Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 6. maijs

Peru avioambīcijas.

Atsaucoties žurnālā Combat Airacraft monthly minēto rakstu. Peru GS tenders daudzfunkcionālu taktisko-iznīcinātāju iegādei. Valsts gaisa spēku avioparku veido Krievijas un Francijas modeļi. Ilgstoši, GS avioparkā pārsvars ir  Krievijas lidaparātu modeļiem.
Izsludinātā konkursa lielākais pārsteigums nāk no Spānijas, izliekot Peru tirgiem 18 otro roku  ''Taifun'' taktisko-iznīcinātāju. Piedāvāto lidaparātu armatūras ''noskrējiens'' - 600h , mazāk kā 10% no paniera resursa. Realizācijas nodomiem ir gadu ilga priekšvēsture, Spānijas aizsardzības ministram deklarējot ka lidmašīnu piegiegāde notiks gada laikā no līguma noslēgšanas brīža. Peru avioparka atsvaidzināšanas nodomi saistas ar 16 lidaparātu iegādi, aizstājot 11 Mirage-2000P/PD un 8(18) Mig-29SM/SMT. Iegādes nepieciešamību pamatojot ar GS skaitlisko un tehnisko liesināšanos. Pastāvošā avioparka eksplotācija paredzēta līdz 2025 gada termiņam.Valsts finansiālā maksātspēja tiek noteikta ar 70 milj.$ par vienību. Tendera uzaicinājumi izsūtīti vadošiem taktisko-iznīcinātāju zīmoliem: ''Rafael'',''Taifun'',F/A-18E/F, Gripen-NG, Mig-35 un Su-30/35.
Tirgu pretendentu vētīšanas siets ietver sekojošus elementus: politiskā prognozējamība, platformas iegādes un eksploatācijas izdevumi, kredīta līnijas saņemšanas iespējas. Ņemot vērā Peru un Ekvadoras regulāro karadarbību, vairāki aviotirgu pretendenti ir svītrojami no listes. Pirmkārt to attiecinot uz Zviedrijas  Gripen-NG un  ASV E/F-18E/F.  Atlikušiem pretendentiem konkurējot savstarpēji ar cenu un blakus noteikumu''grozu''. Viens no svarīgiem iegādes pamatnoteikumiem ir potencionālā patrona politiskā prognozējamība. Konflikta gadijumā neradot šķēršļus tehniskā atbalsta saņemšanai. Minētam kritērijam atbilst divi laikā pārbaudīti pretendenti, Francija un Krievija. Spānijas gadijums ir interesants ar to ka jauni ierindas taktiskie-iznīcinātāji ''Taifun'' tiek pārdoti ārvalstij. Pastāvošie šķēršļi ir sekojoši ,Spānija nau ārpolitiski patstāvīga jūtīgajā Dienvidamerikas tirgū. Spānijas un Peru tehniskam darijumiem pastāv liels politiskais risks. Iznīcinātāju ''Taifun'' darijuma realizācija iespējama ja Spānija piešķir stratēģiskā partnera statu Peru. Statusam kalpojot kā drošibas polisei pret iespējamo Eiropas un ASV politisko ''sabodāžu''. Peru ''Taifun'' eksploatācijas komponentēm figurējot kā patronam, Spānijas GS adresēti. Līdzīgi kā Indijas tenderī ,politiskie un tehniskie riski ir galvenie iznīcinātāja ''Taifun'' pretinieki. Domājams ka Peru patiesie nodomi saistas ar jauno Krievijas Su-35 platformu iegādi. Notektie cenu grieti ir orjentieris potencionālajam pārdevējam .

                                         1997 gads, Peru diskusijas figurants Su-27.
         
Ķīnai kļūstot par pirmo Su-35 noieta tirgu, bet gaidāmo klientu loks ietver : Vjietnamu ,Venecuēlu, Peru, Malāziju, Indonēziju, Alžīru. Šodienas Peru aviotehnikas iegādes nodomiem piemīt ambīciju elements. Valsts ilglaicīgi demonstrē finansu mazspēju eksploatēt salīdzinoši nelielu avioparku 11 Mirage-2000P/PD, 18 Mig-29SE/SMT  un 15 Su-25. Iegādājoties ''Taifun'' vai Su-30MK/Su-35 platformu stāvoklis tehniskās gatavības jomā nemainīsies. Šo platformu ikdienas eksploatācija saistas ar daudz lielāku resursu patēriņu.Neskatoties uz ambīcijām ,Peru mērķtiecīgi pilnveido pilotu sagatavošanas tehnisko bāzi. 2012 gadā noslēdzot ar Dienvid Korejas KAI 200 milj.$ darijumu par 20 modernu turbopropeleru treniņlidmašīnu KT-1 ''Woongbi'' iegādi.     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru