Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2016. gada 7. oktobris

Krievija, tanki un propagandas mīti.

Šoreiz ieskatoties Krievijai raksturīgā ,tankiem veltītā propagandas mitaloģijā. Kritiski ,lielvalstīm ir raksturīgi jaunradīto tehniku atspoguļot kā unikālu ,labāko utt.Izskaidrojams, militārais kompleks  ir tirgus dalībnieks un reklama ir daļa no tehnikas noieta veicināšanas elementiem. Militārā reklāma no propagandas atšķiras ar uzkrītošu vispārzināmu tehnisku lielumu, loģisku pretnostatijumu ignorēšanu un uzkrītošiem pārspīlējumiem. Tanks T-14''Armata'' ir viens no Krievijas militārās propagandas jaunākiem objektiem. Konstrukcija,   apkalpes nodalijuma risinājums ir tankubūves jaunums ,bet paliek neatbildēts jautājums, kapeic tādas valstis kā Izrēla, Japāna, Koreja un Turcija to nav pielietojuši savos jaunradītos tanku modeļos ? Stipri jašubās ka minētām valstīm būtu problēmas  kādā no risinājumam nepieciešamām tehnaloģijām ! Propaganda veiksmīgi izmanto ārvalstu ''ekspertu'' tendenciozos atzinumus. Piemēram, ASV, Vācijas tanku modeļi*nespēs satriekt T-14 ''Armata'' konstrukciju ! Ekspertiem ignorējot konstrukciju bruņas aizsardzību 62/65t. pret 48t. un gabarītu sakritību. Tātad, mērvienības- t/m2 ignorēšana. Tā saucamiem ekspertiem satriekšanu izprotot kā T-72 raksturīgo kremetoriju un pilnībā ignorējot tanka kaujaspēju zuduma faktu pēc trāpijuma apsorbcijas. Tanku frontālās bruņas svara atšķirība nodrošina dažādu trapijuma apsorbcijas rezultātus ! Ja M-1/Leo2 raidijums T-14 komplicētā ,bet vājāk aizsargātā  torņa ieroču sadaļa zaudēs kaujaspējas, tad M1/Leo2 bruņas pārākums kompensē pretinieka raidijumu. Rada jautājumus arī piesauktā uguns jauda. Tankam ir saglabāta  T72 līnijas raksturīgais lādēšanas risinājums un tās munīcijas ierobežojumi. Viens no izskaidrojumiem 125mm stobra augušai raidijuma jaudas pieaugumam ,ļaujot kompensēt  kinētiskās šautras -lādiņa konstrukcijas ierobežojumus. Neskatoties uz KE- šautras lādiņa augušo stobra gala ātrumu, galvenā pretinieka bruņas aizsardzība 2000m distancē nav perforējama.* Pretinieka KE- munīcijas pārākums nodrošina spoguļtēla T-14 satriekšanu vairāk ka 3000m** ! Aktīvā aizsardzība , paredzēta Leo2A7  un izmantojas K2 , bet Merkava-4 tiek eksploatēta kaujas apstākļos.Trūkums, apdraud izvērstus kājiniekus ,bet KE -šautru satriekšanas gadijumā bojā tanka lielgabalu ,padarot tālākai kaujai nedarīgu.Piesuktā  8km  raķetes raidijuma iespēja nav uzskatāma par pārākumu ! Piemēram Leo2A6/7 ciparu datu līnijas paredz raķešu ''Lahat'' integrāciju ,bet Merkava-4 atrodas munīcijas nomenkalatūrā ! Atšķirība starp Krievijas un Izrēlas raķetēm : taisnā tēmējuma pret ''aizkalniņa'' raidijuma iespējai. Minētā tanka šosejas ātrums= 80km/h !  Piemēram , M-1 neskatoties uz 64t.militārā režīmā ļauj uzrādīt 80 km/h , ikdienas eksploatācijas drošibas apsvērumi ierobežo ar 55-60 km/h.  Vācija , Leo2 -58/64t.-72km/h ar  standarta 1500zs dzinēju ,bet ar jauno 1650/1800zs ...? Pārgājamība ,objektīva svara radīta  priekšrocība !      

                                            
Piemēram , svaru klase,bruņas aizsardzība, uguns vadības sitēmas, dzinēja transmisijas jomā viennozīmīgs līderis ir 44t.* smagais Japānas tanks T-10.  Tikai viens elements, transmisija un aktīvā piekares izmantošana sniedz iespēju tankam nodrošināt 70km/h uz priekšu un atpakaļgaitā. Piekare, ļauj mainīt korpusa leņķi kā centra ,tā šķērsass virzienā . Adaptīvā piekarei ņemot aktīvu dalību lielgabala raidijuma precizitātes nodrošināšanā.Izmantotās bruņa, nanobruņa un kompozītbruņa ļauj sabalansēt niecīgu konstrukcijas svaru ar teicamu aizsardzības līmeni. Tanka uguns vadības sistēma paredz integrētu  sekcijas -nodaļas darbību sinhronizāciju. Piemēram,frontālā uzbrukumā 3-4 tanku sekcija  manevrēs un veiks mērķa apspiešanu ,automatizētā-sinhronā uguns-dejas musturā ! Kā Japāņu tanka tehnaloģikais paradoks ir manuāli pārvaldāma ložmetēja klātbūtne ! Ņemot vērā ka  nozīmīgu lomu moderna tanka  tehniko iespēju realizācijā spēlē ciparu sakari tad paliek neatbildēts  būtisks jautājums, Cik liela ir T-14 tanku vienības savstarpējā informatīvā integrācija un taktikas automatizācijas-sinhraonizācijas līmenis ?  Cik liela ir tanku vienības integrētība informatīvā laukā-Tīklā bāzētā karadarbībā. Zinot Krievijas hronisko atpalicību sakaru-informātikas  jomā, jutājums skan ,vai tāda fīča ir T-14 ?

                                                     
     44t.*- bāzes svars ( 48t. ar papildus kaujas bruņu)
nav perforējama*- Leo2A6/7/M-1A2 SEP - piere 1600mm RHA ekvivalents.                                       vairāk kā 3000m **-2000m / 840mm-920mm RHA,  T-14 gadijumā torņa- ieroču moduļa aizsardzība pretstatā T-72/80/90 līmenim ir sarucis par 50% ,daļēji kompensējot ar aktīvo aizsardzību. Bruņa ir novirzīta apkalpes moduļa  aizsrdzībai.      

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru