Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2013. gada 11. septembris

Artilērija ,netradicionāls skatijums-I.

Viens no armijas efektīvākiem pretinieka tehnikas un dzīvāspēka iznīcināšanas veidiem ir zalvju uguns sistēmas. Eiropas valstu bruņojuma skaitu reglamentē TCFE*- Eiropā izvērsto parastā bruņojuma skaitlisko griestu vienošanās. Reglamentē arī artilērijas sistēmu skaitu ,bet turpmākās vienošanās skar specifiskus tehniskus elementus samazinot ieroču kaujasspējas. Politiskiem un tehniskiem aspektiem liekot pārvērtēt zalvju uguns sistēmu kaujas efektivitāti. Sevišķi saistībā ar lielkalibra 227,280,300mm zalvju uguns sistēmu sadaļu. Iztrūkstot ķekarizpildijumam vairums lielkalibra ZUS zaudē savas sākotnējās priekšrocības, laukuma satriekšanas elementu.Tuvplāna piemērs. Pēcpadomju telpas jaunvalstis Azerbidžāna, Armēnija ,Baltkrievija un Gruzija saņēma skaitlisko limitu. Trijām no tām Azerbidžānai, Armēnijai un Gruzijai  atvēlētajās kvotās pastāv kopsaucēji , artilērijā-285 vienības*. Valstīm ar kalnainu apvidu šāds skaitliskais limits ir nepietiekams. Tā kompensēšana prasa radošu pieeju artilērijas parka izbūvē.Šķēršļotais apvidus izvirza nepieciešamību uzturēt kalniem piemērotu buksējamo 120mm mīnmetēju parku. Šādām apvidus īpatnībām izsmeļot  izdalīto skailisko limitu un noliesinot ugunsizstrādi. Izveidojot pretrunu starp skaitu un pielietojuma ugunsefektivitāti.** Arī tipveida Eiropas līdzenuma ''mazvalstīm'' artilērijas skaitliskās kvotas ir aktuālas. Izbūvē tiecoties pēc militāri un finansiāli efektīva risinājuma. Iespējamais atrisinājums slēpjas artilērijas moduļsistēmās, konteinerizācijā un nesējplatformas netradicionālā kompozīcijā.Vienu no tādiem piedāvā Turcijas MRK . Virzot produktu Persijas līču valstīm, Apvienoto Arābu Emirātu kompānija ''Jobaria Defence'' piedāvātais oriģinālais skatijums, konteinerizēta zalvjuuguns sistēma ar netradicionālu nesējplatformu. Pamatojums , Irānas JS kaujaslaivu spieta taktika.Nepieciešams vienkārš,munīcijā lēts ierocis ar laukuma iedarbību. Pirmais iespaids, muļķība ! Dinozauri izmirst !  

                                           Jobaria Defence piedāvā-107/122mm ZUS.
                                       
 Ieskatoties un prātojot redzam ka ''Jobaria Defence'' risinājums daudzās tirgus nišās ir vairāk kā aktuāls ! Pirmais, Eiropas mazām valstīm atrisina sāpīgo skaitlisko limitu. Otrais ,sistēmas moduļrisinājums ļauj brīvi konfigurēt sistēmu. Konteinerizācija nodrošina munīcijas cal.-107,122,160,180,227,300 mm un piegādātāju izvēles iespējas. Munīcijas cal. norošina plašu uguns sniedzamības variāciju. Trešais, izvērtējot sistēmas gabarītus no pretstata: vienība/ugunsizstrāde. Salīdzinot rādītājus : 1 ''Jubaria'' 107/122 sniedzamība km/ uguns iedarbības m2 rezultāts ir ekvivalents 8 BM-21''GRAD'' ! Skaitlisko limitu jomā iegūstot 1:8 koificentu. Karadarbībā: 4 ZUS ''Jubaria'' ir ekvivalenta 32 ZUS BM-21''Grad'' ! Izvērtējot no zalves ilguma , pārlādes laika, ''atbalsta'' raciona  kritērijiem ,priekšroka ''Jubaria''. No taktiskā manevra viedokļa sistēma ir uzskatāma kā ļoti, ļoti kompakta un pretinieka uzmanību iemidzinoša. Apvidus pārgājamība ir zemāka kā atsevišķi ņemtai BM-21 vai MLRS sistēmai. Neskatoties uz to sistēma ir piemērota tipveida Eiropas mazvalsts apvidum. Kompaktumu iegūstot pretstatos: 8 ZUS baterijas izvietojums apvidū iepretim 1''Jubaria''- m2 eksponējumam.Tātad, 4 atstatus izvērstas''Jubaria'' ZUS vienības būs apvidū kompaktākas ,grūtāk atklājamas vizuāli un tehniski  par(4x8) 32 BM-21''Grad''.Efektu pastiprina apskatot atbalsta arsenāla svītu , 32 ZUS+16-32 ''Kamaz''=48/64 ! Taktisko priekšrocību sniedz maskēšanās priekšdarbiem piemērota vilcējplatforma ar slēptu pārsteiguma efektu. Neprecīza vai kļūdaina izlūkinformācija par 1''Jubaria''sitēmas pārvietošanos apvidū ir ar smagām sekām pretiniekam. Sistēmas ''Jubaria'' artilērijas lafetes izpildijums un munīcijas konteinerizācija velk paralēles ar Izrēlas LAR-160 ZUS multikalibru koncepciju. Tātad , valstij kura papildina savu arsenālu ar nieka-12 vai 16 ZUS ''Jubaria'' savā standarta 107/122mm ugunsizstrādes efektivitātē ir līdzvērtīga 96 vai 126 ZUS BM-21 Grad ! Piedāvātais ''Jubaria''risinājums palīdz atrisināt lielāko vairumu problēmu: skaitlisko kvotu, ķekarpildijuma trūkumu, bet munīcijas dažādība- sniedzamības amplitūda, konteinerizācija nodrošina precīzās munīcijas pielietošanu, Bpla izlūkmoduļu ''vanagacs'' integrāciju uguns korekcijai. Nemazsvarīgi , atceroties Gruzijas pieredzi, munīcijas arsenāla papildināšanai var dažādot iegādes avotus. Veicinoš bonus, nelielais apkalpes personāls ! Tātad, 12 vai 16 ZUS ar 16 standarta vilcējiem un arsenāla-platformu parku, apkalpo no 64 -80 karēvju personāls, teiksim rota + !!!  Ieguvumi personālā sasniedz 1: 4 !  Domāju ka sākotnēji šķietamam defektam piemīt vairāk kā pārliecinošas efekta pazīmes...                                       


285 vienības* -izskaidrojas, par atsevišķi ņemtu artilērijas vienību tiek uzskatīts   =/< 100 mm stobrs !
 Izveidojot pretrunu starp skaitu un pielietojuma ugunsefektivitāti.**- izprast ,nevisām valstīm ir pieejama artilērijas precīzās novades munīcija-lāzernovade,signālnovade.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru