Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2015. gada 16. februāris

ASV JKK aviācijas modernizācija-I.

ASV bruņoto spēku šķirās īpašu lomu ieņem jūras kājinieku korpus.Neskatoties uz JKK piederību JS šķirai organizātoriskā sadaļā tā pretendē uz  izdalītas spēku šķiras statusu. Organizātoriski tā ir orjentēta darbībai aizjūrā. Līdervienības funkciju pildīšana atstatus esošā kara teatrī prasa definēt spēku apjomu un tā struktūru. Nosakot ekspedīcijas brigādi kā struktūras minimāli autonomo  kaujas vienību. Veidojot darbībā pašpietiekamu līdervienību kurā integrēts viss bruņojuma spektrs : bruņtehnika, artilērija ,PGA, desantlīdzekļi ,transporta un triecienaviācija ,bet struktūras funkcionālitāti nodrošina peldošais apgādes arsenāls. Sevišku lomu JKK pilda triecienaviācija. Tās pamatu veido saīsinātā starta, bet vertikālā piezemējuma- AV-8B ''Harrier Pluss'' triecienlidmašīna.  Tai aizsākot jaunu ''vertikālo'' lapusi JKK aviācijas vēsturē.

                                            ASV JKK no britiem pārņemtais GR-9 modelis.

 Organizātoriskā īpatnība, ārvalstu armijās aviācijas komponentes deleģēšana kādai no neaviācijas šķirām vienmēr ir kalpojis par ģenerāļu ,admirāļu strīda un nesaskaņu objektu. Ietekmes sadale ! Tikai ASV JKK ietvaros pastāv integrēts triecienaviācijas elements. Tieši JKK spēkos pieņemtie mobilitātes, kompaktuma un pašpietiekamības prasības kalpoja par noteicošo faktoru STOVL klases lidaparātu ''Harrier'' GR3/AV-8A pieņemšanai JKK bruņojumā. Triecienlidmašīnas ''Harrier Pluss'' eksplotācijas cikls strauji tuvojas savam noslēgumam. Aptuveni 5 gadus agrāk tā eksplotācija noslēdzas modeļa izcelsmes valstī, Lielbritānijā lidaparāta pāragrā demobilizācija slēpjas finansēs un aizsardzības politikā. Valstis kuras turpina eksploatēt AV-8B ''Harrier Pluss'' ir ASV, Spānija un Itālija ,bet Indijas gadijumā oriģinālo britu ''Sea Harrier'' modeli.

Lierlbritānijas KJS modelis ''Sea Harrier''.

ASV modeļa AV-8B ''Harrier pluss'' tālāko modernizāciju inicēja F-35 tehniskie sarežģijumi. Tiem atvirzot F35 ierindā stāšanās gadu un secīgi nobīdot parka aizstāšanas termiņus. 2015 gada ''Warships International fleet Review'' žurnāla janvāra numurā ASV JKK aviācijai veltītajā rakstā ''Uplift in Weaponary on...:''  veltītas ''Harrier pluss'' modernizācijai interesantākās rindas. ASV JKK (USMC) nevēlas pārcelt lidaparāta demobilizēšanu no 2032 gada uz 2025 gadu.

                                                     AV-8B''Harrier Pluss''

 Tā vietā ierosinot modernizācijas progamu ķēdi. Uzlabojumi skartu nesamo ieroču klāstu, radioelektronisko pretdarbību, tēmēšanas aprīkojumu un sakaru sistēmu. 2015 gada pirmajā pusē lidaparāts saņems pilnu ''Litening'' atklāšanas mērķnorādes konteinera programatūras uzlabojumu paketi kura pārvērtīs lidaparātu par daudzfunkcionālu triecienlidmašinu virsmas, sauzemes un gaisa mērķu satriekšanai. Sevišku interesi izraisa atruna ka ''gaiss-gaiss'' režīmā ''Litening'' konteiners pildīs bezemisijas mērķatklāšanas funkcijas. Līdztekus lidaparāts tiks aprīkots ar īsziņu pieprasijumu termināli ļaujot FAC/JTAC ugunkoriģētājiem izsaukt ugunsatbalstu bez verbālas sazināšanās ar pilotu. Pēcāk lidmašīna saņems jaunu ciparu radiostaciju ar Link-16 datapmaiņas protokolu. Uzlabojumu liste paredz integrēt radioelektroniskās cīņas elementus pretinieka radiolokātoru un sakaru kanālu traucēšanai -maldināšanai. Turpmāk norādot ka sākot no 2011 gada AV-8B pilotu treniņprograma iekļauj AIM-120 raķešu pielietošanas taktikas treniņus. Atzimējot, tehniski ikviens AV-8B  ir aprīkots ar borta RLS APG-65* un nodrošina ''gaiss-gaiss'' tālcīņu. Ikdienas pilotu prakse aprobežojās ar atbalsta triecienfunkciju izpildi ,bet ''gaiss-gaiss''  cīņas iespējas nosaka AIM-9 raķešu sniedzmība ,tuvcīņa ! Uzsvaru maiņa pilotu apmācībā tiek izskaidrota ar kaujasspējīgu pretinieka sastapšnas varbūtību nākotnē : Krievija Ķīna ,Z-Koreja vai Irāna. JKK triecienaviācijai ceļā uz mērķi ir jaspēj pretdarboties pretinieka radītam apdraudējumam. Tātad ,AV-8B pret Su-27MS2/3, Su-30MKV, J-13/15, Mig-29, F-5 /-14...!                                                      

STOVL*-Short Take Off Vertical Landing- Saīsināta ieskrējiena (starta) ,vertikālā piezemēšanās.
APG-65* -standartizēta RLS -F/A-18 A/B/ C/D ,AV-8B ''Harrier pluss''.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru