Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2015. gada 5. oktobris

Ēģipte-patroni,revolūcija,finanses un ieroči.


Francijai ir izdevies salīdzinoši ātri atrast Krievijai  būvēto ''Mistral'' desantplatformu noietu.  Klientam, Ēģiptei veidojot pārteiguma elemetu.Valstī notikusī militārās diktatūras gāšana un sekojošie nemieri radija labvēlīgu vidi islama valsts ideoloģijai. Ekstremālos apstākļos kontroli valstī atguva militārā elite. Valsts var lepoties ar skaitliski lielāko armiju. Kopš p.gs.80 gadiem  armijas tehnisko pamatu veido ASV bruņojuma piegādes. Iemesls ir 1978 gada parakstītais Ēģiptes-Izrēlas Kempdēvidas \Camp David  līgums.  Tā rezultātā katra no valstīm iegūst fiksētu ikgadēju militārās un ekonomiskās palīdzības paketi. Līdz notikušā apvērsuma brīdim valsts militārie iepirkumi koncentrējās finansu donora valstī- ASV. Kempdēvidas līguma sekas, alternatīvo PSRS-Krievijas ,Francijas ieroču piegādātāju aiziešana no ietilpīgā Ēģiptes bruņojuma tirgus. ASV izdevās ilgstošā laika perjodā monopolizēt militārā bruņojuma piegādes Ēģiptei. Pilnībā novēršot nevēlamu ārvalstu ietekmes klātbūtni valstī. Šāds stāvoklis pastāvēja līdz  revalūcijas radītam apvērsuma brīdim. Ēģiptei kritiskā momentā finansu plūsma tika apturēta. Valdošā militārā elite nonāca finansu veidotā drošibas vakumā. Tradiocionāli ,valsts iekšējo drošibu nodrošina Armija. Kritisko finansu situāciju un līdz ar to stāvokli valstī izdevās ātri atrisināt pateicoties atrastam apjomīgam alternatīvam finansu avotam-Saud Arābijā. Finansējuma avota nomaiņa izraisija izmaiņas ieroču iegādēs. 2015 gada maijā notiek pirmais ievērības cienīgs pirkums, 24 taktisko -iznīcinātāju ''Rafael'' iegāde Francijā. Pirkumu pavadošā ieroču pakete ietver 200 AASM ''Hammer'' aviobumbas.

                                         Pirmo 3 ''Rafael'' nodošana Ēģiptes Gs.

Svarīga detaļa, lidaparāti tiek ņemti no Francijas Gs ierindas. Darijuma steidzamība norāda uz Ēģiptes Gs slēptām problēmām un valsts ieroču iepirkumos realizēto jauno, difirencēto politiku.
Uzdevums, novērst pastāvošo valsts atkarību no viena ieroču iegādes avota. Šādu bruņojuma iepirkuma politiku ilgstoši realizē Indija. Autors, ''Rafael'' iegāde nau militārās nepieciešamības izraisīta ,bet kalpo par politikas emocionālo atbildes sadaļu. 2015 gadā Ēģiptes Gs eksplotē vairāk kā 220 lielu F-16 taktisko-iznīcinātāju parku. Tehniski, Ēģiptes Gs F-16 parka aprīkojums un bruņojums ļauj veikt precīzo sauzemes un jūras mērķu satriekšanu. Parka saitliskais apjoms ļauj iztikt vairākus gadus pat bez ražotāja rezervesdaļu piegādēm.Varbūtējais ''Rafael'' demonstratīvā pirkuma cēlonis ir saitīts ar F-16  eksploatāciju. Pēc revalūcijas ASV aptur finansu atbalstu Ēģiptei un nosaka rezervesdaļu piegādes liegumu. Šāda rīcība ir vērtējama kā naidīgas izpausmes akts kurš vērsts uz valsts iekšējās un ārējās drošibas destabilizāšanu. Kritiskā brīdī, kad gaidot sabiedrotā morālo,finansu un tehnisko atbalstu Ēģiptes elite nesaņem neko no tā. Ēģiptes turpmākos pirkumus var izskadrot tikai ar valsts militārās elites vilšanos stratēģiskajā sabiedrotajā. Valsts paziņo ka līdztekus Francijas FREMM fregatei notiks 2 ''Mistral'' helikopter desant doku iegāde.

                                           FREMM modeļa fregate- ''Tahya Misr'' .
  
 Ēģiptes JS paziņojot ka tiem ir nepieciešams veidot ekspedīcijas kapacitati drošibas spēku projekcijai reģionā. Norādot ka šādas iespējas ļautu izvērst Ēģiptes Bs krīzes vai karadarbības pārņemtās valstīs: Lībija, Jemena. Paredzot ka katra no Mistral klases platformām tiks bāzēta Vidusjūrā un Sarkanā jūrā. Pirkums ierosina aktivitāti Krievijā. Tūlit pēc ''Mistrale'' iegādes paziņojuma seko 50 triecienhelikoteru Ka-52 iegāde Krievijā. Arī šis triecienhelikopteru pirkums nau pamatots ar militāro nepieciešamību. Armijas rīcība atrodas pietiekami liels AH-64D''Apache'' triecienhelikopteru parks.
   
Ēģiptei paredzēts Ka-52 -eksporta variants.

 Spriežot pēc triecienhelikopteru darijuma tam sekos citi. Pirmkārt tos saistot ar tehnaloģiski ietilpīgiem.Ēģiptes iepirkuma grozs tiks komplektēts netikai Krievijā, bet arī Ķīnā un Pakistānā. Cerības saitās ar 150-200 taktisko-iznīcinātāju JF-17 iegādi Pakistānā.Redzam ka Tuvos Austrumos ASV izveidotā drošibas  arhitektūra piedzīvo karinālas izmaiņas.  

                                                     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru