Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2014. gada 22. aprīlis

Irāna, lāzernovades tehnaloģijas.

Militāri tehniskā sadarbība ar Krieviju un Ķīnu ļauj Irānai demonstrēt sasniegumus lāzenovades ieroču jomā. Laika posmā no 2009 līdz 2014 gadam Irāna iegādājās Krievijā un apguva rindu lāzernovades ieroču. Par tādām tehnaloģijām tiek uzskatītas modernas prettanku raķešu sistēmas ''Kornet-E'' ,artilērijas lādiņi un aviācijas bruņojums. Neskaidrības saistas ar ieroča iegādi , licence vai kopēšana ? Sadalot apskatniekus divās pusēs, ''valsts autorizēta'' vai nelegāla ieroča klonēšana ? Ārvalstu speciālistu vērtējumos raķete ieguvusi nāves reputāciju, iemesls ir pamatots. Izrēlas operācijas ''Cast led'' laikā grupējuma ''Hezblah'' kaujinieki ar ''Kornet-E'' palīdzību caursit divu jaunākā modeļa ''Merkava-4'' tanku bruņu. Abām versijām ir savs pamatojums. Nelegālā klonēšana ir iespējam ņemot vērā Irānas inženiertehnisko līmeni un salīdzinoši vienkāršo ''Kornet'' raķetes tehnisko izpildijumu.  Tehniski ,līdzīgi kā RBS-70 ietver vienkāršu un izpidijumā lētu pamatnē iebūvētu lāzerstara  korekcijas datu lasītāju. Tehniskās priekšrocībasnb  vienkāršība, munīcijas lētums un ''neatmodina'' pretinieka objekta aizsardzību.

                                           2012 gads: PTRS ''Dehlaviyeh'' ir Kornet-E  klons.
            
 2012 gada 7 jūlijā  Irānas Bs brigādes ģēnerālis Ahmads Vahidi prezentē jauno ''Dehlaviyeh'' lāzerkorekcijas raķeti. Izteiktā varbūtība par PTRS''Kornet-E'' nelagālo klonēšanu varēja pastāvēt līdz momentam kamērt Irāna prezentēja citu jaunu lāzerkorekcijas munīciju. 2012 gadā minētais Irānas Bs brigādes ģenerālis prezentē jaunumu, lāzerkorekcijas ''Basir'' artilērijas lādiņu. Irānas armijas artilērijai iegūst precīzās mērķsatriekšanas iespējas. Prezentācijā demonstrētais video, mērķos unversāls lāzerkorekcijas 152/155mm artilērijas lādiņš ar 20km sniedzamību.

                                           2012 gads:  155mm ''Basir''        

 Minētais fakts izgaismo pārdomātu Bs ieroču un taktikas attīstības līniju kuru nevar izskaidrot tikai ar atsevišķu, veiksmīgi iegūtu ieroču modeļu klonēšanu.Jaunas munīcijas patstāvīga izstrāde prasa laiku ,bet demonstrētie rezultāti prettanku un artilērijas jomā norāda uz gatavu ārvalstu izstrādājumu ražošanas pārņemšanu. Artilērijas lādiņu ''Basir'' līnija norāda uz slēptu starpvalstu sadarbību, lāzernovades tehnaloģiju un to izstrādes know-how nodošanu Irānai. Abi ieroča modeļi ir saistīti ar Tulas ieroču konstrutoru biroju. Uz ārvalstu palīdzību norāda arī fakts ka jauniegūtā munīcija spēj satriekt kā stacionārus tā mobilus objektus. To apliecina arī lādiņa ''Basir'' līnijā ietvertais viedā IS-pašnovades ķekarmunīcijas variants ! 

  152mm ''Krasnapoļ''   (1)                                      
 lāzerkorekcijas 152/155mm ''Krasnapļ-M'' līnija.(2) Francija kļūst par pirmo NATO valsti kurai 2008 gadā tiek piegādāta 155mm haubicēm TRF-1/Cesar 500 lādiņu ''Krasnapoļ-M'' partija ( 24,7 milj.Eiru) 
lāzerkorekcijas lādiņu ttd. salīdzinājums.(3)                                                              

                                                                                                               

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru