Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2014. gada 5. aprīlis

120mm mīnmetēji-dārgi,lēti un optimāli.

 Pasaules valstu armijās 120mm mīnmetēji ieņem svarīgu vietu bataljona uguns atbalsta jomā. Mīnmetējs ir pirmais tuvākais, bataljona atbalsta struktūrā integrētais ,tātad uz pieprasijumu atsaucīgākais artilērijas elements. Mūsdienu mobilās karadarbības apstākļos liela nozīme raidītās uguns efektivitātē ir atsaucībai ,to lielā mērā nosaka pretinieka atklāšanas ,ģeolokalizēšanas un raidijumam nepieciešamo mērķdatu izstrādes laiks ar datu nodošanu artilērijas sistēmai izpildei. Ideālos apstākļos parastai mīnmetēju vienībai nepārvietojoties,tas ir gatavs un gaidu atsaucība var sasniegt 1min. robežu.  Pazīstamākās un modernākās pilnībā automatizētās sistēmas ir Somijas kompānijas ''Patria'' 120mm  AMOS/Nemo mīnmetēju sistēmu saime. Neskatoties uz to ekonomiskumu un kaujas efektivitāti vairumam valstu šādu modernu automatizēto sistēmu iegāde paliks finansiāli neaizniedzama.
                                ASV JKK -EFSS*- M-327 120mm lēts pastāvošais veidols.

 Realitātei ļaujot sīkāk segmentēt 120mm mīnmetēju nišu. Par tirgus nišas līderiem kārtējoreiz kļūst Izrēlas ieročražotāji ,kompānijai '' Soltam sistems Ltd''. Tirgū piedāvājot ļoti pretimnākošu produktu, 120 mm pusautomatizētu mīnmetējkompleksu ''Cadrom''.

                                           120/81mm ''Cadrom''
 Priekšrocības ko nodrošina ''Cadrom'' risinājums ir sekojošas: automatizēta datu ģenerācija un ieroča notēmēšana, līdz 15 r/min  nodrošina  MRSI- principa realizāciju ,viena vai vairāku atstatus mērķu vienlaicīgai satriekšanai. Sistēmas nelielais svars un kompaktums ļauj izmantot tās transportam dažādas riteņplatformas vai bruņplatformas. Sākot no 4x4 vispārējās nozīmes viegliem apvidus automobīļiem līdz riteņu vai kāpurķēžu bruņtransportierim. Nodrošinot ātru izvēršanu uz zemes, atstatus no konkrētā nesēja. Par sistēmas lielāko priekšrocību ir uzskatāma tehniskā iespēja ātri, mazāk kā 3 min. konvertēt stobra kalibru: no 120mm uz 81 mm vai teiksim 82mm* ! Realizējot triādes tehnisko īpašību tiek iegūti 3 palīgrisinājumi. Krievijas robežvalstīs, iespēja nodrošina krīzes vai kaujas apstākļos elastīgi konvertēt stobra kalibru no 81/82mm uz 120mm vai otrādi. Konkrēto konvertācijas virzienu nosaka munīcijas pieejamības fakts. Japiemin Gruzijas iepirkumu pieredze. Ietvertais tehniskais risinājums nepiesaista munīcijas iegādi konkrētam pārdevējam. Tehniski kompesējot varbūtējos politiskos šķēršļus. Praktiskā sadaļa , 81/82 mm stobru munīcija samazina mīnmetēju apkalpju tekošās treniņprocesa izmaksas. Iegādes izmaksas, army-guide.com  vairāk kā 100 milj.Eiru vērto Somijas Bs iegādes darijumu. Somijas Bs domāto 24 AMOS sistēmu artilērijas sadaļu iegādes izcenojumi tiek lēsti no 2,5 milj.Eiru līdz 3milj.Eiru robežās kam japieskaita aptuveni 0,98 milj. Eiru AMV nesējplatformas cena. Tātad aptuveni 106 milj.Eiru par 24 AMOS sistēmām ! Izcenojumu var definēt ar : ko var bagātais to nevar nabagais !  Spānijas Bs iepirka 6 ''Cadrom''-81mm stobra sistēmas par 8,5 milj.$ ,tātad artilērijas sadaļa 1,42 milj. $ ! Izmantojot valūtu konvertāciju, aptuveni 1,06 milj Eiru. par vienību un iegūstot plecu 1: 2,5 ! Mīnmetēja tehniskie rādītāji ir optimāli sabalansēti ar izmaksām. Finansu aspekts ir iemesls kapeic ASV JKK dod priekšroku Izrēlas ''Cadrom'' sistēmai.    
Lielākais blakus ieguvums, pastāvot Eiropā parastā bruņojuma ierobežojuma limitam*, tiek juridiski pareizi izbrīvēts artilērijas stobru skaits. Ņemot vērā kaimiņa, lielā nebrāļa ilglaicīgās tradīcijas ,Latvijas Bs artilērijas komponente uz papira izskatītos niecīga. Turi pulveri sausu ,vai akmeni azotē. Uzskaitei pazustu bataljona līmeņa artilērija, mīnmetēji. Skaitliskais lielums zaudētu pievilcību pretinieka propagandas aparātam.
Izbrīvēto skaitlisko daudzumu pārvēršot talākas sniedzamības ''rīkstēs''.

EFSS*-Expeditionary Fire Support System /Ekspedīcijas Spēku uguns atbalsta Sistēma
             M-327 pilnībā pārņemta no Izrēlas.
MRSI*-Multi Round Simultaneous Impact./Vairāki Raidījumi Vienlaicīgs Trieciens. Skatīt.

                                                          MRSI
Eiropā parastā bruņojuma ierobežojumu limitam*- artilērijas sadaļā uzkaitei tiek pakļautas sistēmas sākot no 100mm un augstāk-105,122,155 utt.
82mm* -PSRS/Krievijas standarts, atkrīt tehniskā aplikācija adaptēt NATO 81mm munīciju 82mm stobram.
             

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru