Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2015. gada 4. oktobris

Krievija, precīzie ieroči- X-29L/Kab-500S


Krievijas MSL tiek paziņots par aviācijas pielietojamā precīzā ieroča veidu. Par tādu figurē p.gs.70 gados radītā daudzfunkcionālā vadāmā raķete X-29. Raķete ietver maināmu novades un kaujasdaļas  moduļus. Pastāv vairāki novades moduļi: Tv /-IS vai lāzernovades. Raķetē ietvertie risinājumi un mērķnozīme atkārto ASV ''Maverick'' AGM-65 raķetes. Lielākās atšķirības skar kaujasdaļu lielumu  pielietojamo novades sistēmu nomenkalatūru un ieroča svaru. Abas raķetes pozicionējas kā ''lētas'' ,masveidā pielietojami precīzie ieroči. Sīrijā pielietotais X-29L-lāzernovades raķetes variants ir viens no lētākiem modeļiem.  Šodien, X-29 ražošanā izmantotā tehnaloģija* ir resursu ietilpīga. Lētākās jaunražotas X-29L-raķešu iegādes cena Krievijas Gs pārsniedz 250.000$ ekvivalentu. Iespējams, Sīrijā ,ekonomijas nolūkos tiek utilizētas arsenālu rezerves, atsvaidzināti X-29L modeļi. Vērtējot ,Kievijas X-29 raķešu arsenāli ir pietiekami ''ekskluzīviem'' mērķiem.Mērķēšanas moduļu trūkums , munīcijas vienības izmaksas un to skaits ir šķērslis kaujaslauka precīzo triecienu praktizēšanai. Trūkumi, X-29L pielietošanas distanci nosaka mērķnorādes kompleksa iluminētāja sniedzamība*. Krievijas Gs nepārsniedz-5km robežu. Paralēli X29L tiek utilizēti vecākas lazernovades raķetes X25ML. Izmantojot ārvalstu*lāzeriluminētājus X-29L realizācija var sasniegt 6-8km maksimumu.  Tehniskās detaļas norāda ka X29L pielietošana saglabā PeZRS apdraudējumu nesējam. Atsaucoties uz vietnē ARES publicēto informāciju. Sīrijā izvietotie taktiskie -bumvedēji Su-34 pirmoreiz kaujas apstākļos pielieto signālnovades ieročus .Uzmanības objekts, Su-34 piekarē konstatētā KAB-500S aviobumba. Atšķirība no ASV izmantotās JDAM aplikācijas komplekta ar kura palīdzību jebkura Mk-82,83,84 avb. konvertējas precīzajā ierocī , KAB-500S ir speciāli radīta. Pēc ARES datiem, KAB-500S augstā cena ir šķērslis masveida iegādei. Krievijas GS priekšroku dodot vienkāršākiem modernizētiem modeļiem ,rezervēm ! Ilustrācijai ,ASV pirmo JDAM aplikācijas komplekta cena 18.000 $ +3000/5000$ Mk-84=23,000$. Jautājumus var radīt Su-34 lidaparāta atgriešanās aviobāzē ar neizmatotu KAB-500S piekārē. Autors, KAB-500S maketa* līdzi valkāšana pilda tehnaloģiskās aģitpropagandas uzdevumus.    
   
Teroristu komandcentra satriekšana.

Sākot no p.gs.90 gadiem ASV GS  raķetes ''Maverick'' pakāpeniski tiek aizstātas ar signālnovades ieročiem. Priekšrocības, lielāka sniedzamība, brīvi no d/n un meteoapstākļu ierobežojumiem ,distancionāli ieroči.  Realizētais signālnovades princips ierosina bruņojuma vienības cenas sarukumu. Izraisot ražošanas un iepirkumu apjomu pieaugumu. Iepirkuma apjomiem pārvēršot precīzos ieročus par masveida ieročiem ! Raķetēm ''Maiverick'' saglabājot eksporta potenciālu. To pielietojuma mērķnozīme ,augstas vērtības objektu satriekšana.

X-29 ražošanā izmantotā tehnaloģija*-klases raķetes 580-700kg svars ir salīdzināms ar PKR ''Excoset'' un ''Harpoon''. Realizētā X-29L koncepcija ir Francijas AS-30L  ekvivalents.

iluminētāja sniedzamība*- atkarībā no izmantojamā mērķnorādes kompleksa.
izmantojot ārvalstu*- Kazahija,Indija ,Malāzija ,Indonēzija apvieno Su-30 ar Francijas mērķnorādes sistēmām. Priekšrocība, X-29L iegūst papildus sniedzamību.

maketa*- inerts KAB-500S svara makets ,pamatojas ar drošibas apsvērumiem. Neizmantota avb. pirms piezemēšanās tiek utilizēta nometot. Ikdienas lidojumi ar uzvilktu, bet neizmantojamu ieroci ir neataisnojams risks.                                              

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru