Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 21. oktobris

Cīņa par debesīm.

Kaujas aviācijas jomā novērojas paaudžu sadursme. Tas saistas ar jaunākā modeļa F-35 Lighting-II ieilgušo uznācienu. Kavējumam izveidojot labvēlīgus priekšnoteikumus uzlaboto 4P taktisko-iznīcinātāju noietam. Pirmkārt, 4P taktisko-iznīcinātāju uzlabotās versijas saistas ar ASV avioražotāju ''Boeing'' piedāvāto F-15SE ''Silent Eagle'' un  F/A-18 E/F ''Advenced Super Hornet'' versijām. Abi modeļi ietver zemas signatūras elementus  ar kuru palīdzību tiek panākta lidaparātu EAV vairākkārtējs samazinājums. Signaturas rādītāju samazinājumu saistot ar reāliem kaujas pielietojuma ražīmiem.

                             F-15E ''Silent Eagle''- ārēji integrētā ''iekšējās piekare''.
              
 Mūsdienu taktiskā-iznīcinātāja tīra profila EAV atrodas no 0,5 m2 līdz 15 m2 ,bet kaujasprofilā ar piekares bruņojumu EAV var sasniegt 20m2+. Tieši kaujas profila EAV lielums lielā mērā iespaido ''gaiss-gaiss'' tālcīņas sadursmes iznākumu. Lidaparāti ar mazāku EAV iegūst pretinieka atklāšanas un tātad pirmā raidijuma priekšrocību. Precīzāk , zemas signatūras elementu integrēšana 4P platformās nodrošina no 4m2 līdz 6m2 lielu kaujas profila* EAV. ASV par šādu elementu nesējiem kalpo augstākminētās platformas. 
Mazāka nozīme šādi aprīkotiem lidaparātiem ir ''gaiss-virsma'' triecienfunkciju veikšanas jomā. Izskaidrojas ar lidaparātos un virsmas platformu radiolokātoru enerģētisko atšķirību. Apskatot lidaparātu radiolokātoru ''gaiss-gaiss'' režīma atklāšanas tālumus, 12 m2 un 4m2  EAV mērķim būtiski atšķirsies. Pretstatā sauzemes/jūras nesējos izvērsto gaisa kontroles radiolokātoru taktiskā-iznīcinātāja mērķa etalonparaugs ir EAV= 5m2 ar tipveida atklāšanas distanci no 100 km līdz 140km, tātad minētie EAV nau aktuāli saistībā ar daudz jaudīgāku zenītkompleksu ugunsnovades radiolokātoriem. 

                                         
 Interesi var raisīt lielgabarītu -mazgabarītu iznīcinātāju pretstats, tas ir F-15/18/Su-27/30 pret JAS 39.
Ņemot vērā to ka JAS-39 Gripen* radās p.g.80 gadu beigās, konstrukcijas virsmas apšuvumam Al- vietā izmantoja lielu daudzumu sintētisko materjālu, to vidū oglekļa šķiedru. Nelielie gabarīti apvienojumā ar sintētisko virsmas apšuvumu labvēlīgi ietekmēja lidaparāta EAV, vidējais tīrprofila rādītājs ir 3m2 ,bet atseviškos leņķos EAV ir mazāka par 0,5m2*. Tas arī izskaidro kapeic Zviedrijā darbi iznīcinātāja JAS-39 EAV minimizācijas jomā nau aktuāli. Ņemot vērā salīdzinoši nelielo JAS-39 tīrprofila EAV bāzi, kaujas profila iespaidā EAV sasniedz 5m2. Tātad ,kaujas profila EAV- pretstatos iegūstot no 2x līdz 3x pārsvaru pār lielgabarītu taktiskiem iznīcinātājiem. Turklāt JAS-39 turpina saglabāt nelielas EAV priekšrocības saskarsmē ar signatūrā uzlabotiem taktiskiem iznīcinātājiem. Kompleksi apskatot starplatformu tehnisko sadursmi jaievēro EAV un borta radiolokātora tipveida mērķa atklāšanas/satveršanas raksturlielumi. Izmaiņām lidaparāta EAV etalonlielumos kalpojot par borta radiolokātora sniedzamības,''spēka'' vairotāju. 


 Saitībā ar zemas signatūras uzlabojumus ietverošiem iznīcinātājiem: F-15SE / F/A-18 ASH vai Su-35S. Tehniskie risinājumi paredz dzinēja gaisa skreju aplikāciju, alumīnija korpus tiek pakļauts Fe -krāsojumam ,bet  ārejās piekares bruņojums iegūst ''slēpto'' izvietošanu. Daļu no minētiem tehniskiem elementiem ietverot JAS-39 modelī tiktu nodrošina kaujas profila EAV tālāko sarukšanu.Tehniski, panākot''gaiss-gaiss'' kp = tīrprofila EAV vai mazāku, preventīvi nodrošinot priekšrocības tālcīņas raķešu raidijumos.   
                                         

EAV*-Efektīvi Atstarojošā Virsma. Pieminētie EAV lielumi ir taktisko-iznīcinātāju vidējie ,bet ne reklāmas brošūrās minētie labratoriju apreiķini. Vadoties pēc labratorijas apreiķiniem neviens no mūsdienīgiem taktiskiem iznīcinātājiem nau satriecams netikai ar ''gaiss-gaiss'' raķešu ,bet arī ar modernu zenītraķešu palīdzību. Minimālie EAV lielumi ir uzrādīti tikai vienādlīmeņa, 0-projekcijai.

kaujas profils*-kp-lidaparāta piekares piloni ir noslogoti ar EAV izaugsmi veicinošu, ''nepareizu'' daudzškautņu bruņojumu. 0-projekcija : vienādlīmeņa=frontālā(deguna) projekcija.

vienādlīmeņu*- izstarotājs un mērķis atrodas vienādos augstumos.
 JAS-39 A/B/C/D*- 1998 gadā deklarētie deguna, tīrprofila EAV rādītāji: 1/5 no F/A-18A/B, 1/3 no F16 Blok40/42 un 1/2 no Mirage-2000-1m2 ( tātad deguna-0 leņķī aptuveni 0,5m2)
  
taktiskie-iznīcinātāji*- tīrs profils, lielgabarītu : F4-EAV-11m2+, F-15-13m2+/ F-15SE-kp-5-6m2, F/A-18E/F- kp.-12m2 ''Advenced''- kp-5-6m2, Su-27/30-16m2/ kp-20m2. Vidējo gabarītu Mirage-2000 kp- 8m2. Kaujas profils izraisa EAV 3m2 lielu pieaugumu.
    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru