Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

Gaisa cīņas evalūcija, rapiertehnika-I.

Interesanti, pagātnē ''bezkontakta'' gaisa cīņas ideja piedzima ASV vienlaicīgi ar P3 taktisko-iznīcinātāju F-4 ''Phantom-II''.  Paredzot ka lidaparāta tehniskais aprīkojums ,radiolokātors apvienojumā ar vidējās sniedzamības ''gaiss-gaiss'' VR nodrošinās satriekšanas pārākumu. Uzdevums, panākt bezkontakta sadursmi - uzvaru, nenonākot līdz ''dog-fight'' manevrējošai tuvcīņai ! Tālcīņas idejai definējot lidaparāta airodinamisko profilu un raksturlielumus. Paredzot pārākuma izcīņai svarīgo platformas manevru kompensēt ar radiolokātoru un vidējās sniedzamības VR raksturlielumiem. Kā atklāja vēsture ideja pauda kļūdainu pieņēmumu. Pirmkārt ,lidaparāta radiolokātoram piemita nepilnības ,bet vidējās sniedzamības* ''gaiss-gaiss''VR raidijumi realizējās tikai atsevišķi ņemtos gadijumu. Apskatot gaisa cīņas ''ideju'' evalūciju ir redzama divu nometņu  pēkošanās: ASV un PSRS/Krievijas. Katrā no nometnēm gaisa cīņas teoriju veidojot ar atšķirīgu tehnisko bāzi. ASV definē ,sadursmē 1:1 uzvaru gūst pilots ar lielāku informatīvo lauku, precīzāk laika handikapu. Pamatojot ar radioelektronikas elementu bāzē vērojamo pārākumu. PSRS pretinde radās P4 platformu MiG-29 un Su-27  kavēšanās rezultātā. Lai neitralizētu pretinieka iegūto laika handikapu nepieciešams izmantot P3 platfrmu MiG-23 priekšrocības, ātrums. Loģika, lidaparāta ugunsnovades kompleks ietver radiolokātoru ,datoru un VR ķēdi : ''atklāt-satvert-pavadīt /iluminēt'' saistas ar kritiskiem laika lielumiem, sekundēm. Pretspēlētāja izstrādātā taktiskā pretinde. Izmantojot ātruma priekšrocību pirmam sasniegt ugunsrobežu veicot vidējās sniedzamības VR raidijumu un secīgu attiešanu vai pāreju tuvcīņā. Uzvara šādā situācijā iegūst tā puse kura spēj ātrāk raidīt ieroci un pamest ''kaujas lauku''. Tuvcīņa, MiG-23 gadijumā ar sliktiem plaknes manevra rādītājiem ir nevēlams elements. Plaknes manevra kompensēšanai tiek radīta ''dog-fight'' adaptēta ML /MLD versija. Izrēlas P3 avioparks ietvēra Mirage-III/Kfir C2 un F-4 ''Phantom'' kuru tehniskie raksturlielumi neļāva droši pretdarboties Sīrijas Mig-23 ''skrējēja-rapiera'' taktikai. Draudu iespaidā Izrēla veic avioparka pārabruņošanu ar P4 platformām F-16/15. Turpmāk apskatu ierobežojot ar līdzvērtīgiem ātro un lēno* ''ideju'' etalonu* pretstatiem, Mig-23 un F-16 nometni.

                                           

MiG-23ML/MLD modifikāciju priekšocības slēpās skrējienā. Dzinēja vilkmes un airodinamikas apvienojuma radītā tisnes paātrinājumā, spējā ātri ''ienākt'' un ''pamest'' cīņas lauku. Šajā elementā pārliecinoši izkonkurējot P3 piederīgos Mirage-III/Kfir un F-4 kā arī F-16. Trūkumi, MiG-23 ir labi zināmi,  ''skrējiena'' airodinamiska nau piemērota ''dog-fight'' un liesināta, nepilnīga* bruņojuma liste. Neskatoties uz to pienesums ko sniedza ''skrējēja-rapiera'' taktika tika pamanīta un ieguva tālāko virzību P5  gaisa pārākuma izcīņas platformās. Jaunajā bezkontakta idejas variantā novēršot vairums tehnisko nepilnību. Apvienojot P5  zemas signatūras planieri ar lielu AESA radiolokātora informatīvo lauku ,ātrumu un menevru ! Fundamentālas izmaiņa gaisa cīņas taktikā sniedz planiera zemā signatūra kuras iespaidā rodas ekskluzīvi uzvaras priekšnoteikumi. Otrkārt, radiolokātoru raksturlielumi veido lielāku informatīvo lauku ,bet to dubulto pasīvā radiotehniskā izlūkošana. Treškārt ,pirmo divu elementu veidotie priekšnoteikumi ļauj pilnībā relizēt planiera ttd.nebaidoties no pretinieka prettrieciena. Ātruma un augstuma apvienojums rada raķešu raidijumam labvēlīgus kinētiskos priekšnoteikumus. Augstums un ātrums piešķir vidējās sniedzamības VR papildus enerģiju, standarta 70km* satriekšanas robežu atvirzot līdz 100km*. Turpmāk skrējēja -rapiera''ideja'' sastop ''spoguļatēla'' radītu pretestības robežu. Papildinot gaisa pārākuma izcīņas ''ideju'' ar jauniem bezpilota  ''ieročnesēji-izpalīgi'' elementiem.

vidējās sniedzamības*- tālcīņa: 35-40km...
ātro un lēno*- konstrukciju izpildijums , MiG-23 regulējamas gaisa skrejas un F16 optimizētas. neregulējamas. Galarezultātā,  F16A ''Blok-15'' raksturlielumu disciplīnā : no 900 līdz 1200km/h paspēlē MiG-23ML apt.12s.
 liesināta,nepilnīga*- izskaidrojas Sīrijas Gs rīcībā atradās R-23 ,bet  iztrūka R-24 un R-27. Ieroča R-23/24 raidīšanas proces raksturojās kā pārāk komplocēts, 6s-10s ilgs ! Sīrijas ML /MLD modifikācijas neietvēra platleņķu  ''gaiss-gaiss''  tuvcīņas R-74.  
 EAV*-Efektīvā Atstarojošā Virsma.
 70km*-(AIM120A/B/C) nesēja ešalons 11.000m ,V= 1100 km/h ,Mērķis,ešalons: 9000-10.000m , V=1000/1200km/h, vektors ''deguns-degunā''.
100km*-nesējs F-22 ''Raptor'' ešalons 15000-18.000m ,V=1800km/h, Mērķis, ešalons -10.000m ,V=1000/1200km/h ,vektors ''deguns-degunā''.                                        

                                       
                                       
                                       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru