Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 13. oktobris

Krievijas un Ķīnas zenītkompleksu attīstības tendence-I.

Krievija BS liela loma pretgaisa aizsardzībā tiek attvēlēta zenītkompleksiem. Tehniskā attīstība iezīmē divas tendences. Tālās, 150-400km+ sniedzamības ''smagsvaru'' un vidējās, 30-60km sniedzamības zenītkompleksu līniju. Lielas sniedzamības zenītkompleksi iegūstot karateātrī stratēģisku nozīmi ,jo to ugunsiedarbe spēj pārklāt pilnībā karadarbības reģionu : PR2x100/200/400km . Ugunsiedarbības sniedzamībai izmainot spēku līdzsvaru. Saistot pretinieka gaisa spēkus un apdraudot informatīvo lauku veidojošo atbalsta elementu izmantošanu ,piemēram AWACS. Sniedzamība iespaido kaujas aviācijas pielietojumu. Pirmais, atvirzot gaisa tankeru flotes tankošanās līniju un ''spiežot'' aviāciju izmantot no degvielas patēriņa ,apdrudējumu viedokļa neekonomiskus un bīstamus lidojuma profilus ,zemos augstumus.
Lielākie, ''smagsvara'' kompleksu izplatību ierobežojošie faktori ir : juridiskie un finansiālie. Juridiskie, raķešu tehnaloģiju izplatīšanas vienošanās, noteiktā 300km sniedzamības robeža. Finansiālie, vairumam valstu no 120milj.$ līdz 400 milj.$ pilnvērtīgas sistēmas iegāde ir finansiāli apgrūtinoša. Kā ''smagsvaru'' līnijas tehniskā nepilnība, zenītraķetes izmaksa, no 1,5 līdz 2,2 miljoni $. Turklāt tehniski zenītraķešu lielie gabarīti ir šķērslis mazizmēra/cenas mērķu satriekšanai. Jaunāko ''Erint'' zenītraķešu/pretraķešu cena sasniedz 3,5milj.$  robežu. Saskarsmē ar mazcenas munīciju šādu zenītraķešu izmantošana tiek uztverta kā resursu izniekošana. Finansu un tehniskiem apsvērumiem kalpojot par inicātoru jaunu zenītsisitēmu izstrādei. Krievija, kompānija ''Almaz-Antey'' zenītkompleksu izstrādātājs nāk klajā ar jaunu risinājumu. Avioizstādē MAKS-2013 eksponējot jauno daudzkalibru S-350E ''Vitjaz''(50R6) zenītkompleksu.

                                                      S-350E ''Vitjaz''(50R6)

Kompleksa galvenā atšķirība no priekšgājējiem ir daudzkalibru arsenāls. Pamatversijā ietverot divas ZVR kalibrus: 9M96E/M (40km) un 9M100( 10km). Konteineru gabarīti ļauj kompleksa ugunsniedzamības distanci audzēt ar 9M96E2*(120km) zenītraķetēm. Nelielie raķešu izmēri ļauj izvietot uz vienas starta lafetes līdz 12 ZVR/9M96E/M-9M96E2 un 48 ZVR/9M100 vai jauktu to kombināciju. Abas zenītraķetes atšķiras ar sniedzamību un pašnovadi . Lielākā 9M96 zenītraķetē  realizēta aktīvā-radiolokācijas pašnovade ,bet 9M100 ietvert IIR novadi. Zenītkompleksa PESA* cm-diapozona radiolokātors nodrošina 200 mērķu pavadīšanu un līdz 16 vienlaicīgas mērķnovades. Kompleks nodrošina pretraķešu aizsardzību no 600km sniedzamības balistiskām raķetēm. Pilna komplektācija ietver 1 daudzfunkciju RLS ,KVC un līdz 3 mobilās zenītraķešu nesējlafetes. Sistēmā izmantojamie elementi atbalsta ''lego'' principu, adaptējot sistēmas tehniskos raksturlielumus klenta vēlmēm un maksātspējai. Principam ļaujot maksimāli precīzi reaģēt uz klienta vēlmēm. Sistēmas S-350''Vitjaz'' vienkāršotais variants ir Dienvidkorejas un ''Almaz-Antey'' izstrāde, zenītkompleks ''Cholmae-II''.Izmēģinājumu cikla pamatfāzē atrodas''lego'' atvasinājums, tuvās 5-10km sniedzamības, daudzkanālu sistēma 42S6 ''Mopheus''. Tās pamatā atrodas AESA antena pussfēra kura ļaus izmantot novades principos vienkāršāku munīciju ,pasīvo-radiolokācijas novadi. Realizējot AESA daudzkūļu potencionālu tiks tālāk virzīta mazcenas mērķa satriekšana ideja.     
Janajām izstrādēm Krievijas BS aizstājot novecojošo zenītkompleksu S-300PS, PS-1, PM un sauzemes spēku ''Buk'' M1/M2, ''Thor'' M1/M2  kompleksus. Krievijas BS paziņojums, 2020 gada termiņā ir paredzēts aizstāt 50 novecojušus ZRK S-300PS/PM.

PESA*-Pasīvi Elektroniski Skanējošā Antena
AESA*-Aktīvi Elektroniski Skanējošā Antena.
9M96E2*- ir ZVR PAC-3/ERINT analogs.
ZVR*-Zenīt Vadāmā Raķete   
RLS*-RadioLokātorS
KVC*-Komand Vadības Centrs                    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru