Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

MRAP bruņmašīnas, pretēji vektori?.

 Krievija ,2013 gada izskaņa: AVTOVZGLAD veltīts raksts Krievijas Bs jaunai MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) bruņmašīnu klasei. Rakstā uzmanību veltot nacionālo ražotāju piedāvātai nomenkalatūrai. Pretrunām kuras donminē pasūtītāja un ražotāja starpā. Pieminot ka 2015 gadā Krievijas BS pieņems bruņojumā jauno bruņmašīnu klasi. Aģentūra ''RIA Novosti'' : 2013 gada izskaņā Krievijas, Dienvidu KA ietilpstošais Rostovas rajons , Krasnodaras  un Stavropoles novados izvietotās SnS daļas saņems līdz 60 MRAP Kamaz-63968 / projekts Typhoon (Taifūns). Otru ''Typhoon'' līniju veidoUral-63099/63095. Specializētu ar augstu aizsardzības pakāpi apveltītu  bruņmašīnu ienākšana valstu bruņoto spēku ierindā  saistas ar moderniem lokāliem konfliktiem. Tajos pretspēlētāja tēlu pārstāv neformālie pašdarbnieku grupējumi. To galvenai ierocis, improvizētās detonācijas uzriktes un strēlniekieroči. Atskatam , Dienvidāfrikas Republika ir šodienas MRAP bruņmašīnu dzimtene. Zemas intensitātes karadarbība ar kaimiņvalstīm Angolu, Mozambiku un dažādiem kaujinieku grupējumiem. Neformālo spēku iecienītākais ierocis, IDU-fugasi. Plašā ''nestandarta ieroča'' izmantošana ierosināja valsts mašīnbūvei izstrādāt speciālas konstrukcijas bruņtehniku.

                                                          Ural -63099 /63095  ''Typhoon''
  šodien ,lokālo konfliku personālsastāva zaudējumos skaidri izdalas IDU-fugasu apdraudējumu radīta tendence. Krievijas BS saskata iekšējo tirgus nišu kuru ierosina Dienvidu kara apgabalā esošie ''karstie punkti''-Čečenija ,Dagestāna. Ko papildina 2008 gada zemas intensitātes karadarbības pieredze. Speciālā MRAP bruņmašīnu klase ir nepieciešama dalībai  ārvalstīs ,rajonos kur varētu tikt aizskartas Krievijas nacionālās intereses. Neapšaubāmi MRAP tehnaloģijā veidotām bruņmašīnām pastāv arī liels ārejais tirgus. Pirmkārt valstīm kuras cīnās ar iekšējo ienaidnieku. Par perspektīviem MRAP eksporta reģioniem uzskatāmi Latīņamerika- cīņa ar narkokarteļiem, Āzija, Āfrika, Tuvie Austrumi- ''pure'' islama idejas virzītāji.
Paātrinātā MRAP klases bruņmašīnu piegāde Krievijas Dienvidu KA armijas SnS daļām izskaidrojas ar Sočos gaidāmām ziemas Olimpiskām spēlēm.
Pretēja parādība vērojama ASV MRAP tirgos. Pēc vairāk kā 7 gadu ilgas eksploatācijas MRAP kaujastehnika atgriežas no Irakas un Afganistānas. Autoram šķiet dīvaini ka tā vietā lai tehniku atstātu kā dāvinājumu jaunizveidotiem BS tādejādi nostiprinot nacionālo spēku kapacitāti, tā tiek izvesta !

                                      Vieglā BM ''Husky'' paredzēta ''Hummer'' aizstāšanai.

 Vairumā gadijumu  jaunradītiem drošības spēkiem nākas izlīdzēties ar  ''Toyota'',''Nissan'' vai ''Ford'' markas  pick-up transportlīdzekļiem. Valdības spēkiem kļūstot par viegli satriecamu mērķi !  2014 gada  aktivitātes Irakā, Falludžā tikai apliecina šo minējumu. Irākas valdības spēkiem iztrūkst atbilstoša tehnika ! Secīgi rodas jautājums , kādi tad ir 10 gadu ''cīņa ar teroru'' kara mērķi ? ASV paziņo ka līdz ar karadarbības izbeigšanu Afganistānā tiks norakstīta  aptuveni 1/3 no eksploatējamā 25.000 MRAP parka. Precizējot ka norakstei pakļaus 7500 smagākos ,tātad eksploatācijā dārgākos MRAP modeļus. ASV piedāvājot ārvalstīm iegādāties ''bezmaksas'' bruņtehniku tieši no Afganistānas ,pircējs samaksā piegādes cenu ....
Autors domā ka šī 2014 gada  ASV inicatīva netiks pamanīta Latvijas BS. Kapeic ? Tapeic ka tā ir iespēja izveidot par demokrātisku cenu bruņmašīnu parku. Tas ir MRAP tehniku kura ir vitāli nepieciešama prsonālsastāvam miera uzturēšanas operācijās.  Spekulācija , 1MRAP izvešanas izcenojums ir 20.000$,tātad 100 MRAP iegāde prasītu tikai 2.000.000 US $,vai nedaudz vairāk kā 1.000.000 LVL ! Te atruna dārgi nestrādā pat krīzes apstākļos...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru