Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 5. maijs

Britu kodolarsenāla perspektīva.

 Iespējams ka 2008 gada ''krīzes''sekas ir ar daudz tālejošākām sekām, tā draud izraut pēdejo jūras lauvas varenibas ilkni, kodolarsenālu. Briti ir nostādīti skarbas ekonomiskās atziņas priekšā, finansu resursi ir zaudēti ,bet ražošanas jaudas ir pārceltas uz ''izdevīgākām'' valstīm.Krīzei draudot veikt fundamentālu korekciju valsts rītdienas perspektīvā, pozicionējot to jaunā politiskā un militārā veidolā, postidustriālā liliputa statusā. Finansu slogs liek kārtējoreiz pārskatīt aizsardzības izdevumu listi ,svītrojot rindu ''nevajadzīgu'' tēriņu. Viens no tādiem, jūrā izvērstais ABRZ ''Vanguard'', kodolarsenāls. Lielbritānijas 4 V-klases kodolzemūdeņu nomaiņa un 25 gadu eksploatācijas izmaksas vērtējas ar 35 līdz 40 Miljardiem GBP*. Spriežot pēc debatēm britu politiskajās un militārajās aprindās, kodollielvalsts statusa saglabāšanas uzdevums tiek saprasts kā liels apgrūtinājums valsts kasei. Valsts ir jau zaudējusi svarīgus virsūdens un aviācijas ementus*, bet atteikšanās no stratēģisko raķešu ''Trident'' kodolzemūdenēm izskatās  kā loģiska ekonomijas plāna turpinājums . Kollielvalsts nastai kļūstot vel smagākai sakarā ar Skotijas gaid­­­­āmo netkarības deklarāciju. Referenduma pozitīva iznākuma gadijumā, kodolarsenāla uzturēšana prasīs papildus līdzekļus, ierosinot pārskatīt izbūves plānus. Jaņem vērā apstāklis ka Lielbitānijas ''neatkarīgais'' kodolarsenāls ir 80% bāzes elementos* atkarīgs no ASV kodolsistēmas.
No tā secinot ka topošās pārmaiņas norit ciešā saskaņā ar ASV tehnisko attīstības vīziju.Tās ietvaros stratēģiskām kodolzemūdenēm pirmoreiz kopš klases dzimšanas paredzot veikt apjomīgu arsenāla un veicamo uzdevumu revīziju.Lielbritānijas gadijumā, nelielam no 165 līdz 210 kodolarsenālam turpinot erodēt un sasniedzot apsalūto tehnaloģisko minimumu, 96-110 lādiņiem-blokiem. Līdzekļu ekonomiju atrodot kodolarsenāla apjomā, kodolzemūdeņu korpusu un aprīkojuma unifikācijā. Samazinot standarta šahtu-kapsulu skaitu no 16 līdz 12 ,samazinot  iepērkamo BR ''Traident''D5 skaitu līdz aptuveni 30 vienībām. Stratēģisko kodolzemūdeņu pastāvošo šahtu-moduļu  telpiskie apjomi ļauj pielāgot tos jauniem, vidējās sniedzamības ieročiem.  Tā ir viena no tehniskām perspektīvām, zemūdens arsenālu vidot no divējādu funkciju ieročiem, kodol un konvencionālās iedarbības. Katras zemūdenes arsenālā ietverot no 12 līdz 18 vidējās sniedzamības,kovencionālās balistiskās raķetes. Nesamo apjomu panākot ar 12 šahtu-kapsu 50% sadalijumu. Atbilstoši, katrā no 6 ''Trident'' šahtām izvietojot līdz 3 konvencionālām BR.Piedāvātais risinājums apvelta valsts politisko vadību ar efektīvu  militārās ietekmēšanas instrumentu. Konvertējot kodolarsenāla nesējzemūdenes pasīvu par valsts drošības un tekošo interešu aizsargāšanas aktīvu. Valsts vadība iegūst iespēju globālā mērogā, ātri un neatvairāmi satriekt pretinieka valdības objektus mazāk kā 15 min. pēc lēmuma apstiprināšanas ! Balistisko raķešu precizitāti fināla novadē nodrošina tradicionālie risinājumi, GPS-4/INS ar dublētu mērķtēla apvidus atpazīšanas sistēmu. Kodollādiņu nesējraķešu gadijumā funkcionālā drošība novadi aprobežo ar astrokorekciju un INS savstarpējiem dublējumiem nodrošinot CEP= 90/150m. Alternatīvie tehniskie risinājumi ,iespēju''bagātinātāja'' ieroča novades spējās ir realizēt 5x5m liela mēķobjekta satriekšanu no 3000km attālas distances.Trāpijuma precizitāte kompensē kaujas bloka nelielo 200-500kg kaujas daļu. Britu minimālam kodolarsenālam  turpmāk veicot lielvalsts statusa elementa un ''praktiskās ikdienas'' kaujas ieroča funkcijas. Tādejādi ,binārā ieročtelpas izpildijums nes tiešas politiskās dividendes ,neļauj attīstīt plebejiskas idejas par patērēto līdzekļu lietderību.

virsūdens un aviācijas elementus*-avioneši un pretzemūdeņu aviācija ,''Nimrod''MPA-4
GBP*-Great Britain Pounds/Lielbritānijas sterliņu mārciņa.
80% bāzes elementu*- BR ''Trident'' pārvaldes sistēma, bet galvenais mērķu datu atkarība no patrona datu bāzes , atsvaidzināto datu saņemšana ar 3- 4mēn. intervālu,to saskaņošana ar ASV.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru