Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2015. gada 25. februāris

Konflikts un ''kara dievs''.

Visos laikos par armijas vienību panākumu kaldinātāju kalpoja artilērija, ar to iemantojot ''kara dieva'' titulu. Unversāls problēmu risināšanas līdzeklis! Mūsdienās artilērijai ''titula'' saglabāšana sistas ar pretnostatijumu aviācijai. Neskatoties uz aviācijas daudzām priekšrocībām artilērija pateicoties precīzai un puktveida munīcai turpina saglabāt ''kara dieva'' titulu. Vairākos lokālos konfliktos atbilstoši pretspēlētāju tehniskam ekipējumam tā demonstrē atšķirīgus rezultātus. 1991 gada Persijas līča karadarbībā ASV pielietoja 240mm MLRS ZUS pretinieka bruņukolonu iznīcināšanai. Šodien Eiropā aktuālākais konflikts norit Ukrainā ,Austrumukrainas ATO zonā. Kā redzam Krievijas banformējumi pretdarbībai Ukrainas Bs plaši pielieto labi pazīstamas 120 /122/152 /220/300mm artilērijas sitēmas. Lielāko artavu pretinieka panākumā dod 120/122 artilērija, Konkrēti 120mm mīnmetēji,122 mobilās un buksējamās haubices kā arī 122mm ZUS BM-21''Grad''. Atseviški jaizceļ 120mm mīnmetēji-lielgabali 2B16 ''Nona-K'' ,to izgaismošana Debaļcevo izvērstās offensīvas laikā  tieši norāda ka uzbrukumā dalību ņem Krievijas gaisas desanta vienības.

                                            120mm mīnmetējs-haubice 2B16 ''Nona-K''

Turpmāk video redzam ka pretinieks reiķinās ar Ukrainas kontrbatarejas RLS radītām varbūtējām sekām. Taktiski, artilēja izmanto dubultā sitiena principu BM-21''Grad'' batareja veic zalvi tūlīt pametot pozīciju, bet  3-4 km atstatus atrodas mobilo 122mm 2S1 ''Gvozdika'' batareja kura atkārto triecienu. Artilērijas sistēmu 2B16 ''Nona-K'' un 2S1''Gvozdika'' ugunij ir neliela maksimālā sniedzamība no 9 km līdz 17km. Tieši norādot ka artilērija atrodās ''īsā saitē'' no 3km līdz 10km atstatus no virtuālās frontes līnijas un triecienam pakļautā mērķa. Nelielā distance nodrošina mīnmetējiem-lielgabaliem, haubicēm pietiekami lielu precizitāti lai kompakti apspiestu un bloķētu to atkāpšnās ceļus.

                                          Artilērija taktikas tuvplāns.

Lielākā distance no 20km līdz 40km no mērķa atrodas smagā, 152mm haubices un 220/300mm ''Uragan''/''Smerč'' ZUS  kuru neselektīvā laukuma ugunsiedarbība veic civiliedzīvotāju terora funkcijas. Izmantojamā ''raidijums-pārvietošanās-raidijums'' taktika veiksmīgi neitralizē kontrbaterijas RLS darbības efektivitāti. Pretinieka zalves nelielais laiks ,dublētās pozīcijas un automatizētas artilērijas uguns vadības sitēmas trūkums ir šķērslis tās neitralizācijai. Turklāt pēc  Ukrainas Bs karēvju izteikumiem artilērijas atsauksme uz guns pieprasijumu sasniedza no 15 min.līdz 40 min. !! 
                                    Kaujas ilustrācija, vienībā integrētas artilērijas priekšrocības.                                                    
 Ukrainai pieejamie  pretinieka taktikas neitralizācijas veidi ir izlūku, artilērijas ugunskoriģētāju vienības un precīzā lāzerkorekcijas munīcija. Speciālistiem norādot ka Ukrainas artilērijai atšķirībā no pretinieka ir munīcijas rezervju un ražošanas jaudu ierobežojumi. No 10.02 līdz 18.02 intensīvās kaujas Debaļcevo placdarmā uzrādija munīcijas nepietiekamību atbalstuguns veikšanai. Nespēja veikt spēku atbalstu radija smagas blaknes. Ukrainai veicamo pasākumu listei ir jaietver : artilērijas vadības sitēmas uzlabojumi , nacionālās rūpniecības lāzerkorekcijas lādiņus. 2015.25.02.- aptuveni 9 mēnešus pēc asgresijas  ārvalstu palīdzība saitībā ar nāvējošu elementu saņemšanu turpina saglabāt teorētisko veidolu.                

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru