Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2013. gada 19. oktobris

Krievija, Zapad-2013 un ''pretterorisma'' optimizācija.

2013 gada Septembra mēnesī nozlēdzās Krievijas-Baltkrievijas ikgadējās mācības ''Zapad-2013''.Interesi raisa mācību fabula zemteksts. Šogad ,atšķirībā no iepriekšējo 2009, 2011gadu mācībām ir izmainīta to fabula, pretterorisma mācības. Baltkrievijas teritorijā ,Grodno pilsētas rajonā izvietotā poļigona teritorijā noritēja mācību pirmais posms.
                                                       
 Tajās dalību ņem 13.000 karēvju(2520 KF karēvju) ,70 bruņtehnikas vienības ,70 lidmašīnas un helikopteru. Poļigona ģeogrāfiskais izvietojums atrodas pāris kilometru attālumā no Lietuvas un Polijas robežas. Uzmanību var piesaistīt mācību epizodes, kaujasvienības neitralizē ''600 cīnītāju'' lielu kravasmašīnu transportu izmantojušu ''bandformējumu''. Pararēli mācībām  ''Zapad-2013'' noritēja kolektīvās drošības līguma organizācijas mācības ''Sadarbība-2013'.Tājā dalību ņem : Armēnija, Baltkrievija, Kazahija,Kirgīzija,Tadžikistāna un Krievija. Valstīm kopumā deleģējot vieglos airomobīlos spēkus: 600 karēvjus, 60 bruņtehnikas un 15 aviotehnikas vienības, to lielākā daļa pienākas Krievijas BS. Baltkrievija, Babruiskas pilsētas apkārtnē desantvienības atbloķē stratēģiskas nozīmes airadromu no 250 cīnītāju liela ''bandformējuma''.Otrā , mācību ''Zapad-2013'' sadaļa norit Krievijā, Kaļingradas anklāva teritorijā.  Kaļiņingradas grupējums ietver 9.400 KF un 201 Baltkrievijas karēvju ar 180 tehnikas vienībām to skaitā 40 lidaparātu. KF Baltijas jūras kara flotes 10 kuģi veic blokādi un teroristu  sagrābtas teritorijas atbrīvošanu  ar amfībijdesanta palīdzību ! Pretterorisma operācija ir nekas cits kā airomobilā un amfībijdesananta uzbrukuma operācija. Oficiāliem militāriem pārstāvjiem deklarējot ka fabula ir maksimāli pietuvināta šodienas pasaules realitātei: Lībija ,Sīrija, Somālija utt. Skeptiķiem norādot ka pretterorisma airomobilā un amfībijdesanta operācijai Baltijas reģionā ir skaidi redzams dubutklājs.Mācības ''Zapad-2013'' un ''Sadarbība-2013'' manuprāt ir uzskatāma kā tipveida armijas uzbrukuma operācijas slīpēšana.


Pirmkārt, atsevišķi ņemtiem mācību elementiem ir maza līdzība ar pretterorisma operāciju. Mācību fabula vāji slēpj kalsiskos armijas uzbrukuma operācijas elementus. Taktisko elementu pielietojums atbilst zemas intensitātes karadarbībai, piemēram ''5 dienu'' karadarbība starp Krieviju un Gruziju. Teiksim ,bandformējumu lielums 250-600 cīnītāju atbilst Armijas rota-bataljona formējumam.Piemērs ar airadroma atbloķēšanu ir kombinētās airomobilās un gaisa desanta taktikas neatņemama sastāvdaļa. Kāds tad ir mūsdienu  pretterorisma operācijas tēls ? Pirmkārt tas virzīts atsevišķi ņemtu personu vai mazskaitlīgu grupu netralizācijai. Protams, katram likumam ir izņēmumi ! Piemēram, karadarbība Afganistānā. Pirmkārt , Afganistānas karadarbība nevar tikt definēta kā pretteroristiskā operācija* jo pastāv kultūras reģenerējoš ''interešu grupu'' pienesums ! Kultūras saknēm paplašinot cīnītāju skaitlisko bāzi un liekot operāciju pārdēvēt par karadarbību. Pretējs, klasisks pto.* piemērs redzams: Lībijā, Mali, Somālijā, Jemenā, Čečenijā un Dagestānā. Katram konflikta rajonam ir sava specifika. Pamatā ,preterorisma darbības ir virzītas uz personu vai interešu grupu apzināšanu ,lokalizēšanu un neitralizāciju. Svaigākie piemēri no britu ''DailyMail'' , 2013 gada, 5 oktobris- Lībija, Tripole  speciālo uzdevumu vienības ''Delta Force'' karēvji aiztur vienu no meklētākiem teroristiem ,Abu-Abas al-Libi. 1998 gada Kenijas galvaspilsētā Nairobi izvietotās ASV vēstniecības spridzināšanas organizātors. Turpat , SEAL ''Team-6'' neveiksmīgs mēģinājums notvert teroristiskās kustības ''al -Sahab'' līderi ,Magadišu ,Somālijā. Neatkarīgi no izpildītāja valsts , Izrēla ,Francija vai Krievija darbības principi ir līdzīgi: atklāt ,lokalizēt, aizturēt vai neitralizēt. Aizrobežu operācijām piesaistītie resursi ietver, diplomātisko atbalstu , izlūkošanas informatīvo lauku , vienības nogādes un atbalsta tehniku. Apskatot no šāda skatleņka Krievijas un Baltkrievijas mācības ''Zapad-2013'',pretteroristiskā fabula ir ''vīģes lapa'' Armijas airomobilā  un amfībijdesanta uzbrukuma taktiksas piesegšanai.
pto*-pretterorisma operācijas.
ptk.*-pretterorisma karadarbība.                                                        
                                                         

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru