Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 16. februāris

Armijas zenītsistēmu pretstati-II.

 
 Šveice, ''Oerlikon'' kompānija sadarbībā ar ''Reinmetall Defence'' un ''Lockheed-Martin'' rada MZRS  ADATS (Air -Defence-Anti-Tank Sistem). Atšķirība,armijas mobilā zenītraķešusistēma, paredz vienlaicīgi divu, pretgaisa un prettanku uzdevumu veikšanu.
MZRS apveltīšana ar prettanku  spējām notika perspektīvā kaujaslauka vīzijas rezultātā. Zenītsistēmas ADATS izstrādi ierosināja Kanādas Bs armijas PGA tirgi. Tās armijas vienības ilglaicīgi dislocējās Eiropā, Vācijas teritorijā. Trīs apsvērumi kalpoja kā priekšraksts ADATS izstrādei. Pirmkārt ,Eiropas kdT*. pastāvošie meteoapstākļi ievērojami ierobežo IS-pašnovades sistēmu efektivitāti.
Nelabvēlīgos meteoapstākļos IS- novades raķešu mērķslēgšana sarūk līdz 2/3 no radionokorekcijas raķešu 8km maksimuma.Tas ir viens no galvenais iemesls kapeic Kanādas Bs noraidija ASV piedāvājumu iegādāties MZRS M-48''Chaparral''. Eiropas ražojumi ir tehniski sarežģītāki un maksimāli piemēroti Eiropas kdT. mainīgiem meteoapstākļiem. Kaujas pielietojumā efektīvāki ,bet iegādē un eksploatācijā arī dārgāki par M-48''Chaparral''. Paralēli, dārgāka sistēma nozīmē mazāku skaitu. Mazāks skaits, mazāks fiziskais pārklājuma lauks !  Neskatoties uz nepilnībām ASV armijas PGA sistēmu  priekšroku dod  tehniski vienkāršākām ,unificētām ar Gs bruņojuma elementiem. Efektu panākot ar izvērsto MZRS skaita palīdzību.


                                           MZRS M-48 ''Chaparral''/VR ''Sidewinder''

Sistēmas izmaksas noliedz ceļu ADATS ienākšanai ASV Bs ierindā.  Eiropas MZRS raksturpazīme ir radiokorekcija/lāzerkorekcija. Otrs faktors ir taktiskais, Eiropas kdT. paredzamā mobilā karadarbība ģenerēs pārsteiguma elementus. Sekojoši, MZRS atrodas nelielā attālumā no pretspēku saskarsmes frontes, tātad pastāv neparedzēta pretinieka bruņtehnikas ''causūkšanās'' iespēja. Tieši šādu pārsteiguma elementu neitralizācijai MZRS ieguva unversālu mērķrealizācijas iespēju. Trešais , finansu racionalizācija ''divi vienā'' princips. Atšķirība no priekšgājējiem MZRS ADATS spēj vienlaicīgi pildīt prettanku sistēmas uzdevumus.

                                          MZRS ADATS spēka demonstrējums.

 Kaujaslaukā PGA vienības darbības rajonā nau nepieciešamas izvērst prettanku sedzējdaļu. Nodrošinot ADATS nekavējoši satriekt kaujaslaukā atklāto pretinieka bruņtehniku. Sistēmas uzbūvē plaši izmantojot ''puzles'' principu. Apvienojot eksploatācijā gatavus elementus  radiolokātors ,optiskā atklāšanas-iluminēšanas-novades sistēma ir identiska AH-64''Apach'' helikopoteriem.Vadāmās raķetes dzinēja elementi aizgūti no franču-vācu Crotale /Roland. Jaunums, ZVR ietver lāzerkorekcijas, abalsta princips. Šajā elementā šveiciešiem atkārtojot zviedru RBS-70 sistēmu. Lāzernovades princips apvienojumā ar zenītraķetes lielo ātrumu un specifisku kaujasdaļu norošina  galvenā pretinieka (T-72/80) pieres bruņas ,900mm perforāciju. Neskatoties uz konteinerizāciju un izvēles šasijas listi tā negūst plašu noietu pasaules tirgū. 1988 gadā Kanādas Bs iegādājas (36) ,bet Taizemes Gs (1) konteinerizētu sistēmu. Tirgus neveiksmes iemesls, unversāluma princips ierosina vienības cenas pieaugumu. Radot ķēdes reakciju, mazais iepirkumu apjoms sadārdzina un saīsina dzīvesciklu. Ottawacitizen: 2012 gadā uzturēšanas izmaksu iespaidā pēc nepilnu 13 gadu eksploatācijas Kanādas Bs noraksta ADATS kompleksus. Pretnostatot patērēto līdzekļu apjomu un eksplaotācijas dzīves cikla ilgumu varam redzēt cik efektīvi tiek izmantoti aizsardzībai izdalītie resursi. No šāda viedokļa unversālā koncepcija pārliecinoši paspēlē tradicionālo ražotāju lielapjoma MZRS.

KdT*-Karadarbības Teātris -Centrāl Eiropas, Austrum Eiropas,Vidusjūras ,Skandināvijas, Baltijas utt.

 

2 komentāri:

  1. Šķiet pēc ADATS sistēmas neviens rietumeiropas izstrādātājs vairs neattīsta mobīlas gaisa aizsardzības sistēmas priekš sauszemes mehanizētajiem spēkiem.
    ADATS sistēmas idejai būtu bijis liels potenciāls. Lielākais mīnuss bija lielā raķešu dārdzība (300k par vienu raķeti??), kas it kā ir neatbilstoši, ņemot vērā lāzernovadi. Tas jau vien padarīja sauszemes spēku, piemēram, tanku iznīcināšanu par dārgu pasākumu (not cost effective).

    Mūsdienās no NATO armijām vien Turcijā notiek līdzīgu tipa ieroču attīstība - Korkut mobīla 35mm zenītartilērijas sistēma (+AHEAD tipa munīcija), ar autonomu mērķu uztveršanas radaru. Pluss vēl turkiem izstrādē ir mobīla VLS SHORAD raķessistēma tikai ar IIR seeker, nosaukums laikam bija Otonom.

    Priekš ATADS sistēmas attīstības būtu interesants arī autonoms un mobīls mērķu uztveršanas radars, kas būtu saistīts tīklā ar vairākām ADATS sistēmām uz atsevišķām mobīlām platformām. Tādējādi apgrūtinot pretinieka SEAD pasākumus. ADATS ideja bija viens radars uz vienu sistēmu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sadaļā (-VI) centīšos apskatīt šo ADATS /Pancirj / Rapier/ xxx un IIR novades tehnaloģiju sist. pretstatus .Ražotāju cenas darbaspēka un varbūtējo kaujas efektivitāti .

      Dzēst