Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 6. aprīlis

Krievija un militāri tehniskā sadarbība-II.

Daudz sāpīgāk skars militāro jomu ne jau minēto kuģu ,transportlīdzekļu ,dzinēju un emulācijas centru darijumu apturēšana . Vairumā minēto elementu Krievija ir spējīga ražot pati vai arī pabeigt ar nacionālo Hi-Tec mazfirmu palīdzību. Lielākais apdraudējums Krievijas nacionālai drošībai slēpjas Ukrainas MRK. Tieši Ukrainā atrodas ''Miļa'' un ''Kamova'' helikopteros izmantojamo dzinēju ražotne, tas attiecas arī uz kuģu gāzturbīnām.Liela atkarība no Ukrainas pastāv aviācijas jomā. ''Antonova'' markas transportlidmašīnas veido Krievijas Gs apgādes elementa pamatu. Līdzīga problēma novērojas stratēģisko kodolspēku jomā ,raķetes RS-20''Vojevoda'' tehniskā dokumentācija un apkope notiek ar Ukrainas speciālistu palīdzību*. Tehniskās atkarības pārvarēšanai ir vajadzīgs laiks. Situāciju sarežģītu ja Ukraina ieviestu sankcijas uz minēto elementu un pakalpojumu piegādi Krievijai. Fakts varētu inicēt konflikta tālāko eskalāciju. Kā norādīts ''Ekspert.ru'' lielākā tehnaloģiskā atkarība pastāv ''militari'' un ''space'' klases mikroelektronikas elementu bāzes jomā.Iemesls ir nacionālās elementu bāzes mazattīstība. Norādot ka vairumā sadzīves elektronikas un rindā militāro ir vērojama ārvalstu elementu bāzes klātbūtne ,tai skaitā Ķīnas. Sevišķi izceļot  sarežģītu kosmisko aparātu būves jomu, piemēram nacionālās signālnavigācijas sistēmu ''Glonnas-M'' pavadoņus. Jaunākā parauga pavadoņos ārvalstu AGa* izpildijuma mikroshēmām aizņemt līdz 98 % no komplektācijas. Tieši radiācijas noturīgā elementu bāze nodrošina ārvalstu pavadoņu no 10 līdz 15 gadu ilgu eksploatācijas dzīves ciklu. Atbilstošas AGa nacicionālās komplektācijas elementu bāzes iztrūkums skaidrojas ar  maziem ražošanas apjomiem un pastāvīgā pasūtijuma trūkumu. ASV sankcijas skar MZP izmantojamo ''space''-standarta  elementu bāzes iepirkumus.Interesanākā sadaļa ,alternatīvais iegādes avots atrodas Ķīnā ! Valsts kura jau zināmu laiku ir ieguvusi augstvērtīgu tehnalģisko imunitāti pret ASV hi-tec liegumiem. Nozīmīgs un vidējā termiņā nepārvarams šķērslis MRK ir precīzo darbgaldu iegādes strēlniekieroču* ražotnēm, mašīnbūvei, kuģubūvei , raķešbūvei un aviobūvei  !
Protams, pārskaitītā nomenkalatūra ir nacionālā MRK tehnaloģiskais apdraudējums, bet potencionāla realizēšana var notikt tikai un vienīgi totālu ''rietumi-austrumi'' attīcību pārskatīšanas rezultātā.
Eiropā nojauna iestājoties aukstā kara perjodam. Šādos apstākļos tiktu pārtraukta  daudzmiljardu $ un Eiru vērtā starptautiskās orbitālās stacijas programa. Iemesli ,apgādes un personāla nogādes kuģi pieder Krievijai ! Tiktu pārtraukta raķešdzinēju RD-180 un NK-33 pārdošana ASV. Notiktu Krievijas naftas un gāzes resursu pārorjentēšana jaunā dominātora virzienā ,Ķīnas. Šāds scenārisjs saitas ar apbpusēji neizdevīgu totālu ekonomisko karadarbību , ekonomikā gūtekņi nepastāv ! Izeja no abpusēji neizdevīgās situācijas notiks tuvāko 6 mēnešu laikā. Iemesli, starptautiska vienošanās par Ukrainas nākotni ,konfederācija, austrumukraina kā Kvebeka. Risinājumam labvēlīgs fons radīsies Eiropā ,tas ir Skotijas neatkarības balsojums. Tiem sekos Spānijas kataloņu apgabala apelēšana pie nacionālās pašnoteikšanās tiesībām ,veidot nacionālu kataloniešu valsti. Piemērs noteikti ierosinās otru senlolotu Basku valsts rašanos. Jautājums ,kā rīkosies Spānija ?  

Ukrainas speciālistu palīdzību*-Krievijai lojāli Ukrainas pilsoņi ,tātad patiesā ''know-how'' kontrole metiek zaudēta.
AGa*-Arsēna-Galija bāze.
strēlniekieroču*- galvenokārt snaiperieroču ražotnēm.        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru