Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2016. gada 2. oktobris

Mācības, Zobens-2016.

 Latgales reģionā notikušās mācības ''Zobens2016'' būs vēsturiskas ar nacionālo BS iegādātās bruņtehnikas izmantošanas faktu. Mācibu mērķis, trenēties atvairīt un kavēt agresora mobilo vienību virzību.Mācību piemērā ir redzama iegādātās vieglās bruņtehnikas priekšrocības, apvidus pieejamība, mobilitāte. Mehanizācija ļauj izveidot mobilo izlūk bataljonu. Autors,kā acīmredzams  trūkums ir mācību fabulas neatbilstība reālai hibrīdkara kaujas praksei. Ilustrētā piemērā  ir redzama pretestības punkta izveide ar atklātā apvidū eksponētu tehniku un karēvjiem. Rodas priekštats ka ''Zobens-2016'' pilda sabiedrisko attiecību režijā labi iestudēta dekora funkcijas, formālisms ! Kādas sekas ir šādai praksei ? Jaunlaiku lokālo karu pieredze, Ukrainā un Sīrijā izvērstās karadarbības ietvaros Krievija demonstrē kompaktu, cieši integrētu rotas-bataljona kaujas grupu darbību. Manevra kaujas grupas ietver : tanku nodaļu-vadu* ,vieglo kāpurķēžu-riteņu bruņtehniku, operatīvai kaujaslauka izlūkošanai paredzētus portatīvus BPLAS* un mobilo 120mm mīnmetēju artilērijas atbalsta elementu. Funkcionē ,uzbrukuma sektorā izlūkojot un apspiežot ar atilērijas uguni apvidū atklātās pretinieka pozīcijas. Kaujas grupai izvairoties no frontālas tuvcīņas. Izmantojot artilēriju* un flanga manevra radītos draudus liekot pretiniekam pamest ieņemtās pozīcijas un nonākt flangu uguns lamatās. Tātad, varbūtējā agresora panākumu algoritms: izlūkot-artilērijas uguns-manevrs.  Aizsardzība nozīmē maksimāli izmantot apvidus sniegto maskēšanās iespēju. sakaru minimizēšana, perjodisks manevrs- pozīciju maiņas cirkulācijas veikšana. Priekšrakstu ievērošana nodrošina maksimālu diskrētumu un maldīga priekšstata radīšana par iesaitīto pretspēku apjomu.
     

Tātad, kādai ir jabūt pretdarbības taktikai ? Latvijas Bs iegādātā vieglā bruņtehnika ir vērtējams kā plats solis pareizā virzienā ! Jaatgādina, ka pat labs tehnikais instruments bez prasmīga taktiska pielietojuma ir mazvērtīgs dzelzis. Latvijas daba veicina pretinieka airoizlūkošanas elementa degradāciju.Vieglās bruņtehnikas apvidus manevrs nodrošina 120/122/152 mm atbalsta artilērijas efekta degradēšanu. Minētais apvidus elements ir ar divvirzienu iedarbi. Priekšrocību iegūst puse kuras rīcībā atrodas skaitliski un kvalitatīvi labāks tehniskais aprīkojums ,kā arī  ir trenētāks personālsastāvs.Efektīvas pretdarbības recepte balstas līdzīgu,kompaktu, integrētu manevra grupu radīšanā.Uzdevums, atklāt un distancionāli satriekt pretinieku. Latvijas Bs trūkumi, nepietiekams tehniskās izlūkošanas instrumentu un atbalsta ieroču klāsts.Vāja izpratne par integrēto kaujas grupu uzbūvi un taktiku. Pastāvošos aizsardzības plānos vairums satriekšanas uzdevumu tiek deleģēti sabiedroto aviācijai un artilērijai.Tātad, aizsardzības realizācija bez šī ārpakalpojuma elementa pastāvīgas klātbūtnes nefunkcionē ! Tehniskā nianse, reālos lielumos Baltijas gaisa policijas patruļa nav juridiski pilnvarota  militāru triecienfunkciju veikšanai.Vienīgos taustāmos triecienfunkciju demonstrējumus mācību ietvaros veica ASV triecienlidmašinas A-10 un F-16 taktiskie -iznīcinātāji.  Šādu iespēju konvertēšana reālā spēkā saitas ar juridiska un tehniska rakstur problēmām. Tehnikā ir atbalsta sistēmas izveide,bet juridiskā ārvalsts aviācijas pastāvīga bāzēšanās. Iespējams ,ka nākotnē tiks novērsta daļa no pastāvošiem riska elementiem.

tanku nodaļa*- PSRS/Krievija -3 tanki. 
  BPLAS*-BezPilota LidAparāta Sistēma.    
artilēriju*-neaprobežojas ar mobilā 120mm elementa uguni ,bet  atklātā pretinieka pozīcijas tiek pakļautas 122mm ''Grad''/D-30 , 152mm ''Msta-S'' artilērijas ugunij.                                                    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru