Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2013. gada 25. oktobris

Pretraķešu aizsardzība-I.

Eiropas teritorijas aizsardzībai no naidīgo ārvalstu balistisko raķešu apdraudējuma ASV izvērš daudzslāņu pretraķešu aizsardzības bastionu. Lidera loma projektā pieder ASV JS, pareizāk ieroču šķiras pārvaldīto bruņojuma elementiem. Sistēmai apvienojot sauzemes un jūras mobilos elementus. Sauzemē izvērstās AESA  AN/TPY-2 radiolokātori veic agrīno, mērķa atklāšanas funkcijas. Radiolokātorus izvēršot Turcijā, Malatia ,Kurecik pilsētas apkārtnē, nepilnu 700km attālumā no Irānas. Turcijā izvērstie radiolokātori ir daļa no plašākas jūras-sauzemes elementu ķēdes.Vienlaicīgi ar AN/TPY-2 lokātoru  trajektorijas datu precizēšanā dalību ņem flotes kreiseru un iznīcinātāju AN/SPY-1 ''AEGYS'' .Armijas pretraķešu  ''THAAD''sistēmas attīstība ir mazāk sekmīga, flotes SM-3 blok1A/Blok1B sauzemes variantam aiztājot to. Nelielu skaitu pretraķešu izvēršot Rumānijā ,Čehijā un Polijā. Jūras platformām pildot mobilo PRA elementu lomu.


 Pretdarbībai vidējā rādiusa BR izmantojot  pretraķeti SM-3 ''Standart Missile-3'' Blok1A/B. Pretraķetes energospējās ir pārtvert BR ārpus atmosfēras ,500km augstumā un 1500 km atstatus no aizsargājamā objekta. Spēju pamatā ir raķetes 3 pakāpe, precīzāk ''hit-to-kill'' koncepcijas modulis. Konstruktīvi risinājums nodrošina pretraķetes SM-3blok 1A tālāko spēju audzēšanu. Pārvēršot moduli par raķetes 3 pakāpi-triecienmoduli .Iegūtais papildus paātrinājums, nodrošina pārtveršanu 1000km orbītā un 2500 km atstatumu. Apveltot SM-3 blok1B variantu ar kvalitatīvi jaunām īpašībām, zemorbitālo-pretpavadoņu aizsardzību ! Ilglaicīgā posmā ASV Flotes PRA attīstības ''ceļa karte'' ir daļa no globālas PRA sistēmas. Patāvošā un tuvākās nākotnes veidolā tehniski neapdraud Krievijas vai Ķīnas balistiskos nesējus. Pieminot modernās mazas sniedzamības BR ''Iskander-M'' vai M-15,šādu raķešu pārtveršanu nodrošina kompleks PAC-3 vai flotes daudzfunkcionālās zenītraķetes. Politiska, vai Eiropas kontinentā izvēršamie PRA elementi apdraud stratēģisko līdzsvaru, precīzāk Krievijas kodolpotencionālu ? Tehniski ,neskatoties uz sasniegumiem PRA jomā tie ir vērtējami kā mazefektīvi pret modernu balistisko raķešu nestām kaujasdaļām. Pretraķešu plaknes sniedzamība ir nepietiekama lai konkurētu sānu trajektoriju* ātrumos ar balistiskajām raķetēm. Precīzāk, pretraķetēm ir jabūt izvietotām maksimāli tuvu trasei, bet vel labāk tuvu augšupejošai trasei. Turpretim lejupejošu kaujasdaļu pārtveršana ir apgrūtināta. Ierobežojumi, pašnovades ''hit-to kill'' kaujasdaļu skaitliskais daudzums ierobežo pārtveramo objektu skaitu. Pretiniekam saglabājot  pilnizmēra ''māņekļu''* radīto skaitlisko pārākumu. Uzlabojumi kuri saistas ar kaujasdaļas orbitālo manevrēšanu ļauj apiet izvērsto ''sardzes'' moduļu reģionu. Tehniski,  PRA  mobilie elementi var daļēji iesaistīties pretdarbībā, bet tikai no atsevišķiem ģeogrāfiskiem apgabaliem. Missilethreat.com- viens no tādiem atrodas Bārencu jūrā un Ziemeļu ledus okeānā. Līdz ar PRA spējām apveltītu kuģu projekciju reģionā, rastos neliels hipotētisks apdraudējums Krievijas kodolpotencionālam. Izraisot tālejošas pārmaiņas ASV-Krievijas attiecībās.Tas ir viens no iemesliem kapeic NATO deklarē pasivitāti  Z-flangu stiprināšanas jomā.
.
 māņekļu*-tā kā kaujas bloku skaitu ierobežo vienošanās, bet PRA neitralizācijai izmanto vieglsvara ''pilnzmēra'' kaujas daļas mānekļus.To maldu efektivitāti pakāpeniski reducē atmosfēras blīvie slāņi.      




                                                       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru