Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2017. gada 13. februāris

Ziemeļkorejas raķetes.

Ziemeļkoreja ir valsts kura ilgstoši attīsta kodol un raķešu tehnaloģijas. Raksturojas ar perjodiskiem paziņojumiem par  gūtajiem kārtējiem panākumiem pieminētajās jomās. ASV sankciju režīms maksimāli apgrūtināja  tehniskās jaunrades darbus. Raķešbūvē aprobežojoties ar šķidrās raķešdegvielas darbinātu ''Scud'' raķešu uzlaboto kopiju tiražēšanu. Kvalitatīvi jauns pavērsiens šķidrās raķešdegvielas raķešu jomā notika p.gs.90 iegūstot Krievijas Pr.629 ''Golf-III/-IV'' klases zemūdenes, jūrā bāzēto ŗaķešu R-27  ''Zibj'' korpusus ar aprīkojuma elementiem un ražošanas dokumentāciju. Ziemeļkorejai patērējot 20 gadus iegūtās tehnaloģijas kopēšanai.Neskatoties uz panākumiem šķidrās raķešdegvielas raķetēm piemīt lieli ierobežojumi ; ilgs pirms starta sagatavošanas laiks, ierobežots kaujas gatavīvas status, sauzemē-stacionāra pozicionēšana utt.. Pārskaitītiem trūkumiem novēršot uzmanību no valsts aktivitātēm raķešjomā. Intelektuāla, tehnaloģiska un finansiāls rakstura slieksnis ilgstoši bremzēja kodolieroču radīšanas programu. Laika posmā no 2006 gada līdz 2009 gadam Ziemeļkorejai apgūstot primitīvu kodolieroču izgatavošanas tehnaloģiju. Sasniegumus nevar ignorēt, bet to militārais pielietojums ir ierobežots. 2017 gads raksturojas ar tehnaloģijā atšķirīgu ,cietāsdegvielas  darbinātu raķešu demonstrējumu. Demonstrējumam apliecinot notikušās tehnaloģiskās pārmaiņas Ziemeļkorejas industriālajā bāzē. Embargo apstākļos konstatētās kvalitatīvas pārmaiņas rada jautājumus.Tās nevarēja notikt bez ieinteresētas x-ārvalsts palīdzības. ASV turot aizdomās ĶTR. Valsts kuras rīcībā atrodas visas nepieciešamās tehnaloģijas, degvielai izmantojamā-polimēru ķīmijas bāze, stiklšķiedras un sintētisko armējošo šķiedru izgatavošana to datorizētās pārvaldes ''adīšanas''-ieklāšanas darbgaldi utt. Raķeškorpusiem un degvielas izgatavošani nepieciešamā bāze nevarēja tapt bez x- ārvalsts tehniskā, intelektuālā know-how un finansiālās klātbūtnes.  


Cietās raķešdegvielas darbināmu raķešu ražošanas apgūšana ļauj Z-Korejai kardināli uzlabot raķešspēkus. Pirmkārt to saistot ar kaujas gatavību. Pirmstarta laikam sarūkot no stundām lidz pāris minūtēm.  Apvelta raķetes ar sauzemes mobilitāti, nopietni apgrūtinot pretiniekam to atklāšanu un satriekšanu. Paralēli kompaktāka ,robustāka eksploatācījā konstrukcija ļauj Ziemeļkorejai veikt darbus pie  atbilstošu nesējzemūdeņu izstrādes.Autors, neskatoties uz  5 vadošo kodolvalstu vienošanos par kodoltehnaloģiju neizplatīšanu, kodolvalstu pulks nemitīgi aug. Tādas valstis kā Pakistāna un Z-Koreja slēpj nopietnus draudus pasaules sabiedrībai. Šo valstu iegūtā praktiskā pieredze ātrāk vai vēlāk nonāks tādās valstīs kā: Turcija, Saud Arābija, Ēģipte, Katara. Likuma status quo atjaunošana nepieciešama pārliecinpoša  ASV ,Lielbritānijas.Francijas,Krievijas un Ķīnas rīcība.  Izvirzot ultimātu kodol renegātvalstij pēc principa- atbruņošanās vai  nekavējoša iznīcināšana*.  Kodolieroču pielietošanai pret kodo-renegātvalsti nau juridisku šķēršļu ,bet ir pienākums. 

iznīcināšana*- ASV kodolarsenāls tehniski atļauj realizēt  preventīvus, precīzus, mazjaudas(0,5-1-5kt) kodoltriecienus/neitronu/ pret pārkāpēj valsts- kodolarsenālu, spēku vadību un kodolindustriju veidojošo infrastruktūru. Pielietojuma sterilo efektu nodrošina kodolobjektu izvietojums pazemē ,bet  izvērstā kodolarsenāla iznīcināšanu panākot ar neitornu lādiņu ģenerēto gamma starojumu.     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru