Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2015. gada 11. oktobris

NATO un kodolieroči.

Liela viļņošanos Krievijas MSL rada ASV veiktie darbi kodolaviobumbas B61 modernizācijas jomā. Veicamie darbi skar judas variācijas slēdzi ,  uzlabotu drošibas autorizāciju , jaudas diapozonu amplitūdu un signālnovades aplikācijas integrāciju. Modernizācija apvelta kodolaviobumbu ar precīzās novedes īpašībām ļaujot ievērojami samazināt ieroča jaudu. Krievijas sasinātā uzmanība uz kodolaviobumbu B-61 modernizāciju un secīgo izvietošanu Eiropā ir mākslīgi radīta. Neskatoties uz ASV - PSRS/Krievijas parakstīto vidējās sniedzamības raķešu ierobežojumu, Eiropā tiek saglabāta abpusēja aviācijai paredzētu kodolieroču klātbūtne. Ekspertu vērtējums ,ASV, Eiropā izvērsto  B-61 modeļa kodolbumbu arsenāls tiek lēsts no 160 līdz 180 vienībām. Skaita apjomu nosaka abpusēja džentlmeņu vienošanās. Domājams ka Eiropā izvietotās B-61 aviobumbas ietver Mk3/-4  taktiskās mērķnozīmes modeļus ar eksplozijas jaudas variāciju: 0,3 kt.,1,5kt.,5kt.,10 ,45, 60kt. Modernizācijas Mk-12 rezultātā tiek aizstāti 4 avb. modeļi Mk-3/-4/-7/-10.

                                                      F-15E/ B61-12
Modernizācijas  pirmkārt saistas ar nomenkalatūras vienkāršošanu. Precīzitātes raksturlielumu uzlabošana ļauj samazināt kt-jaudu. Līdz ar k-avb. B61-12 pieņemšanu bruņojumā tiek dzēsta atšķirība starp stratēģiskās un taktiskās mērķnozīmes ieročiem. Līdzīgs ,bet mazāk attīstīts kodol-avb. arsenāls atrodas Krievijas  Eiropas daļā izvērsto aviācijas vienību rīcībā. Izvērtējot tehnisko sadaļu. Aviācijas kodolbumbas ir precīzs, bet modernas PGA vidē salīdzinoši mazefektīvs ierocis. Traucējošie faktori ,aviobāzes ar k-avb. bruņojumu ir mazskaitlīgas, labi zināmas un viegli iznīcināmas. Nogāde līdz mērķim saistas ar pretinieka PGA sistēmas pārvarēšanu. Primāro draudu sagādā vidējās un tuvās sniedzamības raķetes : ātrums ,precizitāte un atvairīšanas problēmas. Janorāda ka vecā parauga kodol- avb. skaits, jauda un trāpijumu precizitāte *neradija Krievijai uztraukumu. Krievijas izvērstās raķešistēmas Iskander-M/-K un ''Bastion-K'' ir apveltītas ar tehniski grūti fiksējamiem raksturlielumiem.* Tradīciju turpina divējādas klasifikācijas BR* -''Rubež''.
Parakstītais līgums par vidējā rādiusa raķešu ierobežošanu Eiropā ir ieguvis formālu raksturu.

 Vēsture -Aukstā kara tehniskās detaļas.
Skaits,jauda un precizitāte*- skaits skaidrs ,jauda- mazāka ,''nekaitīgāka apkārtējai videi'' un precizitāte no 70-100m sarūk līdz 12-30m ,mazjaudas 0,3kt (300t.TNT) detonācija pārklāj piezemējuma kļūdu.

 tehniski grūti fiksējamiem raksturlielumiem*- sniedzamības tālums un krava var tikt izmainīta 1h laikā. Sīrija, līdz 3M14 ''Kalibr'' raidijuma brīdim tika pieņemts ka Krievijas JKF nesējplatformas ir bruņotas ar 600-700km sniedzamības SpR. Juridiski, Krievija ar bruņojuma tehnisko iespēju demonstrāciju nau pārkāpusi vienošanos. Tā demonstrēja ka pārvalda tehniski līdzvērtigas un ar līgumu atļautas uz Jūras nesējiem izvērstas SpR.  Attīstot domu ,kāda atšķirība no kurienes startē SpR: korvetes ,fregates ,zemūdenes vai upe-jūra kuģa konteinera ?
divējādas klasifikācijas BR.-''Rubež'' -6000km /2000km .

 Autors ,taktiskie kodolieroči , k-avb.veidolā ir viens no mazefektīvākiem ieročiem. Piemēram,  eksperti apgalvo ka ASV k-avb. atrodas Turcijas, Itālijas un Vācijas avb..Pieminot Turciju ,Indžilirkas avb. atrodas k-avb. glabātuves, bet Turcijas iebildumi neļauj atrasties ASV aviācijai,tas ir kaujas nesējiem. Turcijas Gs- F-16 nepieciešams veikt k-avb. speciālā pilona adaptācijas procedūru, pielietojuma autorizāciju, kriptogrāfiskās atslēgas saņemšanu. Fiziski kodolieroči atrodas Turcijas teritorijā, bet to aktivizēšana līdz kaujai gatavs līmenim saitas ar pagaru juridisko un tehnisko procedūru. Procedūras punktu aktivizēšana nevar palikta slēpta varbūtējam pretiniekam un tā konstatācija var nozīmēt preventīvu uzbrukumu. Šīs iemesls ir viens no daudziem kapeic vidējās sniedzamības balistisko raķešu ierobežošanai Eiropā tika piešķirta tik liela nozīme. Aviāciju ceļā uz mērķi var atsaukt , bet balistikās raķetes kaujas bloku nē !  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru