Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2014. gada 19. aprīlis

Somijas Bs un taktiskās raķetes.

 Somija , sekojot 2004 gadā pieņemtam pārbūves plānam Nīderlandē iegādājas 24 zus M-270 MLRS. Zalvju uguns sistēmai M-270 kļūstot par Bs artilērijas pamatu. Sistēmā ietvertā munīcijas liste vairs neatbilst Somijas Bs perspektīvam kaujas plānam. Viena no tā sadaļām paredz pakļaut ugunsiedarbībai attālinātus pretinieka objektus. Par tādiem tiek uzskatīti armijas un PGA sistēmas komandpunkti, radiolokātori, degvielas un munīcijas apgādes punkti, airadromi, dzelzceļa un sakaru infrastruktūras mezgli. Objekti, kuru satriekšana kavē pretinieka spēkus.Vairums mērķu atrodas no 70 km līdz 300 km distancē no saskarsmes līnijas. Pārskaitīto uzdevumu veikšanai sistēmai  M-270 nepieciešams iegādāties uzlabotas sniedzamības un precizitātes munīciju. Munīcijas M-26 sniedzamība ir galvenais šķērslis Somijas Bs nosprausto uzdevumu sasniegšanai. Situācijas uzlabošanai izvēršot aviācijai un armijai domātus precīzās munīcijas iepirkumus ASV. 2011 gadā tiek noslēgts ar kompāniju ''Lockheed-Martin''- 45,3milj.$ vērts darijums par 22 M-270 sistēmu modernizāciju ''A1'' variantā. Pilnveidojot ugunsnovades sistēmu un ļaujot sistēmā izmantot jauno precīzo munīciju- M-39 ATACMS , no 140km līdz 280km sniedzamības taktiskās raķetes. 2012 gadā veicot pieprasijumu ASV un atvēlot 70 raķešu Blok-1A/T2K ATACMS iegādei 132 milj.$.darijums nezināmu iemeslu dēļ netika noslēgts. 2014 gadā Somijas pusei darijuma anulēšanu pamatojot ar valsts ''finansu ekonomijas'' apstākļiem. Ierosinot spekulāciju par varbūtēju ''Iskander-E'' izvēles alternatīvu. Iespējams ka Somija M-270 ugunspēju audzēšanai iegādāsies mazākas sniedzamības un lētāku M-30/31 G-MLRS precīzo munīciju. Jaunās G-MLRS munīcijas pamatā ir standarta M-26 reaktīvais lādīņš.Tajā integrējot GPS-signālovades aplikāciju. Jauniegūtā spēja koriģēt trajektoriju ļauj izmantot pilnīgāk M-26 reaktīvā lādīņa energopotencionālu. M-26- 32km sniedzamība un laukuma mērķi papildinās ar  5x5m liela mērķa satriekšanas iespēju no 70km līdz 85km distancē ! Ar Krievijas SS-26 ''Stone''/ Iskander-E saistītā spekulācija tiek pamatota arī ar tehnisko sadaļu.
                                                       
 Norādot ka ''Iskander-E'' un ATACMS lielākā raķešu atšķirība slēpjas novades sistēmā. Raķetēm ''Iskander-E'' pašnovade ietver INS un optisko, mērķapvidus attēla atpazīšanu iepretim INS/GPS. Norādot ka ''Iskander-E'' raķešu novade ir pilnībā autonoma , iepretim ATACMS tā ir neatkarīga no pārdevēja gribas*. Abām novades sistēmām demonstrējot 300km distancē vienādu precizitāti : CEP= 5/7m .
P.S.- Somija racionāli pārvalda līdzekļus. Līdz ar spārnoto raķešu JASSM iegādi Somijas F/A-18 C/D kļūst par pilnvērtīgām daudzfunkciju platformām.

pārdevēja gribas*- iespēja pārdevējam iespaidot novades sistēmu , signālnavigācija ļauj autorizēti deģenerēt navigācijas datus ar to noliedzot ieroča pielietojumu.             

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru