Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 16. februāris

Armijas zenītsistēmu pretstati-III.

Armijas MZRS unversāluma ideja gūst attīstību PSRS. Karalauka netradicionālā mērķa problēma tiek atrisināta ar 30mm artilērijas elementa ietveršanu.Peretstatatā MZRS ADATS armijas PGA paredzētā ''Tunguska'' M1 apvieno raķešu un 30 mm artilēriju. Risinājums ļauj variēt uguns iedarbību. Zenītsistēmā ''Tunguska''M1 ietvetā 30mm artilērija veiksmīgi pilda nestandarta uzdevumus.Mobilā karadarbībā paralēli PGA uzdevumiem nodrošina pretinieka bruņtehnikas un atklāto pretestības punku satriekšanu.

                                           Divi vienā-''Tunguska'' M1.
          
 Realizētais princips ''divi vienā'' nodrošina finansu un organizātoriskās struktūras racionalizāciju. Viena MZARS* ''Tunguska''M1 vienība aizstāj divas atsevišķi ņemtas ZSU 4x23''Shilka'' un ''Strela-10'' vienības. Neskatoties uz tehniskām ,taktiskām un finansu priekšrocībām šādu sistēmu trūkumi ir to iegādes dārdzība. Pretnostatot armijas  iepirkuma apjomus, ''Tunguska'' M1 pārliecinoši paspēlē ZSU 4X23''Shilka''. Atkātojot izvēles problēmu, skailiskais daudzums = pāklājuma laukums. Jaunievedums PSRS armijā atduras pret iepirkuma izmaksu slieksni un pazīstamo klātbūtnes problēmu. Turpmāk tiražēšanas jautājuma risināšanai izmantojot pirktspējīgo ārvalstu tirgus. Progresīvā, mērķos unversālā MZARS PGA ideja pilnveidojas turpmākajā ''Pancirj''S1 evalūcijā.

                                           Divi vienā-''Pancirj'' S1
 Pirmkārt, eksporta tirgus apgūšanai aizstājot kāpurķēžu ar riteņu platformu. Sniedzamību uzlabojot ar pilnveidotu bināro raķešu nomenkalatūru. Raķešu 9M 311 ātrumam no 900m/s augot līdz 1100m/s, bet 57E6E hiperskaņas modelim saniedzot 1300m/s ātrumu māzāk kā 2sek. Tātad, raķete pēc 7sek. atradīsies aptuveni 8,8km distancē ! Augušais ātrums nodrošina sniedzamības pieaugumu no 12 līdz 18km kā arī papildina mērķlisti ar jauniem objektiem. Lielākie pārveidojumi skar atklāšanas un ugunsnovades ķēdi. Tā pamatā ir PESA radiolokātori ko dublē optiskais kanāls. Radiolokātora enerģētika papildina mērķlisti ar jauniem netradicionāliem, mazizmēra objektiem ,raķetēm un aviobumbām.  Sistēmas attīstība redzama ''Pancirj''S1/Janus variantā. Pilnveidotam ''divseju''  PESA radiolokātors nojauna uzlabo signālu enerģētiku un samazina datu atjaunotnes intervālus. Uzlabojumi palielina raidijumu precizitāti un kaujas noturību pret  radioelektroniskiem pretpasākumiem. Jaunie PESA radari nodrošina 5 m satuvināšanās kļūdu apvienojumā ar gatavas fragmantācijas, 20kg kaujasdaļas detonēšanu tiek panākta precīzās munīcijas 0,98 satriekšanas varbūtība.

                                         Alžīrijas Bs -''Pancirj''S1/Janus

Pretstatā ''Tunguska'' M1 vienkāršotam TV kanālam tiek izmantots IIR /CCD mērķsatvērējs/pavadītājs ar integrētu mm-diapozona vai lāzer tālumērītāju. Dublējošam optiskam kanālam PGA variantā pildot ''klusā mednieka'' funkcijas. Saskarsmē ar virzemes mērķiem ļaujot distancionāli atkāt un atpazīt ''savs-svešs'' virzemes vai virsmas objektus. Ugunsnovade nodrošina 45* lielā sektorā vienlaicīgu 4 mērķu satriekšanu. Radiolokātora pārvaldē atrodas 3 mērķi, bet 1 optiskā kanāla. Turpmākā sistēmas attīstība notiks ''Pancirj-SM'' ietvaros. Uzlabojumi skars raķešu ātrumu un sniedzamību kā arī radiolokātoru PESA aizstāšanu ar AESA antenām. Raķešu pirmās pakāpes ģeometrijas pieaugums un degšanas režīms nodrošina no 30km līdz 35km aizsardzības robežu. Satriecamo mērķu ātrums izaugs no pašreizējiem 1000m/s  līdz 1850m/s(M6+). Šāda ātruma mērķu satriekšana nodrošina ''Pancirj-SM'' pretraķešu aizsardzības statusa iegūšanu. Tulas ''Mašīnbūves Konstruktoru Birojā''/ kr.-TkBM/ radītā sistēma ''Pancirj''S1 pamatoti lepojas ar populārākās PGA sistēmas statusu. Vairākām Persijas līča valstīm ''Pancirj''S1  unversālums ,nodrošina aktuāla virsūdens ''tēla'' neitralizāciju ar pieņemamu '' cena-rezultāts'' attiecību. Apdraudējuma ''tēls'' ir Irānas Js ātrgaitas liellaivu spieta taktika. MZARS ''Pancirj''S1 veic uzdevumu ar daudz mazākām izmaksām par konkurentu piedāvājumu. Tas ir : 2x2-30mm artilērijas zalve ar 4km sniedzamību nodrošina mērķa satriekšanu vienādā varbūtībā ar VR ''Javelin'' vai ''Griffin-B''. Atšķirība vērojama patērētos resursos , minēto raķešu izmaksas atrodas līdz 130.000$ par vienību. Pretstatam, MZARS sniedz raciona izvēli, artilērija vai raķetes ? Izmantojot 1100 m/s un 1300m/s ātrgaitas, radiokorekcijas ZVR virsmas mērķu satriekšanai. Artilērijas zalves izmaksas atmetam ,bet radiokrekcijas ZVR ir 2,8 x lētākas par oponentiem. Katram ''Pancirj'' S1 elementam : artilērija, raķetes un daudzkanālu mērķrelizācija pārliecinoši izkonkurējot ''cena-rezultāts'' pretstatā  ''Hi-Tec'' pašnovades raķetēm. Šķietami MZARS ''Pancirj''S1 modeļa augstā no 14 milj.$ līdz 16milj.$ iegādes cena netraucē izvirzīties tirgus līderos. Sistēmai ''Pancirj'' S1 iedibinot Krievijas MRK jaunu tendenci. ''Pancirj''S1 iegādes darijumos pārsvarā ir Krievijai jauni maksātspējīgi tirgi : AAE (50+28),Omāna (x), Alžīra (36), Brazīlija- 2014 gada 1Miljardu $ kontrakts (18+), Jordānija (50/75), X- 2,5 Miljardu $ ,varbūtējs Saud.Arābijas kontrakts, Kamerūna ...
Investīcijas sistēmas tālākattīstībā nodrošinās jaunus klientus pasaules tirgos.        

MZARS*-Mobilā ZenītArtilērijas-Raķešu Sistēma.
PESA*-Pasīvi Elektroniski Skanējošā Antena.
AESA*-Aktīvi Elektroniski Skanējošā Antena.
PGA*-PretGaisa Aizsardzība

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru