-9/FD-2000 izvēles pamatā ir izdevīgāki darijuma finansu rādītāji. Turcijai atklājot, uzvarētāja piedāvājums ir 3,44 miljardu $  robežās ,pretēji Turcijas noteiktiem 4 miljardu $ griestiem. ASV piedāvājums ietver 13 ''Patriot'' PAC2/3 ZRK ar 72 PAC-3 zenītraķetēm ''Erint'' ar atbalsta elementiem, cena 7,8 Miljardi $. Tehniski, ķīniešu HQ-9/FD-2000 ir Krievijas ZRK S-300PMU uzlabotais klons. Ķīnas zenītkompleksa versijai apvienojot Krievijas un ASV tehnaloģiju īpatnības ,galarezultātā iegūstot oriģinālu produktu. Kompleksa tehniskie rādītāji vairumā dublē līdziniekus ''Patriot''PAC-2 vai SAMP-T/Mamba rādītājus,bet dažos atšķiras.Galvenā atšķirība ir pretraķešu režīms, precīzāk satriekšanas veids. Mazāk precīzs ,bet līdzvērtīgs''Patriot'' PAC-2 modifikācijai.  Ķīnas HQ9/FD-2000 pretstatā S-300PMU ietver kompaktāku radiolokātoru , ''track-via-missile'' novades algoritmi, lielāka sniedzamība ,kompaktākas un nedaudz ātrākas raķetes. Satriecamo mērķobjektu liste ietver spārnotās raķetes, aviāciju, tuvās un vidējās sniedzamības balistiskās raķetes. Pēdejā īpašība ir ļoti vērtīga jo ietvertā pretraķešu ''know-how'' interesē Turcijas industriju.Turcijas AM izvēle par labu Ķīnas  produktam ir radijusi nesapratni partneros. Domāju gan ka 3,44 : 7,8  miljardi $ attiecība ir vairāk kā nesaprotams arguments kapeic tiek izvēlēts Ķīnas ražojums. NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam pildot ASV un Eiropas ieroču ražotāju lobija lomu, aicinot pārvērtēt izvēli par labu ''savietojamākām''* sistēmām. Darijums ar Ķīnu sola Turcijai, tehnaloģisko un ''know-how''ieguvumus ,elements kurš iztrūkst ASV un Francijas piedāvājumos.Nododamo nesaistīto tehnaloģiju un zināšanu apjoms ir ļoti svarīgs Turcijai veidojot neatkarīgu tehnaloģisko bāzi. Turcijai apzināti izvēloties tehnaloģiski mazāk spējīgu risinājumu ,bet ar lielāku  neatkarīgu tehnaloģisko pienesuma bāzi.

                                        
                                                 Zenītkompleks HQ-9/FD-2000/

Tehniski ,FD-2000 risinājums paspēlē pretraķešu spējās ASV ''Patriot'' PAC-3/Erint kompleksam. Izvēloties ASV  ''Patriot''PAC-3 kompleksus pavērtos iespēja ZVR ''Erint'' novadē izmantot Turcijas GS Boeing 737 AWACS. Neskatoties uz to Turcijas kaimiņi bruņojas ar 300km un 1000km sniedzamības balistiskām raķetēm kuru satriekšana ar PAC-3/Erint ir finansiāli neattaisnota.  
Turcijas tieksme veidot neatkarīgu tehnaloģisko bāzi nonāk pretrunā ar galveno NATO ieroču pārdevēju peļnas interesēm. Domājams ka Turcija tuvākajā laikā kļūs par vienu no tehnaloģisko ieroču tirgus pārdevējiem.

T-LORAMIDS*-Turcijas Armijas Pretgaisa aizsardzības zenītkompleksa ražošanas programa paredz 12 sistēmu ražošanu.
HQ-9/FD-2000-zenītkompleksam ir atšķirīgi raķešu novade, FD-2000 eksporta modelis, zenītraķetes ietver
''uz-emmisiju''-pretradiolokācijas, lidaparāta funkcionējošo RLS.
Savienojamākām*- bieži minētā spekulācija saistībā ar ārpus NATO izcelsmes ieroču sistēmām. Tehniski nau un nevar būt šķērsli, darijuma priekšraksta punkti paredz tehnisko specifikāciju NATO standartu savietojamība.
PAC-3/Erint* -pretraķetes cena 3,5 miljoni $/gb.                                                           

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru