Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2013. gada 15. oktobris

Krievijas un Ķīnas zenītkompleksu attīstības tendence-II.


 Viens no Ķīnas jaunumiem ir zenītsistēma HQ-16A tās pamatā atrodas Krievijas sauzemes un jūras spēku  zenītsistēma : BUK/Shtil-1. Ķīna ar Krievijas tehnisko palīdzību ir radijusi sauzemes spēkiem domātu zenītsistēmu. Izstrāde HQ-16A ir perspektīvā ''BUK''M3 realizācija metālā. Izmantojot ar vertikālā starta un  maināmu vilkmes vektora aprīkotas zenītraķetes 9M317 klonu.


                                           Zenītsistēma- HQ16A.
            
 Kompleks airodinamisko mērķu satriekšanā uzrāda-45km sniedzamību.Sistēmas pilnveidošanas procesā par 10cm pieaug raķetes garums un airodinamisko virsmu lukums, notiek lidojuma takas optimizācija. Izmaiņu iespaidā panākot-75/90km raidijumu distanci. Sistēma iegūst ''B''-apzīmējumu. Uzlabojumi neaprobežojas ar sniedzamību, bet arī informācijas apjoma apstrādi un novades kanālu skaitu. Uzlabotajā, ''B''- versijā savos tehniskajos rādītājos nostājoties cieši blakus''Patriot'' PAC-2 modelim. Krievijas un Ķīnas gadijumos novērojamā tendence, cenā pieņemamamu vidējās 40/70/100km sniedzamības zenītsistēmu izstrāde. Aizpildot : ''Buk''M2 ,''Improved Hawk'',''Patriot'' PAC-1/2  40-60km pārklājuma nišu.
No apskata izlaižot sistēmas funkcionālo sadaļu, bezatteikuma laiku. Piemēram ,Krievijas Bs p.gs. 90 gadu izlaiduma ZRS ''Buk'' M1 bezatteikuma funkcionalitātes robeža atrodas no 5 līdz 8 d/n . Vairumā gadijumu atteikuma elementa konstatēšana un novēršana norit 15min.logā. Posmā pēc 2000 gada Ķīna un Krievija izmanto vienādu mikroelektronikas litogrāfijas tehnaloģisko bāzi. Atšķirības abu valstu mikroelektronikas elementu bāzē vairs nepastāv, bet kvalitāti rada inženieru ''know-how''apjoms. Ķīnai galveno uzsvaru liekot uz tirgu, tehniskos rādītājos un izmaksās pieņemamu zenītsistēmu piedāvājuma izveidi.
Sistēmai HQ-16A/B tirgū pretendējot ZRS ''Improved HAWK'',''Kub'' un ''Buk'' aizstājēju. Domājams ka HQ-16A/B ietekmē Krievijas oriģināli zaudēs daļu tirgus segmenta. Iemesls , novērojamis izstrādājumu cenas disbalans par labu Ķīnai.  Prognozējas ka par pirmo uzlaboto tehnisko rādītāju HQ-16B eksploatantu kļūs Pakistāna. Tās interesēs ir neatkarīga zenītraķešu sistēmas ražošana ar pilnīgu tehnaloģijas pārņemšanu. Atkārtojot Ķīnas-Pakistānas taktiskā-iznīcinātāja JF-17 izstrādes un ražošanas sadarbības vēsturi. Prognoze, iespējams ka HQ-16B atradīs noietu ne tikai Āzijas islama valstu vidū, bet arī Dienvidamerikas kontinentā, tādās valstīs kā Peru, Ekvadora,Venecuēla un  Argentīna. Ķecerīgs minējums ,zinot Gruzijas bēdīgo ieroču iegādes pieredzi, perspektīvu ekonomisko saišu nodibināšanas nolūkā tai būtu vērts zondēt HQ-16B iegādes iespējas Ķīnā. Viens no iemesliem kapeic Turcija izvēlas QH-16A/B sistēmas ir taktiskā līmeņa armijas PRA. Norādot ka topošā PRA atradīsies pilnīgā ASV kontrolē un nau piemērota mazas sniedzamības taktisko BR pārtveršanai .Norādot ka Irāna ir audzējusi to skaitlisko daudzumu.      
                                                       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru