Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2014. gada 17. februāris

Armijas zenītsistēmu pretstati-IV.

Paralēli MZRS pastāv buksējamo ZRS līnja. Ievērojamākais buksējamo ZRS pārstāvis ir britu ''Rapier''. Atšķirība no mobilās , integrētās buksējamās sistēmas elementi ir izsēti apvidū. Agrīnās ''Rapier''Mk-1 sistēmas trūkumi ir kavēšanās ''atklāt/satvert-atpazīt/raidīt'' ķēdē. Problēmas saistas ar sistēmas iekšējo informatīvo cirkulāciju. Iespaidojot Folklendu/Malvinu salu konfliktā ''Rapier''Mk-1 mērķrealizācijas. Iemesls ,starta lefetes apskates radiolokātors un radioviziera lokātori kavējās ''atklāt /satvert-atpazīt /raidīt'' mērķi uz zemes un jūras virsmas fona. Pilveidošana notika jaunajā''Rapier''Mk-2 modifikācijā. Uzlabojumi skar telpas apskates RLS, raķetes un starta lafeti. Starta lafetei iegūstot autonoma moduļa statusu. Raķešu raidijumus ir iespējams veikt bez pārejo sistēmas elementu klātbūtnes.

                                         
                                                       ''Rapier''Mk-2/JERNAS

Operātoriem izmantojot mērķatklāšanai un pavadīšanasi optisko kanālu ,bet raķetes radiokorekcijas datu devēja lomu pilda integrēts radiolokācijas vizieris. Lafetē integrētais optiskais kanāls ir ar nepietiekamu apskates lauku. Izmantojot karēvi novērotāju ar ķiverē montētu vizieri. Novēršot apdraudējuma novēloto atklāšanu.Risinājums patapināts no aviācijas tuvcīņas ''gaiss-gaiss'' VR mērķēšanas principa ''skatos uz mērķi, nozīmē tēmēju''  risinājuma. Karēvja ķiverē integrētā mērķviziera atklāšanu ierobežo meteoapstākļi un d/n gaišais posms.  

                                                       

                                           ''Rapira''Mk2/Jernas
          
Izmantojamo ZVR kaujasdaļa un palaidējs nodrošina mazizmēra mērķu satriekšanu. Izsējas principam atbalstoška ir BkZRS pretstatā MZRS. Tās ir tehniskos rādītājos mazāk komplicētas.Integrācijas bāzes trūkuma priekšrocība, atsevišķu sistēmas elementu kompaktums un nelielais svars. Moduļu, izsējas princips ļauj variēt sistēmas iespējas. Piemēram, minimālajā komplektācijā ietverot telpas apskates RLS ''Dagger'' un radiolokācijas mērķvizieri ''Blindfire'' sistēma iegūst 2 vienlaicīgu mērķu satriekšanas iespējas. Sistēmas ''Rapira Mk-2'' elementu taktisko manevru var veikt ar 4x4 ''Land-Rover-90/110'' automobīļu vai vieglo UH-1''Huey''/AB-412 unversālo helikopteru palīdzību.  Autonomā starta lafetes-moduļa svars ir 1227kg, bet ''Dagger'' un ''Blindfire'' radiolokātoru moduļu svars 1180kg. Negatīvais , izvēršana pozīcijā atkarībā no modifikācijas un komplektācijas notiek no15 līdz 30 minūtēm. Mērķliste, aprobežojas ar lidaparātiem ,spārnotām raķetēm un bezpilota aparātiem.Sistēmas radiolokācijas elements un izmantojamo raķešu ātrums nenodrošina cīņu ar raidītām raķetēm un aviobumbām.Primāri ,šādas buksējamās sistēmas ir paredzētas objektu vai operācijas rajona /placdarma aizsardzībai. Buksējamo sistēmu ''cena-rezultāts'' ir veicinājis to noieta tirgu. Sistēmas lietotāju pulkā ietilpst  Lielbritānija,Šveice,Singapūra, AAE,Omāna,Turcija, Malāzija. Neskatoties uz  nelieliem plusiem sistēma ''Rapier ''Mk-2 pastāvošā veidolā neatbilst mūsdienu apdraudējuma neitralizācijai. Lielbritānijas Bs, izdiena noslēgsies 2020 gadā un līdz ar to zudīs vairums ārvalstu eksploatantu. To skatieni tiks vērtsti uz ražošanas procēsā esošu radiokorekcijas/lazerkorekcijas MZRS virzienā.

                                                       
 Pastāvošie eksploatanti izvēlēsies britu  ''Starstreak'' zenītsistēmu. Ieguvumi ,neliels svars un izmēri ,  gaisa-sauzemes mērķu satriekšanas iespēja kā arī saglabātā 8 km satriekšanas distance.

BkZRS*-Buksējamā ZenītRaķešu Sistēma

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru