Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2015. gada 9. oktobris

Igaunijas,Latvijas,Lietuvas un Polijas BS attīstība-III.


Lietuva. Valsts aizsardzības kapacitātes attīstība ir pakāpeniska un labi pārdomāta. 2015 gads Lietuvā kļūst zīmīgs ar OMD atjunošanu. To izskaidro ar militāro nepieciešamību. Iemesls,Lietuva atšķirībā no Latvijas un Igaunijas cieši sadarbojas ar Ukrainas Bs. Iegūtā lietderīgā informācija saistas ar Ukrainas  izvērstās mobilizācijas rezultātiem. To izvēršana un bāzes miltāro zinību apmācība patērē neadekvāti lielu laika perjodu. Iemesli, funkcionējošas mobilizācijas sistēmas trūkums. Lietuvai pēc autora domām neizdevās izvairīties no ambicioziem ,bet militāri mazlietderīgiem iepirkuma plāniem. Viena no tādiem ir saistas ar Vācijas jaunākā kaluma bruņtehniku. Tas tiek saitīts ar 25/33t. riteņu BTR/KKM ''Boxer'' un 155mm mobilām PzH-2000 haubicēm. Lietuvas BS bruņtehnikas parku veido 300 BTR M-113A2G, skaitliski pietiekami vairāk kā 2500 karēvju pārvietošanai. Domājams ka BTR ''Boxer'' iegādes nodomi saistas ar vēlmi izveidot ārvalsts misijām piemērotu manevra grupu. Autors ,  dalība ''miera atjaunošanas''karos saitas ar specializētu MRAP* kravas mašīnu koncepciju. Uzdevums ,novērst IEU* iedarbi. Līdz ar konflikta aktīvā posma beigām specializētā MRAP riteņtehnika tiek izpārdota. ''Reinmetall'' tehnika BTR ''Boxer'' ir novēlota vācu atbilde ASV- BTR ''Stryker''*. Radīts lielceļu klājumam un ārvalstu misijām.

                                  Mācības, Norvēģija- tikai un vienīgi ceļi , viegls sniedziņš.
                                                     
 Lietuvas gadijumā, BTR ''Boxer'' iegādes militārā un finansiālā lietderība ir zema. Tehniski izskaidrojas  ar riteņu bāzi un 25t./32t. iepretim BTR ''Stryker'' -17t./20t. svaram. Atbilstoši ''Boxer'' svaram to darbina 711 zs *dīzeļdzinējs ! Neaizmirstam nepieciešamo degvielas apgādes apjomu, dzinēja jauda ir līdzvērtīga 3,85 x CRV-T ! Konfliktu pieredze, riteņbruņtehnika ar tik lielu svaru atrašanās ārpus lielceļa klājuma rudens-ziemas perjodā bez nodrošinājuma spēka klātbūtnes ir problemātiska. Daudz lietderīgāk ir  nokomplektēt ar ASV 27.000 MRAP parka izpārdošanas ''otro roku'' tehniku. Mērķtiecīgi izveidojot nošķirtu, kompaktu ekspedīciju vienībai pielāgotu tehnisko parku. Tātad, pēc autora domām šāda tehnika sarežģī vienības uzbūves struktūru, ierobežo sadursmes taktiskos risinājumus ar pielietojuma areālu ,ceļa klājums. Nozīmīgākais Lietuvas darijums skar artilērijas iespēju attīstīšanu ,vācu PzH-2000 iegādi. Lietuvas Bs-23 milj.Eiru darijuma rezultātā iegūs 21 mobilo 155mm/52cal haubici un 23 M577V2 kaujas vadības mašinas. Darijums sadalās: 16 Mh, 2 Mh uguns un vadītāju apmācībai ,bet 3 Mh kalpos kā  rezervesdaļu ieguves avots. Autors, PzH-2000 piedāvājums ārvalstīm ir eksploatācijas izmaksu radīts. PzH-2000 ienākšana Vācijas Bs ierindā ir novēlota un tiks aizstāta ar lētākiem artilērijas risinājumiem. Neskatoties uz trūkumiem, Lietuvas Bs kļūst par vienīgo Baltijas valsti ar modernu 155/52cal. mobilo haubiču artilēriju ! Augstražīgu haubiču iegāde turpmāk aktualizēs jautājumu par 155mm munīcijas arsenāla rezervju* izveidi.Viens no Lietuvas Bs tehniski mazāk attīstītiem elementiem ir  gaisa telpas kontroles un PGA sadaļa. Autors, 2004 gadā  noslēgtā darijuma un 2006 gadā izvērsto 3 mobilo radiolokātoru TRML-3D  tehniskā sniedzamība* un AN/TPS-77 nenodrošina pietiekamu valsts un kaimiņvalstu gaisa telpas caurskati. 2014 gads,Krievijas veiktā Ukrainas, Krimas ps.okupācija ierosina Lietuva AM koriģēt un steidzina iepirkumus.  57.68 Milj.Eiru vērtā darijuma ietvaros  sākotnēji plānoto 2  radiolokātoru vietā tiks iepirkti  3 tālās sniedzamības  RLS * .Tie paredzēti tehniski novecojušo P-18 un P-37 modeļu nomaiņai. Līdz 2019 gadam iepirkums ļaus kvalitatīvi uzlabot RLS tehnisko parku un iegūt PGA nepieciešamās iespējas. Krievijas veiktā agresija izraisija Lietuvas aizsardzības izdevumu pieaugumu, tai skaitā piesaistot ārpusbudžeta finansējuma avotus. 2014 gada jaunākais PGA sistēmas pirkums saistas ar Polijas PeZRS ''Grom''. Izskaidrojums, ASV iepirkto 8 *MZRS ''Stinger'' sistēmu izpildijumu, 98 kg  -2 VR starta-trijkājis ,nepiemērots individuāla karēvja apbruņošanai. Atšķirībā no Somijas Bs veiktā darijuma Lietuvai neizdevās pārvarēt ierobežojums kuri skar ''Stinger'' personālā varianta eksportu. Tiem ierosinot Lietuvas-Polijas PeZRS ''Grom''darijumu. Iegāde ,pretstatā objektu aizsardzībai, PeZRS ''Grom'' paredzēta karalauka līnijas daļām. Redzams ka Lietuvas Bs attīstībā prioritāte tiek saglabāta praktisku kaujaslauka iespēju attīstīšanai.

IEU*-Improvizētā Eksplozīvā Uzrikte.
MRAP*-.Mīnu noturīga ,lamatu aizsargāta.
711zs*-piemēram tas ir vairāk nekā PSRS/Ukrainas T-64A- 38t./700zs. Lielāka energobruņotība bet preventīvi zemāka caurgājamība ! Priekšŗoka, KKM raksturīga bruņas aizsardzība, vasaras mēneši, manevra ātrums un lielceļa gaitas sniedzamība.
TRML-3D tehniskā sniedzamība*- RLS pilda lokāla PGA rajona informācijas centra uzdevumus. Optimizēts zemi lidojošu mērķu atklāšanai šķēršļotā apvidū. RLS kalibrācija ,180 km-200km robeža.
 3 tālās sniedzamības RLS iegāde*-iespējamie modeļi; GM-403/AN/TPS-77-470km*- H 10-12km=400km.
arsenāla rezervju*-1Mh nesamais racions 54 lādiņi ,intensīvā sadursmē pietiek līdz 10 min ugunij. 16x 54= 814 lādiņi(1x) ,10x/20x rezerves 8140/16.280 lādiņu.
8* -autors, pamato ar iepirkto 54 ZVR ''Stinger''arsenālu un 2 AN/TPQ-64 radiolokātoriem, tātad 2 rajonu minimums.
  .


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru