Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 13. maijs

Mikrozenītraķetes.

 Unversālo ''mazkalibra'' zenīkompleksu nišas līderis ir Izrēlas RAFAEL Advanced Defense Systems ražotais ZRK ''Iron Dome''. Kompleksa galvenais trūkums ir izmantojamās ZVR lielā dārdzība, no 80.000 $ līdz 150.000$ ,cēlonis slēpjas tehnaloģijā. Izrēlai integrējot ZRK ''Iron Dome''pastāvošās ''off-the-shelf''  militārās tehnaloģijas kuru nepilnības nosaka vēlāko cenu. ASV kompānija ''Locheed-Martin''iespējams kļūs par otro unversālo zenītkompleksu radītāju. Programas Extended Area Protection and Survivability (EAPS)*  ietvaros radot jaunu ''hit-to-kill'' principu apsorbējošu mikroraķeti ,precīzāk radot jaunu mikro-zenītkompleksu  tirgus nišu. Pēc kompānijas datiem zenītkompleksā izmantojamā Miniature Hit-to-Kill (MHTK) mikro-zenītraķete ir : 1m x 50mm un tikai 3kg smaga !
Zenītraķetes dzinēja sadaļai izmantojot aviācijā un helikopteru bruņojumā izmantojamās 50 mm nevadāmās raķetes. Dzinēja sadaļas piegādātājs, Norvēģijas munīcijas kompānija ''Nammo''. Dzinēja papildinot ar 2 ''hi-tec'' jaunrades aplikācijām : airodinamiskām novades virsmām un pasīvās mm-diapozona novades bloku. Pateicoties raķetes niecīgam starta svaram ,vertikālā starta virzienmaiņa un turpmākā novade uz mērķi notiek ar vienkāršu airodinamisko vadības virsmu palīdzību. Atskatam, vertikālā pēcstarta orjentācijai izmantot airodinamiskās virsmas pirmoreiz izmanto Izrēlas flotes ZRK ''Barrak-1''. Novades kanāla un raķetes novades blokā realizētais mm-diapozons noteic realizācijas nelielo pārtveršanas tālumu no 2,5km līdz 4km. 
    
 
  Kompleksa ugunsvadības lokātors izmanto AESAntenu kura apskates lņķis aprobežojas ar 70* azimutā un 65* vertikālē. Radiolokātors domājams funkcionē divos diapozonos cm-telpas apskates un mm-uguns novades režīmos.Izmantojamais cm-diapozons nodrošina telpas perspektīvo caurskati ar mērķu agrīnu atklāšanu,bet mm-diapozons nodrošina atklāto mērķu iluminēšanu un datu  divvirziena straunējumu starp VR un ugunsvadības lokātoru. Raķetes novade uz mērķi ietver divus soļus :datu korekciju un pasīvo pašnovadi uz iluminēto mērķi trajektorijas beigu posmā , aptuveni 300m no mērķa. Kompānija ''LM'' jauno kompleksu pozicionē kā zemas intensitātes konfliktu zonās izvērsto spēku aizsardzībai no mīnmetēju,artilērijas un raķešu lādiņiem. Domājams ka mikroraķetes vienlīdz labi spēj aizsargāt tradicionālās karadarbības skartās bāzes no pretinieka aviācijas raidītiem gudrajiem lādiņiem. Mikroraķetē ietvertās 2 novades aplikācijas ir viegli piemērojamas lielākiem: 70 ,80 un 100mm atvasinājumiem.Kompānija deklarē mikro raķetē ietvertā novades  tehnaloģija nodrošina tai niecīgu pašizmaksu ,atzīmējot ka standarta partijas ietvaros ZVR pašizmaksa ir 16.000$ (06*) . Kritiski izvērtējot raķetes šodienas vērtība  atrodas 24.000$ robežās.

 Extended Area Protection and Survivability (EAPS)*-Paplašināta Aizsardzības un Izdzīvošanas Telpa. (PAIT)
Miniature Hit-to-Kill (MHTK)*-Minatūra,  Kinētiskā Trieciena, Iznīcināšanas princips.
ASEA*-Aktīvi Elektroniski Skanējošā Antena.
VR*-Vadāmā Raķete.
ZVR*-Zenīt Vadāmā Raķete.                                                                  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru